Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Mladi planinci so stari že 40 let

24.10.2011


  Besedilo in fotografije Vojko Čeligoj
sreda, 26. oktober 2011, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 1354

Primorske novice - Vojko Čeligoj: Planinska tradicija na Bistriškem

Vsaj sto mladih planincev iz vseh osnovnih šol v ilirskobistriški občini je skupaj s svojimi učitelji-mentorji, kar nekaj starši in planinskimi vodniki sredi oktobra uspešno opravilo letošnje jesensko srečanje.

ILIRSKA BISTRICA ► Mladi planinci so tokrat prehodili del poti po znameniti razvodnici med Jadranskim in Črnim morjem med Pivko in Šilentabrom nad Zagorjem. Spotoma so si na Primožu ogledali tudi utrdbe iz druge svetovne vojne. Načelnica Mladinskega odseka Vanja Delost je podelila znake mladega planinca najbolj pridnim mladim hribolazcem. Čeprav je bila skupina planincev velika, jo je skrbno vodil izkušen mladinski vodnik Andrej Mohar s svojimi pomočniki in mentorji.

Tovrstna srečanja mladih planincev vseh osnovnih šol imajo na Bistriškem že dolgoletno tradicijo. Prvo so pripravili že leta 1971 na Žabniku v Čičariji, kjer so si mladi planinci v svoj planinski dnevnik odtisnili prvi planinski žig. Zahvaljujoč planinskim mentorjem in planinskim vodnikom živi ta prireditev na Bistriškem torej polnih 40 let.

eXTReMe Tracker