Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Življenje pod Triglavom in Sfinga v Trstu

Večer, Gore - Gabrijel Toplak: Slovensko planinsko društvo Trst in Planinska zveza Slovenije sta pred dnevi v Narodnem domu v Trstu odprla razstavo Življenje pod Triglavom, ki jo bodo obiskala tudi druga zamejska planinska društva.

V okviru slovesnega odprtja pa si obiskovalci v Trstu lahko prvič ogledali tudi film Sfinga.

Zdenka Mihelič iz Planinske zveze Slovenije je povedala, da so razstavo, ki jo sofinancira Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, pripravili v sodelovanju s Slovenskim planinskim muzejem. Na njej se predstavljajo tudi organizacije in institucije, ki so prisotne v slovenskem gorskem svetu, in sicer Triglavski narodni park, Gorska reševalna zveza Slovenije, Slovenski planinski muzej in Alpska konvencija.

Otvoritev je pozdravila tudi predsednica SPD Trst Marinka Pertot, ki je poudarila, da jim je v posebno čast, da v Trstu odpirajo prvo predstavitev potujoče razstave, posvečene zgodovini in današnjemu življenju pod Triglavom. Poudarila je še, da so "veseli, ker se razstava odpira v prostorih nekdanjega Narodnega doma, kjer je bil tudi prvi sedež društva vse do požiga tega doma 13. julija 1920, ko je društvo v požaru izgubilo ne le svoj sedež, ampak tudi dragoceni arhiv". Tine Marenče, alpinist in idejni oče filma Sfinga, je o filmu dejal, da gre še za dodatno povezanost kulture z gorami in zamejskih Slovencev z domovino. Sicer pa bo razstava Življenje pod Triglavom odprta v prostorih konferenčno-razstavne dvorane NŠK v Narodnem domu, Ulica Filzi 14, v Trstu do sobote, 5. novembra. Ob torkih, četrtkih in sobotah je odprta samo dopoldan od 10. do 12. ure, ob ponedeljkih, sredah in petkih pa popoldan med 16. in 18. uro.

Gabrijel Toplak

Vecer.si 27.10.2011

Na razstavi so tudi društva iz Triglavskega narodnega parka.
Na razstavi so tudi društva iz Triglavskega
narodnega parka.  (Foto:
Urška Šprogar)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti