Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Srečanje treh dežel

PZS: V soboto, 22. oktobra, in nedeljo, 23. oktobra, je bilo v kraju Sauris di Sopra 47. Srečanje treh dežel.

Srečanje se je začelo v soboto dopoldne, ko so nam gostitelji najprej prikazali funkcionalnosti »razpršenega hotela«, ki deluje po principu centralne recepcije, ki je obenem tudi turistično-informacijska pisarna, nastanitev pa je možna v različnih objektih kjerkoli v planinskem naselju. Nato je sledil vodeni ogled tipičnega planinskega naselja in etnografskega muzeja. Ob 13. uri je bil sprejem udeležencev v dvorani Kursaal v kraju Sauris di Sotto. Sledili so pozdravni nagovori predsednika sekcije za območje Forni di Sopra Nicolina De Sante, župana Comune di Sauris in predsednika Italijanske planinske zveze Furlanije-Julijske krajine Antonia Zambona. V imenu Koroškega deželnega združenja je prisotne pozdravil Joachim Gfreiner, v imenu vseh štirih slovenskih meddruštvenih odborov planinskih društev pa podpredsednik Planinske zveze Slovenije Tone Tomše.

Sledili so referati na temo: Planinske zveze in javne uprave oziroma sinergične povezave, ki bi jih lahko vzpostavili s skupnim ciljem varovanja, zaščite in rasti družbe in gospodarstva v gorskih predelih. Prispevke so predstavili predsednik Italijanske planinske zveze Furlanije - Julijske krajine Antonia Zambona, predsednik ÖAV Beljak Helmut Lang in podpredsednik PZS Tone Tomše. Po uvodnih predstavitvah se je razvila razprava na predstavljeno temo. Razprava je nakazala še vrsto odprtih vprašanj, ki so tako in drugače v povezavi z vsemi tremi državami in bi bile vsekakor primerne teme za naslednja srečanja. Skupna ugotovitev je bila, da bi morali tudi med posameznimi srečanji organizirati skupne strokovne posvete na posamezne aktualne teme. S tem bi tako sodelovanje še bolj pridobilo na svojem pomenu. Razgovor se je nadaljeval na skupni večerji z značilnimi karnijskimi jedmi.

V nedeljo se je srečanje nadaljevalo v planinski koči Tita Piaz, ki leži tik pod sedlom Passo Pura na višini 1417 metrov. Od tu so nas vodili v skoraj zimskih razmerah pohod na Anello del Monte Colmayer. Po pohodu je sledil še prigrizek in zaključna slovesnost v koči Tita Piaz. Vsi smo si bili mnenja, da potrebujemo taka srečanja tudi v bodoče, saj smo si izmenjali marsikatere uporabne izkušnje. Seveda smo ob zaključku vse navzoče povabili na 48. Srečanje treh dežel leta 2012, ki bo v Sloveniji. Srečanje naj bi potekalo v Kranjski gori in Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Tone Tomše
Foto France Benedik

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti