Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pred zimsko sezono

Klemen Volontar: Ne bom solil pameti kako se lotiti zadeve, ker je o tem napisanega dovolj in preveč, spomnil bi rad na kaj vse pomislite pred sezono.

Rože z balkonskih ograj so izginile, ozimnica je pobrana, tik nad vasjo se beli sneg ... Jesen je tu. Dežuje, hladnoje in to je čas, ko se najprej z mislimi, nato pa tudi z dejanji začnemo pripravljati na zimsko sezono! Večina seveda najprej pomisli na smuči in smučarske čevlje, da bodo prve napeglane in robniki ostri, čevlji pa primerni za našo nogo. Ker pa večini slovenskih planinskih zanesenjakov gibanje po ravnicah in smučanje na urejenih smučiščih ni dovolj, imajo ti nekoliko več dela s pripravo opreme za zimske radosti.

Ne bom solil pameti kako se lotiti zadeve, ker je o tem napisanega dovolj in preveč, spomnil bi rad na kaj vse pomislite pred sezono.

Vsekakor je to oprema za zaščito in varovanje. Pozorno preglejte lavinsko žolno, zamenjajte baterijske vložke in hkrati v ležišču za baterijske vložke preverite še do kdaj velja garancija za vašo napravo. Obvezno naredite preizkus delovanja, če ga vaša naprava omogoča, predvsem pa ne odlašajte do prve ture, da boste naredili še navzkrižni test naprave s podobno napravo vašega kolega ali znanca. Le tako se lahko prepričate, da naprava deluje pravilno in hkrati ponovite bistvene funkcije, ki jih omogoča vaša naprava.

Opozorilo velja vsem imetnikom lavinskih žoln, ki jih je možno nadgrajevati! Za žolne Ortovox S1, S1+ in 3+ so ali bodo v kratkem na voljo posodobitve. Svojo lavinsko žolno lahko nadgradite ali na sedežu uvoznika Ortovox ali pri meni, seveda po vnaprejšnjem dogovoru!

Ne pozabite pregledati lavinske sonde in lopate. Če uporabljate "I" sondo obvezno tudi v tej napravi zamenjajte baterijske vložke in jo preizkusite.

Nahrbtniki z zračnimi blazinami so poseben segment opreme, ki zahteva pogoste kontrolne preglede in pazljivo ravnanje. Posvetite se navodilom proizvajalca in preglejte sestavne dele, predvsem trakove, sponke in šive, kot priporoča proizvajalec. Najpomembnejši del nahrbtnika je seveda zračna blazina, jeklenka s potisnim plinom in sprožilni mehanizem. Pri takšnih, kjer je prožilo mehansko lahko le to preprosto preizkusite, pri sprožilih na kemični osnovi je zadosti preveriti datum garancije. Ročke te vrste se morajo menjati na vsake tri leta! Jeklenka s potisnim plinom je lahko nevarna ob nepravilnem ravnanju. Preverite, če je v jeklenki zadostna količina plina in jo pazljivo namestite v ležišče.

»Avalung«, dihalna naprava, ki omogoča podaljšanje preživetja zasutemu, spet zahteva podroben pregled, kot ga priporoča proizvajalec.

Cela paleta znanj in vedenj je potrebna za izvedbo varne zimske ture ali turnega smuka. Morda ne bo odveč, če na hitro vse skupaj ponovite z ogledom vsebine spodnjih povezav.

Klemen Volontar

Winterworkbook 2011-12
Safety Guide Book

Značke:
novosti USP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti