Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Meteora - alpinistični raj

Naš glas (1993) - Sonja Bernard: Kar nekaj časa je že minilo od oktobra lanskega leta, ko sem na Češki koči nad Jezerskim prvič spoznala skupino prijateljev alpinistov.

Zdaj jih že lahko tako imenujem, takrat pa nisem poznala nikogar. Ne samo, da imajo plezalske izkušnje, vsak je bil pripravljen drugemu razkriti svojo pot, pot, ki je v tem življenju dostikrat strma in naporna, če je zares tvoja. Naša pot se je tako razhajala le v fizični oddaljenosti, kajti prihajali smo iz vse Slovenije od Primorske do Dolenjske.
Vodila pa nas je Nejčeva Pot; "Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi". S to mislijo smo odhajali domov, se še srečevali, plezali in drug v drugem iskali globino in visočino Nejčeve modrosti. Tako je nekega aprilskega dne, ko smo sedeli pod steno v Libojah, padla ideja, da bi nas pot popeljala v Grčijo med krasne stolpiče Meteore. Meteora - koliko smo o njej že slišali! Da bi bilo to mogoče tudi doživeti? Zakaj pa ne! Mnogo tekanja po agencijah je bilo in skupinskega posvetovanja, kako kar najhitreje in najceneje priti do sanjskega mesta. Vse je bilo že dokaj urejeno, samo vprašanje vize je še ostalo odprto. Ali jo bomo dobili pravočasno? Naša skupna pot se je začela 24.4. v Kranju.

Bilo nas je šest: Silvo (AO Idrija), Dani, Renata, Mateja in Bine (A0 Kranj) in Sonja (A0 Bohor). Z obupno kilažo prtljage so nas odpeljali z dvema avtoma do železniške postaje v Trstu, od koder smo ob 4. uri zjutraj z vlakom odpotovali v Bari, pristanišče na peti Italije, kamor smo prispeli ob 19. uri. Kadarkoli smo si pogledali v oči, si iz njih lahko prebral veselo pričakovanje naslednjega jutra. Ob 21. uri smo se vkrcali na ogromno ladjo in "stanujoči" na palubi zapluli na odprto morje. Po obilni večerji in željni počitka smo se zbasali v spalne vreče in ob monotonem ropotanju motorja prespali vso noč. Zbudilo nas je novo jutro med grškimi otočki. Pristali smo okrog 8. ure v pristanišču Igoumenitsa. Prvo, kar smo morali storiti, je bilo treba premakniti kazalce na uri za celo uro naprej. Do Meteore oziroma Kalambake nas je ločilo kar 240 km. Z avtobusom in predvsem avtoštopom smo dobesedno predirjali gorati del Grčije. Meni in Silvu je težko uspel, a se je bogato obrestoval v za naju komaj dojemljivem gostoljubju prijaznega Grka, ki naju je sprejel v svojo hišo, nama postregel s polno mizo dobrot in naju po zanimivem pogovoru nato še odpeljal na avtobusno postajo, od koder sva z avtobusom ob 20. uri prispela v Kalambako. Tam so naju čakali že vsi ostali, ki so nama prišli naproti, in skupaj smo odšli v avtokamp.

Ves teden pred nami je bil naš. Vzpenjali smo se po najlepših smereh, označenih v vodniku z dvema oziroma tremi zvezdicami. Skala je peščenjak, iz katerega molijo drobni kamenčki, tudi takšni, da jih komaj opaziš, pa vse do pravih buhteljnov, kakor smo jih poimenovali. Poleg nas je bilo še sedem alpinistov iz Avstrije, s katerimi smo se odlično ujeli. Poleg naše Danice, ki je dobro povezovala našo in njihovo "klapo" v nemškem jeziku, sem se tudi sama znala potruditi v angleščini za blagor meni. Tako sem si v eni od smeri, ko sem prijatelju Thomasu reševala vrv, ki se je tesno objela dveh kamnov, prislužila dve pivi. Kot drugo zanimivo stvar pa lahko omenim, da smo šli za zaključek v soboto zjutraj ob 5. uri skupaj z dvema Avstrijcema splezati prečudoviti raz, ki sem ga že ves teden opazovala iz kampa.
Hrano smo si pripravljali sami. Res je bila izvrstna, mislim, da zato, ker smo jo kuhali z veseljem in ljubeznijo celo takrat, ko smo za zajtrk kuhali puding in je Silvu skipelo mleko, jaz pa sem istočasno polila maso za puding. Silvo je šel potem namesto zajtrka solirat smer, ostali pa smo ponovili izpit iz kuhanja pudinga. Veliko lepega, zanimivega in predvsem smešnega se je zgodilo v šestih dneh skupnega druženja z Avstrijci in v stiku s steno; veliko enkratnega in neponovljivega.
Zdelo se nam je, kakor da smo v Meteori že mnogo dlje kot teden dni. Vsak par po svoje se je odpravil na pot v soboto, 1. maja z upanjem, da se zvečer zopet dobimo skupaj na ladjji tokrat do Brindisija. Dolga pot z avtobusom in avtoštopom, nekaj zamude in teoretično ni bilo več mogoče ujeti ladje. Prijatelji so naju nestrpno čakali, njihovo zadnje upanje je bilo, da se do 21.20 srečamo na avtobusni postaji, midva s Silvom pa sva si želela, da bi šla ladja uro kasneje, kot je bilo dogovorjeno. Zgodilo se je, srečali smo se in ladja je odplula ob 22. uri. Kakšna sreča, kakšno veselje, smeh in pesem ter upanje in ljubezen do življenja, vse to nas je vodilo na tej poti od Trsta do Trsta. Še tri preizkušnje smo doživeli na poti domov. Prva je bila pri nakupu kart, kjer bi nam kmalu zaračunali dvakratno vrednost. Druga na ladji, ko so naju s Silvom na carini malo zadržali zaradi vize za Italijo, a smo vedeli, da je ne potrebujemo, in tretja, da smo se peljali do Benetk, eno postajo dlje, kot bi morali prestopiti na vlak za Trst, tako da se naša pot ni končala do 24. ure v nedeljo, temveč v ponedeljek ob dveh zjutraj. Tu sta nas čakala prijatelja z osebnima avtomobiloma.

Združili so nas skupni interesi, povezalo medsebojno razumevanje drug drugega, razdružila pa svoboda lastne poti posameznika, ki jo lahko vsak izmed nas začuti in doživi. Za zaključek bi rada kot bodoča alpinistka rekla le eno. Ne gojim v sebi želje po tem, da bi bila občudovana, ker si toliko upam, želim le vztrajati na svoji poti, za katero sem se odločila, četudi bo strma, četudi bi zaradi nje morala in moram izgubljati prijatelje, ki jih imam rada. Želim le to, da bi smela skromno in svobodno utirati svojo pot v tem življenju ter poskušati razumeti pot tistih, ki ne morejo razumeti moje in poti mojih prijateljev - alpinistov nasploh, kajti mi vsi ljubimo svoje življenje in nikakor ne bi hoteli izbrati druge poti.

Sonja Bernard
Naš glas, 9. junij 1993

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave
Značke:
novosti TUJ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti