Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pomoč v gorah bo treba plačati

Planine in (ne)varnost: O plačevanju reševalnih intervencij, ki nimajo elementov nesreče s poškodbami, je na srečanju s predstavniki gorsko-reševalnih enot spregovoril deželni guverner Benečije Luca Zaia.

Takšno reševanje se izvaja za plačilo, če ne gre za nujno pomoč (poškodbe), ki jo krije zdravstvo. Cene takšnih »reševanj« bodo stroškovno različne, glede na to, kdo jih bo izvajal. To je odvisno od tega, ali bo izvajalec vojaški, beneški, italijanski ali tuji. Tako bo cena za helikoptersko reševanje 90 € na minuto za Italijane in 120 € za tujce. Najvišji plačljivi strošek se bo ustavil pri 7500 €.
Prav tako bo treba plačati intervencijo, ki jo bo izvedla ekipa, sestavljena iz najmanj treh članov 200 €, tu pa je omejitev postavljena pri 500 €.*
Ta plačila so urejena z deželnim odlokom 1411, sprejetim 2. septembra 2011 in veljajo za različne rizične sklope dejavnosti, kot so: planinarjenje, plezanje in alpinizem, alpsko in turno smučanje, jamarstvo, jadralno padalstvo in zmajarstvo (tudi motorno), skakanje s smučmi ali smučanje na vodi, smučarske akrobacije, rafting, gorsko kolesarjenje v zahtevnih okoljih, off-road vožnja v zahtevnih okoljih. Odlok je nastal zaradi stalnega naraščanja števila zahtevkov za pomoč in prevoz z reševalnimi vozili. Uredba natančno opredeljuje pogoje, ki dejansko zahtevajo uporabo teh sredstev, in določi ustrezne postopke za odkrivanje primerov zlorab, v katerih je treba bremena stroškov pripisati uporabniku.
Polemike, ki nastajajo ob tej novi ureditvi, so precej bolj živahne kot pri nas. Vprašanja so podobna in se tičejo varnosti in problemov, povezanih z izvajanjem plačila nastalih stroškov. Moti razlika med tujci in Italijani, prebivalci Benečije pa imajo še dvajset odstotni bonus. Vpis in posledično zavarovanje pri CAI ali drugih organizacijah bo vsekakor narasel.

Povezave
Glede na to, da je globoka finančna kriza Italijo zajela prej in bolj kot nas, so ti ukrepi zaradi drugačnega načina financiranja dežel samoumevni. Kot primer pa so zanimivi tudi za naše oči.
Vsekakor, za boljšo objektivnost, ne škodi pogled v čase pred drugo svetovno vojno, ko so se izvajale tožbe in izterjave stroškov nastalih z gorskimi reševanji. Dokončno je te probleme takrat rešila vojna in po njej solidarnost ter z njo povezana vzajemnost. A časi so se spremenili tudi pri nas. Dokončno?
Objektivni pogled tistih, ki so doživeli prestrukturiranje podjetja (propadlega ali zapadlega v dolgove), pove, da so takšne zadeve boleče za vse udeležene, a ko se razmere uredijo, se izkaže, da je takšno dejanje pač potrebno. Država kot veliko podjetje vsekakor ni v najboljši kondiciji …

Boris Štupar
(*navedene številke lahko odstopajo od zapisanega)

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti