Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V naših gorah želijo več mladih in turistov

Dnevnik: S prenovo planinskih koč in promocijskimi programi za več mladih in turistov v gorah

"Zavedamo se, da brez mladih ne bo napredka," je na včerajšnji predstavitvi aktivnosti za promocijo gorništva Planinske zveze Slovenije povedal njen podpredsednik Tone Tomše. Prav zato so v zadnjih letih pri planinski zvezi pod drobnogled vzeli mladinska programa Ciciban planinec in Mladi planinec.

Programa sicer obstajata že več kot dvajset let, vendar je zanimanje zanju začelo upadati, zato so se na zvezi odločili za temeljito prenovo obeh programov.

Končni rezultat prenove so trije dnevniki, namenjeni različnim starostnim skupinam. V teh dnevnikih bodo mladi lahko zbirali nalepke s pohodov, reševali naloge in vpisovali svoje vtise z gorniških pohodov. Na tak način želijo avtorji spodbujati mlade k izobraževanju o gorništvu do te mere, da bodo čez leta dovolj usposobljeni za samostojno varno turo. Ob tem je soavtor prenovljenih dnevnikov Borut Peršolja povedal, da je za nove dnevnike nepričakovano veliko zanimanja, tako da je vseh tri tisoč izvodov že pošlo in bodo na Planinski zvezi v prihajajočih tednih že pripravili prvi ponatis.

Na zvezi pa se pri promociji gorništva niso ustavili le pri mladostnikih, temveč so skrbeli tudi za prepoznavnost slovenskih gora in planinskih koč. Temu je namenjen projekt Top hiking alps, ki ga sofinancirata ministrstvo za gospodarsko in evropski sklad za regionalni razvoj. V okviru projekta so tako pripravili novo spletno stran, na kateri so predstavljene ture po slovenskih gorah in promocijski video. V okviru projekta so pripravili tudi brezplačno aplikacijo GAEA+, s katero si lahko uporabniki pomagajo pri načrtovanju izletov. Aplikacija zajema tridimenzionalen zemljevid, v katerega so vrisane različne gorniške poti z označeno težavnostjo, vsebuje pa tudi vse planinske koče, zavetišča in bivake, je ob predstavitvi povedal strokovni sodelavec zveze Matjaž Šerkezi.

Sestavni del uspešne promocije pa je tudi visoka kakovost storitev v gorah, zato so se pri planinski zvezi lotili tudi obsežne posodobitve planinskih koč. "Nekatere je bilo treba prenoviti in prilagoditi njihove storitve, zlasti gostinske, sodobnemu času," je povedal Tomše. V preteklem letu so tako s sofinanciranjem ministrstva za gospodarstvo uspešno končali prenovo enaindvajsetih planinskih koč, ki so zdaj pripravljene na jesensko sezono.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti