Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Celjski alpinizem - bogata bera

Novi tednik (1973) - Berni Strmčnik: Nobenega dvoma ni več o tem, da doživlja celjski alpinizem z dosežki v letošnjem letu pomembno prelomnico, ko se je iz nekaj let trajajoče stagnacije zopet strmo pognal navzgor.

Mlada generacija alpinistov, ki se je izšolala v domačem alpinističnem odseku, ki ga že vrsto let uspešno vodi Ciril Debeljak — Cic, je letos dosegla pomembne dosežke tudi v tujih gorah.
Z jesenjo se bo pričela plezalna šola za začetnike in vsi, ki imajo ljubezen do gora in alpinizma, imajo priložnost, da spoznajo tehniko, ki jim bo omogočila vstop v navpični svet stena v naših gorah.

Morda bi kazalo za uvod najprej postreči z nekaterim: številkami. Alpinistični odsek pri celjskem planinskem društvu šteje trenutno nekaj nad dvajset aktivnih plezalcev iz vrst mlade generacije. Tri leta so potekla, ko so pričeli vzgajati nov rod plezalcev, ki je letos prvič vstopil v stene ter pri tem plezal po svojih sposobnostih in znanju. Vsa so šli skozi plezalno šolo, kar se je pokazalo tudi pri njihovem znanju in pri doseženih rezultatih. Skupno so celjski alpinisti v letošnji plezalni sezoni, ki pa še ni v celoti zaključena, opravili preko 300 alpinističnih vzponov. Po dolgem času, skoraj štiri leta so minila od takrat, torej po odhodu poprejšnje generacije, so člani AO Celje v letošnjem letu zopet plezali težavnejše smeri.

Skupno je bilo letos preplezanih 70 smeri pete težavnostne stopnje in 20 šeste težavnostne stopnje. Omeniti velja, da v zadnjih treh letih šestič sploh niso plezali. Že ti podatki kažejo na obilno alpinistično bero in na nagel vzpon celjskega alpinizma. Tolikšna aktivnost in doseženi rezultati pa so imeli odraz tudi na drugih področjih.
Po daljšem času so celjski alpinisti letos preplezali tudi dve prvenstveni smeri. Čanžek, Gabrivšek in Gračner so preplezali tako imenovano pomladansko smer v Kleku, Jošt in Prelog pa sta svojo novo smer v Planjavi poimenovala »Elčeva smer«, v spomin na ponesrečenega Elča Koštrina.
Omeniti velja, da je bila prav letos In to po triletnem premoru ponovljena najtežavnejša smer v Dedcu, in sicer njegov severni raz, ki sta ga preplezala Jošt in Čanžek. To je v slovenskem merilu pomemben dosežek, ki po svoje prav tako kaže na vzpon celjskega alpinizma v letošnjem letu.

Poleg dosežkov v domačih gorah, pa so bili člani AO Celje tudi v tujini. Jošt in Canžek sta bila v francoskih in avstrijskih Alpah, devetčlanska odprava pa se je udeležila plezanja v italijanskih Dolomitih. Tu so bili doseženi naravnost zavidanja vredni rezultati, saj je bilo opravljenih kar 32 vzponov od tega 10 šeste težavnostne stopnje, kar je v Dolomitih velika stvar, saj veljajo ravno tamkajšnje šestice za pravo alpinistično univerzo. Kapo dol pred vsakim alpinistom, ki je zlezel katerokoli smer šeste stopnje v italijanskih Dolomitih.
Seveda pa so bili člani alpinističnega odseka preko po letne sezone aktivni tudi na drugih področjih. Zelo veliko so pomagali pri obnovi Korošice, saj so na ramenih znosili večino gradbenega materiala in druge opreme, pomagali pa so tudi pni ureditvi zimske sobe na Okrešlju. Povsem so preuredili bivak pod Ojstrico, ki bo odslej zopet lahko služil kot zavetišče alpinistom, ki so se že od nekdaj radi zatekali v njegovo okrilje. In če povemo ob koncu še to, da je peterica alpinistov iz nove mlade generacije vstopila kot pripravniki k gorski reševalni službi in da bodo pri odseku kmalu pričeli s plezalno šolo, ki jo bodo vodili z lastnim instruktorskim kadrom, potem bi vsaj v skopih obrisih predstavili najpomembnejše dosežke celjskih alpinistov.

Berni Strmčnik
Novi tednik, 18. oktober 1973
 

18.10.1973

dLib.si

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45895

Novosti