Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Cikel gorniških filmov v Mariboru

Vsak zadnji torek v mesecu bo v sodelovanju z Mednarodnim festivalom gorniškega filma Domžale v mariborskem Kinu Udarnik projekcija izbranih gorniških filmov.  25. oktobra:  

Predstavljeni bodo najboljši filmi, na odlični mariborski lokaciji in kar po dva filma na izbrani torek!
Za ta dogodek, ki je namenjen "širjenju obzorij" in tudi "podporo široki gorniški dejavnosti", se imamo zahvaliti ekipi Zavoda Udarnik in Društvu za gorsko kulturo.
A program potrebuje vašo podporo in - udeležbo! Vstopnina za en dan je štiri evre.
Ker smo "rezervirali" najboljši termin v tednu, ko ni društvenih sestankov ali odhoda na ture, izgovorov za izostanek ni!

Torek, 25. oktobra, ob 20. uri
Berhault
: Gilles Chappaz, Raphael Lassablière / Francija / 2008 / 69 min > napovednik

Patrick Berhault je svojo tridesetletno alpinistično kariero zaznamoval s spektakularnimi podvigi in neverjetnimi dosežki.
Njegovo skrivnostno izginotje na štiritisočaku Domu leta 2004 je pretreslo in šokiralo svetovno alpinistično javnost. Toda, kdo je bil v resnici ta skromni plezalec, ki je imel visoka etična merila in je bil znan po svoji človečnosti? Kako to, da je užival skoraj soglasno spoštovanje večih generacij amaterskih in profesionalnih alpinistov v krutem svetu alpinističnih elit, znanih po ljubosumju in obrekovanju? Intimni portret nevsakdanjega moža s pomočjo njegovih bližnjih prijateljev poskuša odgovoriti na zastavljena vprašanja in nas popelje globlje v svet, ki si ga je za svojega izbral Patrick.

Leteti ali umreti : Peter Mortimer, Nick Rosen / ZDA / 2010 / 24 min / > napovednik

Že sam naslov filma nosi za mnoge grozljivo in hkrati vznemirljivo sporočilo. Kralj velikih sten in izkušeni ekstremist Dean Potter tokrat predstavlja svojo najnovejšo in izjemno drzno športno inovacijo – free BASE. O ideji neustrašnega plezalca, ki težko smer prepleza brez varovanja, samo s padalom na hrbtu, so sanjali mnogi, a Dean Potter je zbral pogum in pred filmsko kamero teorijo prikazal v praksi. Ko visoko v steni mišice popustijo ali pa se odlomi oprimek, sledi trenutek, ki odloča o življenju in smrti. Če pravočasno uspeš odpreti padalo, letiš, sicer padeš in umreš. James Bond, agent 007, je ob skokih Deana Potterja videti kot neizkušen začetnik.

 

  ...10.2011
Selektor programa: Silvo Karo, direktor
Mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale

 

 


 

 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti