Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Davo Karničar predaval na Reki

Darko Mohar: Ko je pred nekaj manj kod desetimi leti ustanovljena planinska skupina pri Slovenskemu domu KPD Bazovica na Reki so ustanovitelji dojeli da dejavnost skupine
Odprtje razstave ŽIVLJENJE POD TRIGLAVOM z ogledom igrano-dokumentarnega filma SFINGA v petek, 5. t.m.

... ne more biti samo potepanje po več ali manj visokih hribih ampak da bo treba tudi nekaj napraviti na predstavitvi planinstva kot naravovarstvena, športne in kulturne dejavnosti. Tako so planinci Bazovice takoj začeli prirejati predavanja več ali manj znanih planincev, alpinistov, popotnikov in številnih drugih strokovnjakov vezanih za naravo. Seveda da so kakšno potopisno ali planinsko predavanje pripravili tudi sami. Velika dvorana lepega Slovenskega doma na Reki je kot nalašč pripravljena za take dogodke.
Letos so planinci Bazovice 18. oktobra povabili v goste znanega slovenkega alpinista, gorskega reševalca in ekstremnega smučarja Dava Karničarja, človeka ki je kot prvi na svetu prismučal z vrha Everesta in enako tako kot prvi prismučal z najvišjih vrhov sedmih kontinetov.

Zanimanje za njegov obisk je na Reki bilo zelo veliko tako da je predavanje pripravljeno v dvorani Art kina Croatia. Davo je prikazal film „Prvo smučanje z najvišjih vrhov sedmih kontinentov“ v katerem predstavi Jezersko na Gorenjskem kot kraj iz katerega prihaja, ekstremno smučanje kot športno panogo in seveda najpomembnejše vrhove z katerih je uspel prismučati do njihovega vznožja.

Po filmu je sledil še pogovor z več kot 180 obiskovalcev in odgovori na številna vprašanja. Posebno je bilo prisrčno srečanje z sestrami Iris in Darijo Boštijančić, uspešnimi članicami hrvaške odprave na Everest 2009. leta. Z Reke je Davo odšel s spoznanjem da ima v tem kraju številne nove prijatelje.

Zapisal: Darko Mohar
Fotografije: Anita Hromin

  ...2011

 


 


Iris, Davo in Darija



Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46050

Novosti