Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorski vodniki na plastiki

ZGVS - 29. in 30. oktobra je bilo na Tirolskem, v Bolzanu, mednarodno tekmovanje gorskih vodnikov v športnem plezanju.

Slovenci dosedaj na tovrstnih tekmovanjih, kolikor vem, nismo tekmovali in skrajni čas je bil, da se pokažemo tudi tam. Na razpis ZGVS smo se prijavili štirje; Tina Di Batista, Tadej Debevec, Robi Rot in Tomaž Jakofčič, zraven pa je šla še Tadejeva žena Minca.
Prvo presenečenje nas je čakalo že ob pogledu na super moderno Salewino stavbo in umetno steno, ki je del te. Nabralo se nas je 90 vodnikov željnih navitih podlahti v velikanski umetni steni. Sistem tekmovanja je bil dovršen in za tekmovalce, kakor se spodobi za cehovsko tekmovanje, nepretirano stresen v smislu tekmovalne treme. Na voljo nam je bilo 14 smeri težavnosti od 4c do 7c+ v katerih smo si morali v petek popoldan in soboto dopoldan nabrati čim več točk. Cilj kvalifikacij je bil uvrstitev v finalni obračun, ki je bil na sporedu v soboto popoldan.
Največje presenečenje za nas je bila je bila odlična plezalna pripravljenost nastopajočih vodnikov. Vsi profesionalni vodniki, torej fizični delavci, ohranjajo formo na, za slovenske standarde, presenetljivo visokem nivoju. 57 letni Tirolec je npr. na fleš preplezal smer z oceno 7b+ (IX-), 74 (!) letni Švicar je padel tik pod vrhom smeri z oceno 6c (VII+/VIII-).
Pošteno smo se napenjali in borili, na koncu sva se v finalnem obračunu znašla midva s Tadejem in na koncu zasedla 13. (Tadej) oz. 19. mesto. Tina je z 21. mestom v absolutni kategoriji (in seveda 1. mestom med vodnicami) dosegla verjetno najboljšo žensko uvrstitev v zgodovini tekmovanj. Robi Rot se je zvrstil na častno 77. mesto in Minca na prvo v kategoriji družinski člani.

 

Celotni dogodek je bil res odlično pripravljen in vse skupaj je z ogledom tovarne Salewa, skupno večerjo, tombolo in večernim srečanjem imelo tudi poudarjeno socialno komponento.
Mislim, da je bil obisk tekmovanja koristen in da smo slovenski gorski vodniki častno zastopali naše združenje in močnim alpskim narodom še enkrat pokazali, da »obstajamo«.

Tomaž Jakofčič

02.11.2011
 

ZGVSTekma IFMGA Bolzano - fotografije

IVBV: KletterMeisterSchaft 2011 - vsi rezultati (PDF)

 



 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti