Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Reševalci v helikopterju zaradi mahanja izgubljali čas

Delo - Špela Ankele: Planinci pozdravljali posadko. - V gorah z dvigom rok v obliki črke Y nakažemo, da potrebujemo pomoč
GRS Radovljica: Reševanje na Vrtači -13.11.11

Kranj – V nedeljo malo pred 14. uro je planinec pod vrhom Vrtače izgubil zavest. Gorski reševalci iz Radovljice so se, skupaj s posadko helikopterja Slovenske vojske, hitro odzvali klicu na pomoč.
Na vrhu Vrtače pa so izgubljali dragocene sekunde pri iskanju kraja nesreče, saj so jim s tal mahali tudi planinci, ki pomoči niso potrebovali.

»Če v gorah mahamo helikopterju, to storimo zato, ker potrebujemo pomoč, ne pa zato, da bi tako pozdravili helikopter,« je ob nedavnem reševanju opozoril Toni Smolej, načelnik postaje GRS Radovljica. Dodal je še, da bi planinci morali vedeti, da je helikopter v večini primerov nad njimi zato, ker se je v gorah zgodila nesreča in torej posadka išče ponesrečenca.

Planinca, ki je pod vrhom Vrtače izgubil zavest, so s helikopterjem odpeljali v jeseniško bolnišnico. Poleg posadke Slovenske vojske so bili v helikopterju še štirje radovljiški gorski reševalci: reševalec letalec Boris Oblak, Matevž Vida, Grega Brajnik in vodja reševanja Toni Smolej. V gorah je mednarodno veljavno, da posadki helikopterja z dvigom rok v obliki črke Y oznanimo, da potrebujemo pomoč. Med vidne signale za pomoč sodi tudi mahanje z barvnimi predmeti (denimo oblačili), pomoč pa gorniki lahko prikličejo tudi z virom svetlobe (ponoči z ognjem ali svetilko, podnevi z ogledalom ali dimom) ali zvočnim signalom (krikom, piskom piščali, zvoki kovinskih predmetov ...).

V sodobnem času gorniki reševalce o nesreči največkrat obvestijo z mobilnimi telefoni. Kot so tržiški gorski reševalci zapisali na svoji spletni strani, je dobro vedeti, da brezplačna telefonska številka 112 deluje tudi, če v telefonu ni kartice SIM, če ni kredita na telefonu ali če je tipkovnica zaklenjena, medtem ko telefon ob gorski nesreči ne bo koristil, če je baterija prazna ali če ni signala. Sicer pa ob navodilih za klic na pomoč v GRS Tržič poudarjajo, da je najbolje izogniti se nesrečam v gorah: »Ne hodimo v gore brez predhodnega usposabljanja in priprave, brez znanja, brez ustrezne opreme in praktičnih izkušenj vsaj enega udeleženca v skupini.«

Špela Ankele

  16.11.2011


GRS Radovljica - Reševanje na Vrtači
Nekaj pred 14. uro je planinec pod vrhom Vrtače izgubil zavest. Člani društva smo ga s pomočjo vojaškega helikopterja prepeljali v SB Jesenice.

Vse obiskovalce gora pa obveščamo, da v kolikor ne potrebujete pomoči, je vaše mahanje helikopterju, ki lebdi nad vami za posadko in reševalce moteče. Saj pri tem izgubljajo dragocene sekunde pri iskanju kraja nesreče.
Spodaj si lahko ogledate kako signalizirati helikopterju.

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Delo novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti