Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zadnja grapa na Porezen

Zapoška huda južina.Iskanje Prekmandlca: Porezen je sedeči mož. Z rokama, odloženima na naslonjalo trona objema in varuje Cerkno.

Zakaj zadnja grapa? Ne, ni zato, ker je zadnja izmed vseh, ali morda nekje zadaj (severno) za mojim hrbtom, če sama prebivam pod njegovimi sončnimi pobočji. V resnici je zadnja le zame, zadnja izmed južnih, skozi katero sem pristopila na Porezen. Lezla sem že vsepovsod: skozi Zakojško, čez Otavnik, po tastrmi in tapoložni iz Poč, kar naravnost iz Labinjskih leh na Vrše, iz Bolnice Franije, pa vzhodneje čez Cimprovko, iz Gorenjih Novakov na Kápa, v vseh letnih časih in vseh vremenih.

Porezen iz Cerkna, spredaj sv. Jošt v Trebenčah.

Ko iz Cerkna uzremo naš današnji piramidasti cilj, nam niti približno ne izda, kaj skriva v svojih nedrih. Precej enotne, sicer strme južne trave nižje počasi prehajajo v pas gozda. Pod njim so vasice z obdelanimi polji in pokošenimi senožetmi. Zakriž, Gorje, Poče, Trebenče, ... (Zakríž, Gárje, Púče, Trebénče, ...) so našle prostor na polici njegovega naročja. Na robu se beli sv. Jošt. Tam se svet še zadnjič prelomi in spusti v mesto njegovega vznožja.
Pravzaprav je Porezen res sedeči mož. Z rokama, odloženima na naslonjalo trona objema in varuje Cerkno. Desna je Otavnik, Ritovščica in Ravne, levo pa čez Medrce in Velbnik odlaga na Cimprovko. In ko se njegove glave oprime megla, pravimo, da pipico kadi. Le poglejte si ga z Bevkovega vrha.
Vas PočeJe, ... ni počilo?Ko možaka pogledamo od blizu vidimo, da je ta enotnost le navidezna. Za Počami se še nekaj skriva. Med vrhom in vasjo je ujeta grapa z imenom Zapoška (lepo, da strokovnjaki niso vztrajali pri č, bilo bi malo smešno). Vanjo se kot v lij ulovijo vse vode in vsi snegovi Poreznovih južnih trav. Da ima tudi potok isto ime, ni presenetljivo. Na dnu se zapre v sotesko in skozinjo se pretakne le pot in vode se zlijejo v Cerkno. Nekoč naseljen svet grape in Otavnika sedaj sameva, vsak dan je bol tako, kot je najbrž že nekoč bilo.
Leta sem odlašala z obiskom, njene divjosti me je bilo skoraj malo strah. Končno se v lepi družbi pred kakšnim letom spopademo s stezosledstvom. In seveda tako poskrbimo tudi za varnost; nemogoče, da se trem ženskam ne bi umaknil medved, ki je reden gost skritih kotičkov in starih zapuščenih sadovnjakov v grapi. Reden gost pri drobnici in govedu, gluh za priporočila o vegetarijanstvu. Grapo smo spoznale le na »prvo uč«. Ker me je »potegnilo« in ker mimo tega sveta ne more noben zalezovalec slapov, je bilo ponovnih obiskov več.

Proti prvemu slapu. Desni pritok Zgornji Sapat s pritokom. V slap se izliva pritok.

Da v grapo skozi skalne čeljusti pelje kolovoz iz Poč, sem že napisala. Če smo namenjeni k slapovom, sledimo vodi in do prvega (Spodnji Sapat) ni daleč. Zaradi kolovoza malenkost »predelan« je zanimivo postavljen na prelom. Potok se iz svoje smeri prelomi na levo, pade oz. zdrsi v tolmun, od koder nadaljuje v stari smeri. Stene izdolbene soteske so zanimive. Odkrite so globokovodne kamnine jurske starosti, ki se vlečejo v neprekinjenem pasu med Davčo, Cimprovko, Počensko goro, čez Otavnik, Zakojško grapo do Baške grape. Menjajo se črni in laporasti apnenci (apnenci s primesjo gline), glinavci, laporovci in različno obarvani (črni, rdeči, zeleni) roženci (kremen). To zanimivo knjigo v slikovitih plastnicah nam odpira voda in branja nas učijo mojstri geološkega znanja.

Odkrite globokovodne kamnine jurske starosti. Ha, ha, tukaj se pa nekdo skriva??? Menjajo se črni in laporasti apnenci, glinavci, laporovci in različno obarvani roženci. Moj amonit!

Nad njim z desne prestopimo na levi breg in že smo pri drugem slapu. Po strmini v strugo pada levi pritok v 30 metrskem slapišču. Ob njem se kolovoz konča, vendar bomo naslednjega dosegli še vedno z lahkoto. V zatrepu preko stene pada dvopramenski (bolje bi bilo reči dvovirni), 12 metrski tretji slap (Zgornji Sapat). Tu Zapoška dobi desni pritok, ki v ozkem slapu pada v njegovo ustje. Zanimivo!
Nadaljevanje je možno le po zelo zahtevnem desnem bregu. Nad zaporo prečimo strugo pritoka in se spustimo spet do vode. Takoj je tu še četrti, 10 metrski slap, ki pada v ozkem curku. Pod njim najdemo sledi ruševin starega mlina in kasneje elektrarne. Kar ob slapu, ki je zadnji večji v Zapoškinem izboru, preplezamo v višji, še vedno skrajno divji svet (na pot nikar brez cepina, tudi vrv prav pride). Skozi drevje že slutimo Poreznove trave in ne odnehamo, dokler ne stopimo na staro prečno pot.

Skozi drevje slutimo Poreznove vršne trave.

Za nadaljevanje je dobrodošlo, če okolico vsaj površno poznamo že od prej in tako vdenemo, glede na želje, pravo smer. Dobro je, da vemo, kako do tu tudi po »via normale«.
Še pred slapovi na dnu grape se v levo po grebenu proti Otavniku dvigne stara udrta pot (to smo uporabile ob prvem obisku). Višje se združi s kolovozom iz Gorij, ki ponekod lepo spodzidan pod in nad stenami struge pripelje do ostankov Zapoškarjeve domačije. To je čudovito speljana pot, prava mojstrovina davnih cestnih mojstrov. Skalnati useki in preseki se lepo vrstijo v strmem bregu, grizejo se v Otavnik. Predno stopimo na plano, se od nje na desno v grapo odcepi sled, ki pelje do mlina ob četrtem slapu. Najpraktičneje je bilo mleti svoje na svojem (samopreskrba), a opustitev dejavnosti je dostop ponekod zradiralo.
Mojstrovina davnih cestnih mojstrov.Ko bi vedela, da me tu čaka tako pomagalao, bi se pa drugače organizirala.Nekoč obdelanega sveta je videti vedno manj. Najlepše, a še vedno strme senožeti pokosijo lovci. Od ostankov hiše in dveh bajt, kjer so se preživljale tri družine ni ostalo več veliko. Na Otavnik, ki razmejuje to in Zakojško grapo, se lahko dvignemo najmanj po dveh poteh. Ena pelje v levo na planino, druga v desno na Jamo (ja, pravilno na, ne v). In ko pridemo na greben se nam odpre pogled proti zahodu, na tolminsko in gore nad njo. Na Otavniku so danes pašniki in tu ima svojo samopostrežno mesnico kosmatinec. Nekoč, ampak res nekoč, so bile v tem svetu štiri domačije, o katerih pa ni več sledu.
Nadaljujemo po označeni Idrijsko-Cerkljanski planinski pot proti Prehodu. Kmalu se nam z desne pridruži mulatjera, ki izpod Medrc vodoravno seka južna Poreznova pobočja. Na Prehodu, kjer z Poreznovega zahodnega grebena pogledamo v Baško grapo, stopimo še na poti iz Hudajužne in Podbrda. Pristop do vrha izbiramo glede na smer in jakost vetra. Seveda je najlepše po grebenu. Eden najrazglednejših vrhov naših predalp nam jih nudi za dve obzorji; Julijskega in Jadranskega.

Čez Otavnik v Šebrelje. V reži med Otavnikom in Kojco so zelene Police. Grebeni, grebeni, grebeni, ... Peči nad Baško grapo.

Iz grape pa lahko izstopimo tudi čez »Tíčja péjč« (ptičja peč). Pod Zapoškarjevimi senožetmi namesto levo k hišam, nadaljujem po poti v smeri prihoda. To isto pot dosežemo, če smo skozi grapo lezli ob vodi. Zložno obkrožamo lij. Ponudi se nam tudi kakšen lep razgleden balkonček s pogledom v Cerkno. Po začetni prijaznosti (kar nisem mogla verjeti svoji sreči, kakšen mojster iskanja sem) se pot postavi pokonci. Sama sebe karam, naj se ne pritožujem, saj jo za spremembo vsaj imam.Razgledni balkonček. Dviga se in dviga, grizem »kalina« in pogledujem levo, kdaj bom iz gozda. Znajdem se na robu senožeti, ki se nižje končuje v strmi grapi. In, o ti šment, pot se tu konča. Spet, kot že tolikokrat se moji in njeni cilji ne ujamejo??? (takojšnja kazen za pritoževanje). Seveda kmetje niso poti nadelovali do vrhov, potrebovali so jih tudi le do svojih gozdov, senožeti, pašnikov, … A ker mi je teren poznan, vem, da pod sedlom Velbnik in lovsko kočo Na šašu peljeta na Porezen dve označeni poti. Jih že najdem, kar naprej! Prestopim travnato grapo in na drugem bregu se mi že smeji knafličevka, Yes! No to pa je zmaga.
Do vrha nihče ne bo imel težav. Tam ob spomeniku se srečajo vse poti. Mnogo tematskih gre čez njegovo teme. Od Idrijsko-Cerkljanske, Slovenske, Evropske (E7), Geološke in Loške planinske poti, Poti kurirjev in vezistov, Maratona štirih občin, Vie Alpina in še kaj. Ni kaj, Porezen je pomemben mož. Morda se jim nekoč pridruži še pot ob stari (rapalski) meji. Ne vem, kdo si to bolj zasluži, on, ona, mi, ali naši zanamci.
Za počitek in užitek, za nujo in kar tako, je malo pod vrhom obiska vredna planinska koča. Vsak pohodnik si želi, da v povratku pot zaokrožimo. Torej; če smo vrh dosegli po zahodni, se v Poče vrnemo po vzhodni roki, če smo vrh dosegli po geološki, se vrnemo po Idrijsko-Cerkljanski. Ob šelestenju jesenskega listja je katerakoli prijetna in kratka. Kot lučke nam svetijo pikice zlatih macesnov v ogolelem gozdu. Oni se še nedajo.
Ob zadnjem povratku sem v Počah še kramljala s prijaznimi domačini o tem in onem. Od kje so prišli ljudje v te robé? Tako kot v sosednjo Zakojško, jih je na Otavnik in v Zapoško prinesla trma. Ne, graščaku pa se ne bomo pustili, uprli se mu bomo! In tako so tolminski puntarji, da si ohranijo golo življenje naselili ta svet. Lepo jim je šlo. Ko so prišli v mesto na semenj, v cerkev, po opravkih ali kar tako »po vas«, se je o njihovem prihodu že od daleč širil glas: »Otavnikarji gredo!« In v gostilnah so se na mizi znašli novi beli prti, na štantih najboljša roba, ... Bili so to ponosni, pošteni in bogati ljudje.

Lučke sredi gozda.

Ob tem pripovedovanju in podoživljanju takratnega sveta se mi je posvetilo: Poče, seveda; gora je počila, razklala se je! In v razpoko se stekajo vode. Skoraj desetletje mi je pod oknom v Cerknem Zapoška pripovedovala Poreznove zgodbe. O, kako smo sladko spali. Zna pa se tudi ujeziti: Leta 2007 je s strašno silo kar dobro preuredila stoječi promet, medtem ko je soseda Čerinščica divjala v Bolnici Franji.
Otročadi, ki se nam je motala pod nogami, je bila moja teorija zarote o Počah kar všeč, odraslim pa ..., no, ... hm, ... ??? O Poreznu in njegovih posebnostih bo potrebno še kakšno resno reči.

Anka Vončina
 


 



Porezen iz Poč

Mulatjera je služila dostopu do Italijanske infrastrukture ob rapalski meji (sektor med glavnima mejnikoma 39 in 40) na Poreznovem severnem grebenu, ki se z vrha spušča proti Petrovemu brdu. Zgrajena je bila kot del Alpskega zidu,  utrjene obrambne linije na meji s kraljevino Jugoslavijo in katera so bila v naših potepanjih ravnokar lepo opisana. Seveda bi Italijani imeli krajšo pot po »svojem«, po vzhodnem grebenu kar z Medrc do vrha, kjer je speljana slaba cesta danes. A ta bi bila preveč na očeh in na dosegu Jugoslovanom, ki so utrjevali svojo, Rupnikovo linijo nedaleč stran.



Iz grape čez Mrzli vrh (Loncmanovo
Sivko) na Snežnik.


Pristop


Pogled iz grape.


Ko se Porezen poprha.


Lovski dom Na šašu.


Zapoškarjeva domačija z Velbnika.


Pod domačijo


Domačija z nasprotne stran
zapoškinega lija. (Foto: S. Obid)


Utrudil sem se.


Macesnovi otoki.


Slapovi Zapoške. Vir: Burger.si


Zlato v kamnu??? (Foto: M. Kavčič)

Markazitna krogla, (mineral, FeS2, modifikacija pirita) konkrecija v
glinovcu. (Foto: M. Kavčič)

 

Arhiv: Iskanje Prekmandlca

Arhiv: Potepuški ostružki





Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

5 komentarjev na članku "Zadnja grapa na Porezen"

Tomaž Ogrin,

Ja, naša domovina je neizmerno lepa z vseh strani.

Ampak, ne, tega nekateri Slovenci ne cenijo. Lepota, doživljanje narave, to je za njih deveta briga. Pa čeprav je tu skriti zaklad. S tem se da zaslužit. A tako, da ohraniš te lepote. Samo te prinašajo denar, ker jih drugi nimajo. Iz Nizozemske bo kdo prišel in plačal, da vse to doživi.

Napačno razumljen kapitalizem gleda kratkoročne dobičke, ne glede na izgubo teh lepot. Ne, pravijo, Porezen bo še vedno lep, čeprav je Kopač, ta grobar slovenskih lepot, planiral na Poreznu mega vetrnice.

Morda jih komu uspe zmontirati na fotko Porezna. Kakšen bi bil potem Porezen? Iz njega bi štrleli 100 metrski drogovi z rogovilami.

Jaz bi tudi razvrednotenje naravnih vrednot štel med samomorilska nagnjenja nekaterih Slovencev.

V Nacionalni energetski program so našpikali celo hordo vetrnic po naših lepih hribih in gorah. Zanj je odgovoren prav Kopač iz stranke Zares. Ker so volitve pred nami, imamo redko priložnost (žal le na 4 leta), da stranke in posameznike, ki kažejo težnjo po uničevanju narave Slovenije, izločimo iz parlamenta. Taka nagnenja ima tudi ljubljanska žaba. Obljublja pogrom nad naravo. Indirektno sicer, a nekateri znamo prepoznati indikacije, ki se skrivajo za izrazom »učinkovitost«. Zato je v Ljubljani že letela kulturna dediščina na več koncih, grob poseg in razvrednotenje naravno zarasle obale je doživel Koseški bajer, itd. Zato pozor!

http://www.primorske.si/Slovenija-in-svet/Na-Primorskem-----sedem-vetrnih-elektrarn-.aspx

Tu je samo del planirane škodljive tehnologije. Te zobotrebce

zlahka nadomestimo z varčevanjem z elektriko, kjer ima naša država še vsaj 30 % potenciala. Prihranek energije je pol cenejši kot investiranje v nove kapacitete, kažejo študije. Ampak seveda, na ta način ostanejo nekateri pohlepni žepi prazni. Naj se s piha-ne piha tehnologijo ukvarjajo čez 100 let, če jim bo šlo za nohte. Nam ne gre! Imamo rajši tak Porezen, kot je na podobicah tukaj in zdaj.

Naš potencial na volitvah je velik. Trenutno prvi trije predstavljajo veliko nevarnost za slovensko naravo! Povem, da ne bo prepozno. Pošteno.


Tomaž Ogrin,

Pa še ta, celovita povezava. Nekdo je spravil v Wikipedio:

http://sl.wikipedia.org/wiki/Vetrne_elektrarne_v_NEP_2030

Na tej strani dobite tudi grafično prilogo, s kartami pozicij, na povsem spodnji povezavi.

K temu pregledu lahko dodamo še grozeče načrte na Peci.

Zagotavljam, lahko pa najdete sami podatke, da vse te rušilne načrte poganjajo samo subvencije. Denar. Dražja elektrika, ki je iz vetrnic povrh še daleč nabolj nekvalitetna od vseh virov. Nobenega haska pri CO2, ker porabo in proizvodnjo elektrike regulirajo avtomatsko s hidroelektrarnami in zaradi vetrnic ne bi pripirali termoelektrarn, proizvajalk CO2. Torej cenejši in kvaliteten vir, hidroelektrarne, naj bi zamenjavali z dražjim in nekvalitetnim. Res smo v Butalah. Seveda kapitalističnih. Torej blef na celi črti!


Tomaž Ogrin,

Volitev ne jemljem kot neko zlo. Žal pa jih ne izkoriščamo dovolj za zaščito naravnih lepot Slovenije, na to opozarjam. Premalo jih izkoriščamo kot obrambno orodje, ki ga redko dobimo v roke.

Namesto tega se potem med 4 letnim obdobjem zgražamo nad načrti ali pa kar že posegi - na črno in na belo (Svečica, Zelenica, ....), ki nam uničujejo naravne vrednote Slovenije. In smo nemočni, kajti ravno izvoljena politika je tista, ki ji ni mar teh vrednot in to dovoljuje ali celo vzpodbuja in subvencionira, kot nerazgledana, plenilska politika skozi zakonodajo in skozi toleriranje zlorab.

Če lahko 50.000 planincev volitve izkoristi za obrambo svojih lepih destinacij, ki jih bodo neokrnjene še uživali naslednja 4 leta, potem naj to stori zdaj.

Ugotavljamo, da je takrat, po toči zvoniti prepozno. Tudi mediji tega področja ne jemljejo v obzir pri spraševanju kandidatov.

Če naj tudi sam denarno razmišljam, naj opozorim na zadnje ocene turističnih strokovnjakov, da je v turizmu (pa ne zgolj v hotelih, zdravilišči in termah) še možno zaslužiti dodatno milijardo evrov. Narava ima tudi ekonomsko vrednost v dobrih delovnih mestih, ki so lahko stalna.

Verjamem v specialni, neinvaziven turizem. Posamezni primeri iz tujine in tudi pri nas me potrjujejo v tem.

Vendar je tematika narave vedno smatrana kot pomehkužena diskusija, nevredna odraslega, mača. Zanj je bager in ropotanje strojev dokaz, da dela. In še za nekatere, ki v lastni neustvarjalnosti temu nasedajo.

Spomnim se razprav v Ilirski Bistrici o Volovji rebri. Nekateri domačini so podpirali gradnjo mega vetrnic, teh industrijskih objektov preprosto zato, ker se bo nekaj delalo, da ne bo mrtvila. Prav s tem so utemeljevali podporo posegom...

Če kdo smatra omenjanje naših (tistih, ki skušamo zavirati degradacijo narave) možnosti na volitvah za predvolilno propagando v korist naravnih lepot Slovenije, ima prav. Za to gre. Prav na volitvah lahko naredimo premik. Izberemo stranke, v katerih so ljudje, za katere vemo, da bodo preprečili vetrnice po naših hribih, na primer.

Saj nas ni tako malo....

In če pogledate tisti NEP, ali ni bolje preprečiti tisto škodljivo realizacijo na volitvah zdaj, kot pa porabljati energijo, čas in denar za kasnejšo obrambo.


Tomaž Ogrin,

Ne, Triglavski zobotrebec me ne moti pretirano. Postavljen je bil v povsem drugačnem, obrambnem obdobju. Danes ga ne bi postavljali.

Tudi tisti vetrni klopotci na Kredarici se izgubijo. Lahko bi sicer izbrali tišje. So pa nadležni križi, ki odražajo oholost, posest, agresivnost in vseprisotnost Vatikana. Če je kakšen odletel v globino zaradi paktiranja Vatikana s Hitlerjem, ga ne bi smeli obnoviti. Ne vem, ali kak doseže 10 m. Novih pa ne smemo dovoliti. Tu je spet politika zraven.

Kakorkoli, do 100 m je še daleč. Do njih tudi ni cest in prometa, kot do mega vetrnic. Pa električnih daljnovodov in prekopavanja terena v ogromnem obsegu za en sam temelj. itd.


Jurij Modic,

>Kakšen bi bil potem Porezen? Iz njega bi štrleli 100 metrski drogovi z rogovilami.

Hm, ne bi se hotel vmešavati v predvolilno agitacijo, ampak čist iz firbca: a en pločevinast zobotrebec, ki je zapičen na vrhu naše najvišje gore že več kot 100 let, vas pa ne moti pretirano? Pa razne druge križaste rogovile na mnogih drugih vrhovih tudi ne?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti