Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Podjetnik Stroj pristal na vrhu Triglava

Dnevnik - Miran Šubic: Na sedežu javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) na Bledu so sporočili, da so proti podjetniku in pilotu helikopterja Franciju Stroju sprožili postopke zaradi njegovega pristanka na samem vrhu Triglava v začetku oktobra.
Slovenske novice: Sprožili postopek proti reševalcu s Triglava

Po do zdaj znanih podatkih je ob pristanku 3. oktobra nadzornik med opravljanjem rednega nadzora podjetnika opozoril, da je kršil zakon o TNP, če za pristanek nima ustreznih dovoljenj.
V parku je namreč prepovedan prelet pod 305 metri višinske razlike nad najvišjo točko. Ker pa Stroj tudi nima dovoljenja za reševanje v gorah, odpade tudi določilo, ki dovoljuje take prelete in pristanke v primeru reševanja. In podjetnik Franci Stroj iz Dvorske vasi se sklicuje na to, da je pomagal človeku v stiski.

"Pri koči Planika sem opravljal redni pregled naprav, ker so kočo zapirali. Odpravil sem se še peš na vrh Triglava in srečal znanca (star je okoli 70 let), ki mi je potožil, da mu je slabo. Kasneje sem ga spet srečal in dejal je, da čuti bolečine. Ker sem se ustrašil za zdravje človeka, sem odšel nazaj peš do koče, kjer sem pustil svoj helikopter, in poletel do Aljaževega stolpa.

Poznam teren, ker sem pred kakimi 15 leti tja vozil ljudi, ki so delali na vrhu Triglava in zato sem si upal pristati. V helikopter sta šla znanec in njegov prijatelj. Odpeljal sem ga v jeseniško bolnišnico, kjer je ostal na pregledu in bil popoldne z napotnico za dodatne preiskave odpuščen," je Stroj povedal svojo plat zgodbe, ki je vzbudila pozornost zaradi objav fotografij na spletnih straneh.

"Obvestili smo pristojni inšpektorat, ker je bilo tudi na naš javni zavod naslovljenih več vprašanj v zvezi s tem dogodkom. Zbrali smo tudi nekaj dokazov o dejanju in predlagali ukrep zoper pilota, če se izkaže, da je kršil zakon o parku. O tem pa smo seznanili tudi Agencijo RS za civilno letalstvo," je pojasnila Tina Markun, odgovorna za stike z javnostjo zavoda TNP.


Slovenske novice - 08.10.2011: Sprožili postopek proti reševalcu s Triglava
Pilot Franci Stroj je s helikopterjem z vrha očaka rešil planinca

V ponedeljek, 3. oktobra, ob 11.30 je pilot Franci Stroj iz Dvorske vasi kot prvi pristal na vrhu Triglava, tik poleg Aljaževega stolpa, s helikopterjem enstrom 480B. Ugasil je motor, ga čez 10 minut spet prižgal in odpeljal človeka, ki mu je postalo slabo, v oskrbo v splošno bolnišnico na Jesenice. Oslabeli planinec je bil nihče drug kot Franc Urbanija, nekdanji dovški župnik, mnogi mu pravijo ta novi Aljaž. Nekoč je vsak teden pešačil skozi Kot na Kredarico, da je tam maševal, nato pa se vračal v dolino.

Naravovarstvenik sprožil postopek zoper pilota
Stroju, ki je pred leti s helikopterjem razvažal tovore po visokogorskih kočah, je podvig uspel v prelepem vremenu, imel pa je to smolo, da je bil takrat na vrhu Triglava na rednem obhodu naravovarstvenik Triglavskega narodnega parka. Legitimiral se je in sprožil postopek proti pilotu Stroju, čeprav, kolikor vemo, helikopterji nimajo omejitve pristankov, če in ko rešujejo.

Enkrat so se tal dotaknile sanke policijskega helikopterja
No, Stroj je res pristal ob Aljaževem stolpu in izklopil motor helikopterja, česar ni storil še nihče, so se pa pred leti piloti letalske policijske enote med iskanjem pogrešanega gornika s sankami helikopterja naslonili na strmino, da je eden od reševalcev izstopil in pogledal za morebitnimi sledmi na vrhu. Predlani, ko so za tujega naročnika snemali film, glavno vlogo je odigral alpinist Gregor Kresal, je pilot s helikopterjem v tako imenovani bazni kamp pod Everestom (pod vrhom Triglava) zvozil ekipo in igralce.

Zavarovalničarji po filmsko
Direktor TNP mag. Martin Šolar nam je povedal, da je zgodovina podvigov na Triglavu pestra: organizatorji pohoda Vrh na vrhu so si pred 19 leti ob Aljaževem stolpu omislili pravi plesni oder, letos pa so se člani uprave Zavarovalnice Triglav preznojili z vzponom s Kredarice na vrh. Tam so se preoblekli in fotografirali za letno poročilo v črnih oblekah, prvi zavarovalničar Matjaž Rakovec pa si je zavezal rdečo kravato, ki pa je šla v nos nekaterim komentatorjem dogodka.

www.dnevnik.si/ 08.10.2011

Dnevnik/G-L, 03.10.2011

SiOL, 07.10.2011:
Pristanek helikopterja na Triglavu dvignil več kot le prah
Bled - V Javnem zavodu Triglavski narodni park (TNP) bodo inšpektorat za okolje in prostor ter agencijo za civilno letalstvo obvestili o pristanku helikopterja podjetnika Francija Stroja na vrhu Triglavu.  

08.10.2011

TNP uradno

Po pristanku helikopterja na Triglavu je naravovarstveni nadzornik TNP, ki je na Triglavu v času pristanka v okviru svojih nalog opravljal redni nadzor, skladno s predpisi in pooblastili pilotu helikopterja predočil, da če ne gre za dovoljeno letenje oziroma pristanek, krši zakon o Triglavskem narodnem parku. Po tem zakonu je namreč prepovedano leteti z zrakoplovi pod 1000 čevlji (304,8 metri) nad najvišjo točko, razen če gre za vzdrževanje in oskrbovanje objektov, zagotavljanje obrambe države, zaščito, reševanje in pomoč ob naravnih in drugih nesrečah, izvajanje policijskih nalog, znanstvenoraziskovalne dejavnosti in meteorološko službo.

Pilot Franci Stroj je naravovarstvenemu nadzorniku TNP v razgovoru povedal, da je na planinski koči Dom Planika izvajal vzdrževalna dela in da bo pomagal planincu zaradi slabega zdravstvenega stanja (prevoz z vrha Triglava v bolnišnico). Po podatkih TNP podjetje Stroj nima pristojnosti reševanja v gorah. Pristanek helikopterja na vrhu Triglava tik ob Aljaževem stolpu, kar je razvidno tudi s fotografij, objavljenih v medijih, ni dopusten. Javni zavod TNP je v zvezi s tem in v skladu s svojimi pooblastili pisno obvestil pristojni inšpektorat RS za okolje in prostor, priložil zbrane materialne dokaze in predlagal, da dejanje prouči in zbere dodatna dejstva in dokaze ter, če obstajajo okoliščine, zaradi katerih je dejanje prekršek, zoper pilota ustrezno ukrepa. O dogodku je obvestil tudi Agencijo RS za civilno letalstvo. 

Moj video: Kako pristane helikopter na vrhu Triglava 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Podjetnik Stroj pristal na vrhu Triglava"

Andrej Lavrenčič,

Današnji Svet na Kanalu A je spet poročal o Strojevem "reševanju" z vrha Triglava. A zgodba ne pije vode. Prvič zato ne, ker če rešuješ, potem ne ugasneš motorja helikopterja in se ne fotografiraš z obolelim (poškodovanim), ampak ga skušaš čimprej prepeljati v bolnišnico. Na fotografijah s Kanala A je vse skupaj delovalo kot piknik in prijateljsko srečanje. In drugič, ker je Franci Stroj, vsaj po pripovedovanju na tej famozni TV, sicer nekaj delal na Planiki, šel peš pogledat na vrh Triglava, v kakšnem stanju je oboleli (če je še živ), potem šel nazaj na Planiko in vzletel s helikopterjem na vrh ter ga potegnil na Jesenice. Za vse skupaj je porabil 2.30 ure (gor in dol, letenja s Planike na Triglav nisem računal). Če je slišal, da se gori nekdo slabo počuti, zakaj ni takoj vzletel na vrh in rešil obolelega? Zato, ker hoče po storjenem nekako upravičiti svoj prekršek. Se morda motim?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti