Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Geološka pot od Jezerskega do Dolge njive

Dnevnik - : "Daleč tam na severu Ljubljane, kjer ločijo nebotični vrhovi Kamniških planin sončno Kranjsko od Koroške, leži majhna deželica, čisto samosvoja, obdana krog in krog od visokih gora, Jezersko," sta pred stotimi leti zapisala Igor Muri in Rudolf Andrejka na samem začetku knjižice, ki govori o Jezerskem.

To je tudi dežela, v kateri se začne Slovenska geološka pot oziroma transverzala, ki obstaja že okoli 30 let. Eden izmed tistih, ki jo je pomagal trasirati vse do Ajdovščine, je Janko Meglič, vodja izleta "Geološka pot od Jezerskega do Dolge njive". Tokrat šele prvi izlet po začetnem delu Slovenske geološke transverzale bo organiziran v soboto, 26. novembra.

"Z avtobusom se bomo zapeljali do Zgornjega Jezerskega in izstopili 'Pri bajtah'. Na začetku poti se bomo podali v stransko dolino Komatevro, po kateri priteče reka Kokra. Med mnogimi drugimi zanimivostmi bomo videli tudi najstarejši apnenec v Karavankah, sicer pa je prav v dolini Komatevre eno največjih nahajališč lehnjaka v Sloveniji. Tega že od leta 1949 izkorišča podjetje Marmor Hotavlje, gre pa za sklade, debele tudi do 20 metrov. Lehnjak je močno porozna kamenina, ki jo nekateri imenujejo tudi travertin ali apneni maček. Po sestavi je čisti kalcijev karbonat - kalcit, ki se izloča iz vode na delih rastlin. V njem je tako mogoče opazovati zanimive strukture okamnelih mahov, listov in podobnega. Lehnjak se uporablja tudi kot gradbeni kamen," nam je kot prvo geološko zanimivost omenil vodja izleta Janko Meglič.

Nezahtevna pot bo vodila tudi mimo stare in propadajoče domačije Komende, nato pa do lovske koče Stanič, ki stoji na razgledni jasi pod pobočji Pečovnika. Od tam bodo imeli pohodniki, vsaj v lepem vremenu, tudi lep razgled na Virnikov Grintovec in severne stene osrednjih Grintovcev. "Do Dolge njive bomo šli skozi Brsnino ali pa s Pečovnika čez Gavtre. Naša pot bo odvisna od vremenskih razmer in razmer na poti. Po postanku v Dolgi njivi, kjer se bomo tudi okrepčali, bosta sledila še sestop do Medvod in nato vožnja domov," je še dodal Meglič, ki seveda najbolj upa, da bo vsem pohodnikom tako kot pretekle dni tudi ta konec tedna vreme postreglo s soncem.

"Čeprav bi bili na pohodu veseli prav vsakogar, ki bi se nam želel pridružiti na tej geološki poti, pa moramo poudariti, da gre za približno šest ur dolgo pot, na kateri se bo prehodilo okoli 900 metrov višinske razlike. Ne gre za strma pobočja, a vseeno za daljšo pot, na katero bi se morali podati le uhojeni pohodniki," je za konec še dodal Meglič in tako na geološki pohod, ki ga organizira Planinsko društvo Tržič, povabil vse planince in ljubitelje narave.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti