Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pomen zaupanja med ornitologi in alpinisti

Robert Rot: ...  ali zakaj je atletika kraljica športov 

Bolj kot o ornitologih bo govora o opazovalcih ptic. O tem kaj počno, kaj je njihov predmet proučevanja, kako se njihovo delo preverja, koliko se zaupa njihovim trditvam. Opazovalci ptic imajo svoja pravila, tekmovanja, lestvice in načine dokazovanja, da so določeno ptico res videli ali slišali. Tu se zadeve lahko zapletejo, pojavi se kategorija zaupanja. Kriteriji pa so, glede na logiko, ki velja znotraj njihovih vrst in predvsem individualno razlago, zelo raztegljivi. Pomembno vlogo igra avtoriteta, minulo delo, krog prijateljev, sodelavcev. Če mednarodno priznan opazovalec ptic opazi redko ptico, recimo prvič v kočevskih gozdovih po letu 1896, bo ta novica sprejeta z navdušenjem. Sledili bodo posveti, članki v časopisih, v Kočevju se poveča število opazovalcev, ptice morda ne vidi nihče več...

Če je zraven na voljo še fotografija in zvočni posnetek, je stvar sprejeta 100% in simpoziji, članki v časopisih, mednarodna priznanje in tudi narodna evforija so posledica edinstvenega ulova.

Potek dogodkov ni enak, če to redko ptico opazi neznan, mlad, neuveljavljen ali nepriznan opazovalec. Začne se preverjanje, kjer je tendenca jasna, dvom visi v zraku, posnetek ni zadosten dokaz saj vemo, da so montaže tako rekoč praksa. Pojavijo se ugibanja če je ptica prava, lahko bi bila podobna tisti drugi, mogoče je zbežala iz živalskega vrta ali kakšne privatne kletke. Neprimerni srečnež je na koncu, recimo milo, ignoriran. Gre za nezaupanje.

Podobno je v alpinizmu. Že sam izraz je zmuzljiv, kaj sploh to je, je opredeljen s področjem delovanja, kak sploh je način delovanja, kakšne so prave okoliščine, čas … So rezultati merljivi, primerljivi, so to sploh rezultati. Kaj je klasičen način, zakaj je prosto enkrat brez tehničnih pripomočkov in drugič s cepini, kdaj smer velja, če se konča recimo na grebenu, kdaj se svedrovec lahko zavrta in kdaj ne, kaj če tretji žimari.

Potem imamo zgodbo. Janez Novak je prvi, ki pozimi, sam, prvi ponoči, v tisti steni, brez kompasa, in prvi po prvi pomladanski polni luni na tej strani Morganove črte brez rokavic in ostrog, s cepini z nepritrjenimi paščki prosto v enkratnem vzponu brez bivakiranja prepleza …

Problem je tudi v Janezu samem. Je priznan športnik, je iz osrednje Slovenije, član kake komisije, ima prijatelje, poznavalce veščine med uveljavljenimi plezalci, je lep, uglajeno govori. Ali je, recimo iz Cerkna (tako rečejo oni, Cerkljani), medijem nepoznan, v Ospu ga še niso videli solirat težkih smeri, ne uporablja najnovejše opreme in obleke in je sploh tržno nezanimiv. Predvsem za sponzorje. Pa tudi za krovno organizacijo ne, ker kdaj, kljub vsemu pove kaj si o kaki stvari misli. Pri njemu se spet pojavi problem zaupanja. Vsekakor ga ni deležen kot oni prvi.

No, če je vzpon kljub vsemu res opravil, čeprav je malo verjetno, se ga ne obeša na prevelik zvon. Sicer pa verjetno smer ni tako težka, niti visoka, je imel pri sebi višinomer, in seveda, ga je kdo sploh videl. No, fotografije, ki jih tisti prvi Janez niti nima, drugemu Janezu prej povzročijo težave, saj, fotomontaže in podobno. Fotografija res ne more biti dokaz.

Jasno mi je, končno, in vedno bolj, da se vsi borimo za ljubi kruhek in tudi naša dejavnost nastopa na določenem trgu in da gre, kot bi rekel stari Marx, enostavno za boj za oblast. A  vendar. Čudno se počutim, ker sem že 30 let član organizacije, v kateri lahko naziv alpinist leta dobi nekdo, ki javno izjavi da ni alpinist, da ni opravljal izpita, nima naziva niti statusa. Ampak ni panike. Mi, alpinisti, mu damo nagrado, mu ploskamo in se zraven pomenljivo trepljamo po ramenih. Mi alpinisti. Smo to res?

Robert Rot 
Gorski vodnik IFMGA, alpinistični inštruktor, alpinist, član PZS od 1981

 

 

Fotografiji: Robert Rot in Danijel Žagar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

1 komentarjev na članku "Pomen zaupanja med ornitologi in alpinisti"

Bojan Leskošek,

Duhovito :) (kot se mi bile duhovite tudi Snojeve, Jakatove in še kakšna "besedarija" na temo MRAČnih poGROŠnih zgodb).

Ampak - v zvezi s tvojim zadnjim odstavkom, se jaz (ki sem že kakih 40 let član organizacije), sploh ne počutim čudno. Pred dvema desetletjema sem porabil kar nekaj energije in časa, da sem taisto organizacijo prepričal, da športno plezanje ni del alpinizma (ni šlo samo za poimenovanje, šlo je tudi za organizacijske in vsebinske spremembe).

In potem nek dan presenečen ugotovim, da se v kriterijih za kategorizacijo alpinistov, ki so še danes (20 let kasneje) veljavni, za pridobitev razreda lahko manjkajoče točke - v kar veliki meri - nadomestijo s "čistimi" (polraztežajnimi) športnoplezalnimi vzponi.

Ne da bi se tukaj opredeljeval, ali je to prav (smiselno, logično, pravično itd., nenazadnje bi se lahko vprašali, zakaj potem ni možno manjka kompenzirati tudi npr. z maratonom pod tremi urami za moške in tremi in pol za ženske), je to dejstvo, ki ga do neke mere toleriram.

Izvorni "greh" pa je, da PZS v svoji terminologiji in organizacijski strukturi pozna samo alpinizem in športno plezanje, ki pa sta samo posebni obliki plezanja (OK, v alpinizmu se tudi smuča, hodi in morda še kaj, ampak prevladujoče in bistveno je le plezanje - podrobno sem te stvari razložil že v začetku 90. dveh člankih v AR).

Kar hočem reči je, da Martina (saj si mislil njo?) ni nič "kriva", da je postala "alpinistka leta". In da s PZS ni nič narobe (če odmislimo izvorni "greh"), da jo je uvrstila med nominiranke (in kasneje nagradila) za njene dosežke v prostem (skalnem) plezanju. Če lahko "skoraj čiste" alpinistke kandidirajo za naziv alpinistke leta in mednarodnega razreda v kategorizaciji tudi s (kratkimi) športnoplezalnimi vzponi, zakaj bi Martini (oz. njenim predlagateljem- domnevam, da se ni predlagala sama, ob vseh svojih dosežkih je skromna in stvarna) jemali pravico, da kdaj kandidira za alpinistko leta npr. s prostim, trad vzponom v El Capu?!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti