Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AK Črna - sekcija za športno plezanje

Črjanske cajtnge: Športno plezanje se je najprej razvijalo kot smer alpinizma, danes pa je to samostojna športna panoga.

Plezanje, ki sicer velja za dokaj nevarno dejavnost, je z razvojem športnega plezanja postalo zelo priljubljeno. Glavni vzrok je v tem, da je z razvojem opreme postalo relativno varna športna aktivnost. Je pa športno plezanje tudi tekmovalni šport.
Poleg domačih tekmovanj v Vzhodni in Zahodni ligi ter državnega prvenstva se organizirajo tudi mednarodne tekme, svetovni pokal in svetovno prvenstvo. S še sedem drugimi športi je izvršni odbor MOK športno plezanje uvrstil v ožji izbor za olimpijske igre leta 2020.

Temu sodobnemu trendu razvoja smo sledili tudi v našem klubu in konec lanskega leta ustanovili Sekcijo za športno plezanje. Vodi jo Grega Golob – Tavbi, pomagata pa mu še Dušan Delašjava in Jaroš Zajec V sekcijo je vključenih 19 otrok iz Črne in Mežice, ki redno trenirajo na umetnem balvanu v hotelu Krnes, na novi plezalni steni v občinski telovadnici ter v plezališčih Matvoz in Burjakova peč. Lani in letos so se udeleževali tekem Vzhodne lige, kjer je največ uspeha dosegla lani še cicibanka Manja Delašjava, ki je bila v končni razvrstitvi četrta, letos pa je v kategoriji mlajših deklic osvojila odlično tretje mesto.
Lani so v Vzhodni ligi v kategoriji starejših dečkov prva tri mesta osvojili Miha in Jure Ozimic ter Gal Ribič. Udeleževali so se tudi tekem državnega prvenstva, kjer so dosegali dobre rezultate, največji uspeh pa je bilo povabilo Mihi Ozimicu v državno reprezentanco za mednarodno tekmovanje v Kranju.
Vsi trije tudi še danes odlično plezajo, vendar trenutno žal niso člani kluba, ker niso izpolnili nekaterih predpisanih obveznosti. Kot kadeti bi namreč morali opraviti izpit za športnega plezalca, a so se zadeve lotili premalo resno in odgovorno.

Člani sekcije so lani proti koncu leta s prostovoljnim delom obnovili balvan v hotelu Krnes. Za v bodoče imajo postavljene kar visoke cilje, ki jih Tavbi, Dušan in Jaroš s prizadevnim in marljivim delom nameravajo tudi uresničiti. Omenjeni trije so tudi glavni organizatorji zdaj že tradicionalne tekme v balvanskem plezanju MASTN GRIF, ki se že 9 let zapored odvija v okviru Koroškega turističnega tedna in privabi plezalce iz cele Slovenije.

Morda ne bo odveč, če na kratko predstavimo še zvrsti športnega plezanja. Športno plezanje se odvija v naravnih in umetnih stenah. V osnovi ločimo tri zvrsti športnega plezanja:
• klasično športno plezanje v nizkih stenah oz. plezališčih,
• balvansko plezanje,
• športno plezanje v visokih stenah.

Športno plezalne smeri so za varovanje opremljene s svedrovci, zato je plezanje dokaj varno. Danes skokovito pridobiva na popularnosti, v plezanje pa se vključujejo vse generacije – od najmlajših cicibančkov do že zrelih dam in gospodov. Balvansko plezanje ali balvaniranje, slengovsko tudi bolderiranje, je plezanje brez vrvi na balvane (skalne osamelce), ki praviloma niso višji od doskočne višine, zato pri padcih praviloma ne pride do resnih poškodb. Pri tem plezanju je poseben poudarek na moči in dinamiki in ne toliko na vzdržljivosti, ki je značilna za športno plezanje. Glavna prednost balvanskega plezanja so relativno pičle zahteve po opremi v primerjavi s športnim plezanjem in še posebej klasičnim alpinizmom.
Zadnja leta se je razmahnilo tudi opremljanje velikih sten s svedrovci, tako da smo tudi pravoverni alpinisti vsaj do neke mere občasno tudi športni plezalci. Znana smer Plate v Mali Raduhi je danes za varovanje opremljena s svedrovci in tako sodi v kategorijo dolgih športno plezalnih vzponov. V visoko nadpovprečje ostalih članov kluba tudi na tem področju sodi izvrsten alpinist in športni plezalec Grega Lačen. Športno plezanje je torej šport za otroke in odrasle.

IR
 

Črjanske cajtnge, avgust 2011 PDF

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti