Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

26. kongres IFMS v Ga-Pa

Slovenska vojska: Nemška nacionalna organizacija Kameradenkreis der Gebirggstruppe je med 20. in 24. septembrom 2011 v Garmisch-Partenkirchnu organizirala že 26. kongres Mednarodne federacije vojaških gornikov - IFMS

Kongresa sta se poleg devetih polnopravnih držav članic (Avstrije, Francije, Italije, Nemčije, Poljske, Slovenije, Španije, Švice in ZDA) udeležili tudi Bolgarija in Črna gora, ki imata status opazovalk. Kongres, ki je potekal v delovnem in prijateljskem vzdušju, je znova potrdil zavezanost držav članic k skupnim vrednotam vojaških gornikov. V razpravah so generalni sekretar IFMS brigadir mag. Bojan Pograjc in predstavniki nacionalnih organizacij predstavili opravljeno delo ter pripravili nekaj pobud za delovanje te številčne mednarodne organizacije v prihodnosti.

Organizacijska rdeča nit kongresa je bila aktivnejše sodelovanje tako nacionalnih združenj kot tudi IFMS z aktivnimi gorskimi enotami v posameznih državah. Vodilna strokovna tema kongresa je bila vpliv okoljsko-podnebnih sprememb na delovanje gorskih enot. Odmevno predstavitev je v imenu slovenske delegacije predstavil slovenski Večnacionalni center odličnosti za gorsko bojevanje.

V zahtevni vaji manevrskega delovanja gorskih enot na težko prehodnem in goratem zemljišču, ki jo je za delegate kongresa pripravila in izvedla gorska šola nemške vojske iz Mittenwalda, so sodelovali tudi pripadniki VN COGB in 132. GORB Slovenske vojske.
Med sklepno prireditvijo kongresa, na kateri je bil častni govornik minister dr. Marcel Huber, je brigadir mag. Bojan Pograjc zaslužnim članom nacionalnih delegacij podelil medalje IFMS. Prejemnika sta bila tudi brigadir (v pokoju) Janez Kavar in podpolkovnik Boštjan Blaznik.
Izvedba kongresov IFMS po Chamonixu, Bledu in sedaj Garmisch-Partenkirchnu je vse odličnejša, tako da vsakega naslednjega organizatorja – v letu 2012 bo to Španija – čaka še več dela, usklajevanja in priprav.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti