Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Črnuška odprava v Maroko

četrtek, 12. avgust 1982, ob 20:29, Boris Štupar, ogledov: 1436

Zbor občanov: Člani alpinističnega odseka bodo plezali v vročih stenah centralnega Atlasa

Alpinistični odsek planinskega društva Črnuče praznuje letos 10-letnico svojega delovanja Črnuški alpinisti so vsa leta aktivno delovali na področju bežigrajske občine. V domačih gorah, v zahodnih Alpah, Dolomitih in španskih Pirenejih so opravili veliko lepih in kvalitetnih vzponov. Kvaliteta in število vzponov se je iz leta teto večala kljub majhni finančni podpori TTKS in Planinskega društva Črnuče.
Najlepše vzpone so opravili Črnučani v domačih gorah: v Triglavski steni so preplezali Čopov steber in Sfingo, v Špiku Direktno in Skalaško, v Travniku Aschenbrenerja, v Dedcu nad Korošico njegov sloviti raz, veliko vzponov pa so opravili tudi v steni Kogla, Dolgega hrbta in v Paklenici.
Njihove poti so vodile v španske Pireneje, na Mont Blanc, Monte Rosso, bili so na čudoviti skalni piramidi Matterhorna, vsako leto pa odide nekaj Črnučanov plezat v prepadne stene italijanskih Dolomitov.
Vsa ta leta so želeli Črnuški alpinisti pokukati tudi izven meja stare celine in organizirati manjšo klubsko odpravo, vendar je vedno prišlo kaj vmes. Letos pa se jim je po dolgih letih uresničila njihova želja in odhajajo v Maroko. To bo prva jugoslovanska odprava, ki bo plezala v vročih stenah centralnega Atlasa.
Odprave se bodo udeležili naslednji alpinisti:
Boris Benedičič - v treh letih je opravil 120 plezalnih vzponov (Čop, Aschenbrener, Buhlova poč);
Aleksander Kogovšek - v šestih letih je opravil 100 vzponov (Schinkova smer, Pintar);
Miha Kuhar – v štirih letih je opravil 80 vzponov (Trikot, Peternelova smer v Triglavu, Direktna v Široki peči);
Danilo Petrovčič – v osmih letih je opravil 230 vzponov v Dolomitih; Matterhornu, zahodnih Julijcih in domačih gorah;
Janez Pirnat - v treh letih je opravil 80 vzponov (Trikot, Zupanova, Čopov steber);
Dušan Žigon - v šestih letih je opravil 120 vzponov (Rumena zajeda, Črnolaska, Spominska smer).
Odprava bo odšla na pot predvidoma v začetku septembra. Stene v Atlasu so granitne, visoke od 200 do 800 metrov. Cilj odprave bo preplezati čim več težkih smeri v tamkajšnjih še malo raziskanih stenah in na diapozitive posneti najlepše trenutke z odprave in poti po arabsko-berberskih krajih.

Danilo Patarčič
Zbor občanov, 1982, letnik 22, številka 10
 

eXTReMe Tracker