Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Življenje pod Triglavom

Darko Mohar: Razstava je bila v soboto, 5. novembra, v organizaciji Planinske skupine Kulturno prosvetnega društva Bazovica odprta na Reki.
PZS - Zdenka Mihelič: Življenje pod Triglavom in Sfinga na Reki

Razstavo so pripravili Planinska zveza Slovenije, Gorska reševalna zveza Slovenije, Slovenski planinski muzej, Triglavski narodni park in Alpska konvencija ob podpori Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Domačini so ob odprtju razstave pripravili krajši kulturni program v katerem je Mešani pevski zbor Bazovica zapel tri pesmi s planinsko tematiko: Triglav, Na gorenjskem je fletno in Planinska.
Odprtje razstave so izkoristili tudi za poglabljanje sodelovanja med Planinsko zvezo Slovenije in Hrvatskim planinarskim savezom, saj so mu ob gostih iz Ljubljane navzočili tudi predsednik Izvršnega odbora HPS Vladimir Novak in glavni tajnik HPS Darko Berljak.
Polno dvorano obiskovalcev je najprej nagovorila podpredsednica PZS Slavica Tovšak, ki je poudarila namen razstave in željo za čim boljšim sodelovanjem PZS in slovenskih planincev v zamejstvu.
Glavni tajnik HPS Darko Berljak je spregovoril o dolgoletnom izredno dobrem sodelovanju obeh zvez in izrazil upanje, da se bo to sodelovanje v bodočnosti še poglobilo.

Potem je o Slovenskem planinskem muzeju nekaj besed rekla kustosinja Elizabeta Gradnik, Tine Marenče pa o snemanju filma Sfinga, ki so si ga prisotni lahko ogledali po zaključku slovesnega dela odprtja razstave. To je bila obenem na Hrvaškem premijera filma nagrajenega na Festivalu gorniškega filma. Številna publika v veliki dvorani in klubski sobi Slovenskega doma (film je zaradi velikega zanimanje imel dve istočasni projekciji) na Reki ga je izredno toplo sprejela.
Lep planinski večer se je iztekel v prijetnem druženju in šetevilnih pogovorih in dogovorih o naslednjih akcijah in sodelovanju planincev in alpinistov dveh dežel.

Zapisal: Darko Mohar
Posnetki: Anita Hromin


PZS - Zdenka Mihelič: Življenje pod Triglavom in Sfinga na Reki, 07.11.2011

V soboto, 5. novembra, sta Kulturno-prosvetno društvo Bazovica na Reki in Planinska zveza Slovenije v Slovenskem domu KPD Bazovica odprla razstavo Življenje pod Triglavom, ob tem pa je bil, tako kot v Trstu, prvič predvajan film Sfinga.

KPD Bazovica je, lahko bi rekli, najaktivnejše slovensko društvo na Hrvaškem. Ustanovljeno je bilo leta 1947 in bo naslednje leto praznovalo 65-letnico delovanja. Njihova dejavnost pod vodstvom predsednika Milana Grlice je raznovrstna, združujejo pa se znotraj društvenih skupin. Med njimi so zelo aktivne dramska skupina, folklorna, mladinska, plesna za mlade, v zadnjem času pa se je razvila tudi fotografska skupina. Znotraj društva je najmočnejša planinska skupina, ki jo zagnano vodi Darko Mohar. Leta 2012 bo skupina praznovala svojo 10-letnico uspešnega delovanja. Planinci se povezujejo tudi s planinci in z društvi iz Slovenije, prijateljske vezi so navezali s PD RTV Ljubljana in PD Snežnik Ilirska Bistrica, predstavniki obeh društev pa so bili tudi na sobotnem odprtju razstave.

Kulturni program ob odprtju so s pesmijo (Oj, Triglav, moj dom, Gorenjska in V hribih se dela dan) polepšali pevci in pevke Mešanega pevskega zbora Bazovica z zborovodjo Majo Dobrila. V uvodu je predsednik KPD Bazovica Milan Grlica vse toplo pozdravil v Slovenskem domu, v katerem ima društvo svoje prostore od leta 1950. "Vesel sem, da se vas je zbralo v takem številu, prav tako sem vesel visokih predstavnikov Planinske zveze Slovenije in Hrvaške planinske zveze," je dejal predsednik Grlica.

Podpredsednica PZS Slavica Tovšak je orisala pomen slovenskega planinstva, Planinske zveze Slovenije, mednarodnega povezovanja ter sodelovanja tudi s slovenskimi planinci v zamejstvu in sosednjimi planinskimi zvezami. Poudarila je namen razstave, kaj predstavlja, se društvu zahvalila tudi za gostoljubje in zaželela vsem obilo uspešnega dela, sodelovanja in nadaljnjih medsebojnih vezi.

Slovesnega odprtja in spremljajoče projekcije filma Sfinga sta se udeležila tudi predstavnika Hrvaške planinske zveze (HPS), in sicer predsednik Izvršnega odbora HPS Vladimir Novak in glavni tajnik HPS Darko Berljak. V imenu HPS je vse pozdravil glavni tajnik, ki je bil vesel tokratnega druženja in povezovanja, ki je sicer med slovenskimi in hrvaškimi planinci prisotno že dolgo, prav tako med obema zvezama. "Formalno pa bomo našo povezanost med zvezama v bližnji prihodnosti še okrepili. Naj omenim, da smo povezani res že dolgo, saj je na primer triglavski župnik Jakob Aljaž častni član Hrvaške planinske zveze. Čestitam pa vam za uspešno delovanje zveze in novega planinskega muzeja ter hvala KPD Bazovica za povabilo," je dejal Berljak. Hrvaška planinska zveza svojega muzeja še nima, imajo le planinsko-plezalno zbirko v Ogulino, za katero pa si želijo, da bi nekoč prerastla v muzej.

Kustosinja Slovenskega planinskega muzeja Elizabeta Gradnik je v svojem nagovoru podala zanimiva dejstva o zgodovini bazoviškega kulturno-prosvetnega društva in vse povabila v Mojstrano na ogled planinske zgodovine. Tine Marenče, idejni oče in scenarist filma Sfinga, pa je razložil zgodbo filma, ter vse povabil na prijeten ogled.

Film so gledalci na Reki, kjer je Sfinga prvič gostovala, z navdušenjem sprejeli. Predsednik IO HPS Vladimir Novak pa je film povabil tudi v Zagreb.

Razstavo, ki jo sofinancira Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, je pripravila Planinska zveza Slovenije v sodelovanju s Slovenskim planinskim muzejem. Na razstavi se predstavljajo tudi organizacije in institucije, prisotne v slovenskem gorskem svetu: Triglavski narodni park, Gorska reševalna zveza Slovenije, Slovenski planinski muzej in Alpska konvencija.

Razstava »Življenje pod Triglavom« bo na Reki gostovala do petka, 18. novembra 2011, ko se seli v Gorico k Slovenskemu planinskemu društvu Gorica.

Besedilo in fotografije Zdenka Mihelič

  ...2011


07.11.2011

 


Z razstave "Življenje pod Triglavom"


Predavanje kustosinje Elizabete Gradnik


Vodja planinske skupine KPD Bazovica na
Reki Darko Mohar in Miha Marenče

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti