Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Mladi in ambiciozni

1982

ponedeljek, 12. april 1982, ob 20:29, Boris Štupar, ogledov: 1049

Javna tribuna: Aktivnost alpinističnega odseka planinskega društva Rašica

Ko je pred manj kot petimi leti nekaj alpinistov ustanovilo alpinistični odsek (AO), ni nihče mislil, da se bo tako hitro razvil v enega močnejših odsekov v Sloveniji. Začeli smo zelo skromno, a s sistematičnim vzgajanjem mladih dosegli današnjo raven.
Odsek danes že združuje 17 alpinistov in 24 pripravnikov za alpiniste. V bližnji preteklosti smo se že izkazali z zavidljivimi dosežki. Predlani smo postali prvi slovenski oziroma jugoslovanski AO, ki je dosegel število 1000 vzponov v letu dni. Opravili smo jih kar 1018. Tudi to, da so kar trije alpinisti dosegli republiški razred (Bucik, Pozvek in Novak) in dva zveznega (Matijevec in Vidmar), je lep uspeh.
Na vse to smo zelo ponosni. Vendar na lovorikah ne počivamo. Lani smo namreč opravili že več kot 850 vzponov, od tega pa je kar 95 vzponov najtežje (VI.) stopnje. To dokazuje tudi napredek v kvaliteti vzponov. Julija smo bili tudi na pogorju Mont Blanca, kjer smo opravili nekaj lepih vzponov v ledu. Preplezali smo tudi 6 prvenstvenih smeri.
Nismo pa aktivni samo kot plezalci in alpinisti, ampak pomagamo tudi pri planinski dejavnosti, saj dobro sodelujemo z mladinskim odsekom, vodimo izlete, predavamo na planinskih sekcijah v šolah. V planinski postojanki na Rašici pa večkrat dežuramo. Vsako leto z delovno akcijo pripravimo kurjavo za naš dom. Ravno zato nam tudi člani planinskega društva radi priskočijo na pomoč, predvsem, kadar nabavljamo kakšno opremo.
Upamo, da bomo s takšnim delom kot doslej dosegli še večje uspehe, saj naš AO združuje povečini mlade in ambiciozne alpiniste.

Niko Novak
Javna tribuna, april 1982, letnik 22, številka 219
 

eXTReMe Tracker