Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Načrtovanje poti je ključ do užitka polnih tur

Večer, Gore - Gabrijel Toplak: Varnost na zelo zahtevnih planinskih poteh je ključnega pomena, poudarjajo v Planinski zvezi Slovenije in opozarjajo na deset dejstev, s katerimi si jo lahko ob striktnem upoštevanju tudi zagotovimo.

V Sloveniji se čedalje več prebivalcev predvsem ob koncih tedna rado odpravi od doma in se ukvarja z najrazličnejšimi rekreativnimi aktivnostmi. Mnogi med njimi obiščejo tudi višje ležeča območja, kjer pa po besedah izkušenih alpinistov in pohodnikov veljajo druge zakonitosti, ki jih je treba dosledno upoštevati za zagotavljanje ustrezne varnosti. Tudi v Planinski zvezi Slovenije so podobnega mnenja, saj je hoja po zelo zahtevnih planinskih poteh povezana s tveganji in pri nezadostni pripravljenosti pohodnika, pomanjkljivi opremi ali napačnem ravnanju obstaja nevarnost padca.

Pomemben korak do ustrezne varnosti je že skrbno načrtovanje poti, ki je ključ do varnih in užitka polnih tur. Tistim, ki se odpravljajo na planinske poti, svetujejo, da se natančno pozanimajo o težavnosti poti in njeni dolžini, dostopu in sestopu, vremenu ter razmerah na poti. Še posebno pa je pomembno, da posameznik, preden se odpravi v gore, prilagodi cilj svojim sposobnostim, saj po besedah strokovnjakov oziroma planincev previsoko izbrana težavnostna stopnja zmanjšuje doživetje in lahko privede v nevarne situacije. Pomemben dejavnik za varno planinarjenje je popolna in normam ustrezna oprema. "Plezalni pas, varovalni komplet in čelada so sicer potrebni, a le dosledna ter pravilna uporaba omenjene opreme omogoča varno hojo po zelo zahtevnih poteh. Za nujne primere je priporočljivo imeti s seboj še komplet prve pomoči in mobilni telefon," dodaja Zdenka Mihelič iz Planinske zveze Slovenije.

Dvojno preverjanje

Kot naslednjo pomembno dejstvo, ki ga je treba upoštevati pri hoji po zelo zahtevnih planinskih poteh, v PZS omenjajo preverjanje žične vrvi in sidra, saj padajoče kamenje, pritisk snega, drobljenje skal zaradi zmrzali in korozija lahko poškodujejo varovalne in druge naprave. Vstopati ne smemo tudi na zaprte planinske poti. Tako imenovano "dvojno preverjanje" ob vstopu je naslednja pomembna točka, ki bi jo morali obiskovalci gora upoštevati, saj poznavalci pravijo, da naj bi se planinci med seboj kontrolirali, denimo, spoj plezalnega pasu, povezavo varovalnega kompleta s plezalnim pasom in privez čelade.

Komunikacija preprečuje nevarne situacije

Sicer pa je zaželeno na zahtevnih planinskih poteh držati zadostno varnostno razdaljo, saj se sme med dvema fiksnima točkama gibati samo ena oseba, jasen pa naj bo tudi dogovor pri srečevanju, saj komunikacija in obzirnost preprečujeta nevarne situacije pri prehitevanju ali srečevanju. Še posebno, ker lahko nevarnost v gorovju predstavlja padajoče kamenje, zato je posebna previdnost, tako v PZS, zaželena pri samem gibanju, saj lahko nepravilno gibanje povzroči sprožanje kamenja. Ne nazadnje je treba v gorah spoštovati tudi naravo in okolje, kar lahko obiskovalci gora dosežejo, če potujejo z javnimi prevoznimi sredstvi ali skupinskim prevozom in odpadke odnašajo s seboj ter ne povzročajo hrupa. Posebno pozornost gre nameniti vremenu, saj ob nevarnosti nevihte ni priporočljivo vstopati na zahtevno planinsko pot, udar strele pomeni življenjsko nevarnost, dež, mokrota in mraz pa povečajo nevarnost padca.

Gabrijel Toplak

 

Vecer.si 13.10.2011

Vnaprej pridobljeni podatki o poti ter dosledna in pravilna uporaba opreme omogočajo varno hojo tudi po zelo zahtevnih poteh.

Vnaprej pridobljeni podatki o poti ter dosledna in pravilna uporaba opreme omogočajo varno hojo tudi po zelo zahtevnih poteh. (Boris Strmšek)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti