Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Neznanec markira lovske poti

Gorenjski glas - Jasna Paladin: Neznanec, ki je v zadnjih dveh letih že večkrat na svojo pest označil lovske poti v dolini Kamniške Bistrice, je spet na delu. Planinci opozarjajo, da je tako početje za pohodnike lahko nevarno.

Kamniška Bistrica – Neznani samooklicani »markacist«, ki je planince, lovce in druge obiskovalce kamniških planin s svojimi dejanji razburjal že pred dvema letoma, je pred kratkim spet opozoril nase. Z rdečim sprejem se je povsem brez občutka, kot kakšen cestni delavec na gradbišču, lotil označevanja lovske poti iz Konca v Žmavčarje ter do bivaka pod Skuto, kar ni le okolju in planinski etiki neprijazno, ampak tudi nezakonito dejanje. Gre namreč za lovske poti, katerih upravljavec so lovci oz. Zavod za gozdove, označevanja novih poti pa ne dovoljuje niti zakon o planinskih poteh.

»Ta neznani označevalec se je na območju Kamniške Bistrice pojavil že pred dvema letoma in takrat mu je v le nekaj mesecih uspelo pokracati več poti – Pri zajli za Kamniškim vrhom, v dolini Kamniške Bele pod Bržičem, od Žagane peči v Kalca in še nekaj drugih, a potem smo skoraj leto dni imeli mir. No, zdaj pa se je spet pojavil. Najverjetneje gre za isto osebo, vsaj oznake so enake in so nametane povsod, vsakih nekaj metrov, z dolgimi črtami in prav nič planinske,« pravi Aleš Zamljen iz Županjih Njiv, revirni lovec iz LPN Kozorog Kamnik, ki je prepričan, da gre za izkušenega planinca in poznavalca tukajšnjega terena, saj označuje poti, ki so sicer odročne, tudi zahtevne in širši javnosti slabo znane.

Na početje bistriškega označevalca in njegove zadnje oznake pod Skuto opozarjajo tudi planinci. »Najbrž bo težko uganiti, kdo je bil označevalec, a bolj pomembno je, da vemo, da pot ni brez nevarnosti in da se bo morebitni popotnik, ki se bo zaradi takšnih znamenj znašel na poti, zavedel pomanjkljivosti označevanja poti. Sam začetek poti, ki je v jesenskem času spolzek in posut z odpadlim listjem, je kljub lepemu poteku in dobri utrjenosti nevaren. Črte so na nekaterih odsekih povsem nepotrebne, saj je pot dobro vidna, nekje pa so zavajajoče,« na nevarnost takšnega početja opozarja Boris Štupar iz GRS Kamnik in dodaja, naj bodo dejanja, ki se jih lotevamo v gorah, vsaj premišljena, če že niso v skladu s postavljenimi pravili. Opaža tudi, da je do takšnih dejanj pripeljal množičen porast gorništva v zadnjih letih, iskanje manj obljudenih terenov in trend obiskovanja določenih vrhov vsak dan v tednu, kar številne nekdaj skromne stezice spreminja v vse bolj široke poti.

Jasna Paladin
foto: Boris Štupar

16.11.2011


G-L - Boris Štupar, 3. 11. 2011:
Bistriški označevalec poti spet na delu?

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti