Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Salus

Friko - Jernej Peterlin: ... varnostna komunikacijska naprava

Predstavljamo vam varnostno komunikacijsko napravo Salus, ki bi bila lahko v prihodnje nepogrešljiv pripomoček alpinistov.

Snovalca omenjene naprave, aktivnega plezalca in študenta oblikovanja Malcoma Russella, je k ideji vodilo predvsem pomikanje zgornjih mej v današnjem alpinizmu, ki ni odvisno le od posameznikoa, ampak tudi od napredka v razvoju plezalne opreme. V alpinizmu in plezanju nasploh je učinkovita komunikacija med soplezalcema ključnega pomena. Salus je varnostni pripomoček, ki omogoča prav to. Uporabljajo se barvne luči, ki predstavljajo osnovo za ustvarjanje pogovora. Vsaka enota ima štiri gumbe, rdečega, rumenega in zelennega, ki predstavljajo ukaze in eno tipko potrditve. Pogovor med soplezalcema se začne s pritiskom na barvni gumb, s katerim pošljemo signal, ki ga druga naprava zazna in signalizira pratnerju z enako barvo. Vsak sprejem informacije se potrdi s pritiskom na potrditveni gumb. Preprosto komunikacijo lahko dosežemo npr. pri zaporedju ukazov, ki so značilni za začetek plezanja.

Naprava je namenjena za uporabo v alpinizmu in plezanju v večraztežajnih smereh, obstaja pa tudi veliko drugih dejavnosti, kjer bi bila lahko ta naprava koristna. Izdelana je iz zelo vzdržljivega PVC materiala. Svetilke so prav tako narejene iz masivnega pleksija, ki je zardi blaženja svetlobe dodatno peskan.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti