Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na obisk h kozorogom

Gorenjski glas, planinski kotiček - Jelena Justin: Špik Hude police oz. Cima di Terrarossa (2420 m) - Nezahteven, lahek, prav udoben vzpon. Po travnatem južnem pobočju speljana stara vojaška mulatjera se spretno izogne vsem skalnatim oviram. Po poteh italijanskih alpinov iz prve svetovne vojne.

Običajna misel na Zahodne Julijce je misel na Viš in Montaž. Med njima je veličasten greben s skupnim imenom Poliški Špiki, ki ga sestavljajo vrhovi Vrh Brda (Cima Verde, 2661 m), Špik nad Plazom (Modeon del Montasio, 2606 m), Špik Hude police (Cima di Terrarossa, 2420 m), Špik nad Tratico (Cime Gambon, 2405 m), Špik nad Nosom (Foronon del Buinz, 2531 m) in Špik nad Špranjo (Modeon del Buinz, 2554 m). Celoten greben je nad 20 kilometrov dolga gorska pregrada, orjaška in veličastna. Dih jemajoča severna ostenja, z razdrapanimi stenami, divjimi grapami in žlebovi, velikanskimi melišči in večnim snegom, je nemogoče pozabiti, južna stran pa je precej bolj priljudna, saj visoka planota, kljub pomanjkanju vode skriva, v pravem letnem času, neverjetno bogato gorsko rastlinstvo. Vse to vam nudi naša današnja tura.

V tej veličastni verigi, ki jo lahko prečimo po različnih zavarovanih plezalnih poteh, pa je tudi vrh, ki tehnično ni zahteven. To je Špik Hude police.

Preko Rateč se odpeljemo proti Trbižu in zavijemo levo, proti Nevejskemu sedlu, kjer je smučarsko središče, ki je povezano s Kaninom. Na sedlu zavijemo desno v 6-kilometrski, strmi klanec, asfaltiran, ki nas pripelje na planino Pecol na višini 1502 metra. Za vzpon na Špik Hude police se odpravimo proti koči Brazzà, ki jo ves čas vidimo pred seboj na travnatem pobočju. Pri koči je odcep levo proti Montažu, mi pa krenemo bolj na desno. Že na tem mestu se začne široka mulatjera, ki jo v teh spodnjih delih prekriva bujna trava. Pot sčasoma spremeni smer in se začne vzpenjati po strmem pobočju, v zložnih okljukih. Lepi razgledi in lepo speljana mulatjera delata pot zelo kratkočasno, pridobivanje višine je pa tudi neverjetno hitro. Na poti pridemo do dveh razpotij: prvo razpotje zavije do Škrbine nad Tratico, kjer se začne zavarovana plezalna pot Ceria-Merlone, ki nas bo prihodnje leto pripeljala na Špik nad Nosom; naslednje razpotje pa je odcep na zelo zahtevno ferato Pot Leva, ki vodi na Montaž. Nad tem odcepom dosežemo škrbino v grebenu, kjer na severni strani zazija grozljiv prepad ozebnika Hude police. Od tu naprej poteka pot po razbitem skalnatem svetu. Tukaj je potrebna večja pazljivost.

Vzpon traja približno dve uri in pol, sestop uro in pol. Iskreno priznam, da za opisani vzpon raje porabim pol ure več in uživam v lepotah čudovitega gorskega sveta. Fantastični razgledi proti Montažu, proti Kaninu ter številni kozorogi, ki pridejo kar nasproti. Ne, ne, nič se ne šalim. Resnično pridejo nasproti, ali pa zvedavo pogledajo izza kakšne skale. Vidi se, da so navajeni ljudi in tudi poziranja številnim fotografskim objektivom. Približajo se na en meter. Prestrašijo se edino nenadnih, impulzivnih gibov. Uživajmo v naravi, ki nas obdaja, in ne glejmo na uro. Privoščimo si lepoto okolja, trenutke neokrnjenega ob opazovanju teh mogočnih, poskočnih koz, ki se bojujejo za svoje preživetje.

Če bomo dovolj zgodnji, nas bodo ob vznožnem delu poti s požvižgavanjem pozdravljali tudi manj zaupljivi svizci. Žvižgajo verjetno zato, ker nas vabijo, da jih še kdaj obiščimo, saj ravno pripravljajo novo serijo čokolade. Le zaviti jo še morajo. Pa šalo na stran.

Špik Hude police leži v samem osrčju Zahodnih Julijcev, med Montažem in Višem, zato je izjemen razglednik po čudoviti okolici. Na severu pred seboj vidimo znamenite romarske Višarje s Kamnitim lovcem, pa Veliki in Mali Nabojs; na vzhodu se odpirata ostenje Viša ter Špik nad Nosom; na zahodu je, najmogočnejša gora Julijcev, Montaž; na jugu pa zagledamo kaninski greben, s Prestreljenikom, Velikim Kaninom in Žrdom. Če bomo imeli čist, jasen dan, bomo morda z vrha videli celo sam Matterhorn. Svetujem, da s seboj prinesemo daljnogled. Splača se!

Z vrha sestopimo po poti vzpona. In naj nas ura ne priganja!

Nadmorska višina: 2420 m
Višinska razlika: 918 m
Trajanje: 4 ure
Zahtevnost: 3 zvezdice

Jelena Justin

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti