Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Otvoritev Kocbekovega doma na Korošici

Nova doba (1930) - CELJE, 18. avgusta: Včeraj je bil na izredno slovesen način odprt novi Kocbekov dom na Korošici pod Ojstrico.

Že na predvečer se je zbralo pri in v novem domu več sto turistov in domačinov, ki so vso noč prečuli ob slavnostnih zvokih godbe in lepem petju fantov.
V nedeljo je zbudil vse najlepši poletni dan. Nebo, ki je bilo ves teden hudo zamračeno in s katerega je brez prestanka lilo in snežilo, se je zjasnilo in toplo sonce je blagodejno oživilo vso naravo.

Ob 10. dopoldne se je pričela otvoritev doma s službo božjo, ki jo je opravil lučki kaplan g. Lebar. V pridigo je prav srečno vpletel misli, da Slovensko planinsko društvo širi z ljubeznijo do planin tudi ljubezen do bližnjega. Načelnik Savinjske podružnice SPD v Celju g. svetnik Tiller je nato v slavnostnem govoru orisal zgodovino Korošice in delo, ki ga je opravila podružnica s stavbo novega doma. Govornik je pozdravil zastopnike uradov, občin in društev in naznanil, da se imenuj novi dom v čast velikih zaslug pokojnega Franca Kocbeka za naše planine »Kocbekov dom na Korošici«.
V tem trenutku je padla zavesa, ki je do tedaj zakrivala tablo z napisom novega doma. V imenu vlade je čestital Savinjski podružnici SPD sreski načelnik g. Kandrič iz Gornjega grada. Kot predstavnik Osrednjega odbora SPD je pozdravil novi dom v zanosnih besedah predsednik g. dr. Tominšek, ki je opisoval, kako je še kot mladenič v družbi pokojnega Kocbeka v teh krajih vzljubil planine. Novi dom sta še pozdravila v imenu mariborske podružnice SPD g. dr. Bergoč in v vezani besedi g. dr. Zorzut, nato pa se je razvila okrog doma animirana zabava.

Novi dom bodi agilni Savinjski podružnici SPD bodrilo za nadaljnjo plodonosno delo v naših Savinjskih planinah.

Nova doba, 18. avgust 1930
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti