Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Poč vseh poči

ProMontana: V puščavi Utah preplezana Century Crack, "največja, najširša, najbolj atraktivna in tudi najbolj odurna poč na svetu".

Največja, najširša, najbolj odurna, široka pošast, Big Daddy vseh poči. To je nekaj (morda pretiranih) nazivov sveže preplezane velike strehe v Utahu, čez katero vodi tipična of width široka poč. Za nepoznavalce: predstavljajte si strop in v njem pravilno 10 do 20 cm široko razpoko brez dodatnih razčlemb, ki se vleče 40 m daleč. V bistvu je to vseskozi kar konkreten "oprimek", toda zelo neuporaben.

Century Crack je leta 2001 našel Crusher Bartlett z zvenečim vzdevkom Desert Rat (Puščavska podgana) in jo preplezal solo tehnično. Imenoval jo je Chocolate Starfish (A1). Nekaj let kasneje se je 40 metrske strehe s ciljem proste ponovitve lotil Stevie Haston. Po številnih neuspešnih poskusih jo je označil za najbolj atraktivno smer na svetu in napovedal oceno 9a ali več. Zdaj sta v smeri uspela Angleža Pete Whittaker and Tom Randall. Oba sta sta izkušena plezalca širokih poči, za sabo imata najtežje v Evropi in ZDA, tudi v testnih stenah Little Cottonwood Canyon in Vedauwoo. Predvsem pa neskončno "krogov" v Randallovi kleti. Tam sta si na stropu naredila simulacijo takšne poči in prav to je bilo odločilno! Kot se je izkazalo že prvi dan v smeri, je bila kopija v kleti skoraj povsem enaka originalu, tako da sta imela občutek, kot da v smeri poskušata že dve leti. Tako sta smer oba preplezala že drugi dan. Pri tem priznavata manjšo lepotno napako, saj nista v celoti nameščala varovanja sproti. Dva metulja (5 in 6) sta po predhodnih poskusih ostala v poči tudi za finalno plezanje iz preprostega in praktičnega razloga. Pobiranje varoval iz take smeri zahteva namreč veliko truda in časa in je pravzaprav že samo po sebi zahtevno plezanje.

In težave? Randall: »Nisva ravno prepričano kakšna ocena bi bila realna. Kot rečeno, legenda Stevie Haston je napovedal 9a ali več. Vzela si bova še nekaj časa za premislek, medtem pa splezala še nekaj ameriških klasik. Zagotovo pa veva, da je to daleč najtežje, kar sva splezala do sedaj«. Tako kot vzdevki navedeni v uvodu, tudi ocena "9a ali več" zveni mogoče malo pretirano, vsaj glede na porabljeni čas prvih plezalcev. No, prav čas bo crack monster tudi postavil na mesto, ki ji gre.

ukc

11.10.2011

Že pogled na Century Crack od daleč pove, da gre za veličastno delo narave. Kot takšno ga prikaže tudi Google Earth (slika levo).

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave
Značke:
PLE novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti