Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Prostovoljno vodništvo

Borut Peršolja: ... - del aktivne preventive v gorah

(Gradivo za novinarsko konferenco Planinske zveze Slovenije, Ljubljana, 22. junij 2011)


Začetki prostovoljnega vodništva segajo v čas pred drugo svetovno vojno. Današnji vodniki Planinske zveze Slovenije vodijo organizirane skupine in jim posredujejo gorniško znanje, veščine in izkušnje. Gre za zahtevno, odgovorno in strokovno delo, ki vodenim zagotavlja kakovostno znanje o gorah in visoko raven varnosti.

Vodniki Planinske zveze Slovenije vodenim zagotavljamo kakovostno znanje o gorah in visoko raven varnosti.
Vodniki Planinske zveze Slovenije so strokovni in organizacijski temelj delovanja planinskih društev. Poleg obveznega znanja Planinske šole, ki jim omogoča samostojno gibanje v gorah, obvladajo še tehniko vodenja, upravljanje s skupino, poučevanje gorništva in odgovornost za varnost vodenih. Zato je vodniško usposabljanje vseživljenjski proces osebne rasti posameznika, ki se začne v planinskem društvu, nadaljuje na tečaju in preizkuša v gorah.

Vodniki PZS so prostovoljci, ki skrbijo za gorniško usposabljanje vodenih in se sami stalno usposabljajo. 
Prednosti vodenih izletov, pohodov in tur:
- so varnejši in vsebinsko zanimivejši,
- omogočajo neformalno, a učinkovito gorniško usposabljanje udeležencev,
- zaradi večjega števila vodenih so cenejši in prometno manj obremenjujoči,
- potekajo čez celo leto in omogočajo redno vodeno vadbo,
- povezujejo ljudi različnih generacij in razvijajo pristno družabnost.

Vodniki PZS pomagajo drugim doživeti gore na način, ki upošteva nosilne sposobnosti občutljive narave.
Posamezni deli usposabljanja za vodnike PZS (A, B in D kategorije) so že pred več kot desetimi leti prestali zahtevno in več stopenjsko testiranje v skladu s standardom usposabljanj vodnikov z naslovom Model training standards for voluntary leaders and instructors, ki jih vzdržuje Mednarodna zveza planinskih organizacij (UIAA) in ki jih v nacionalni planinski organizaciji preverja vsakih pet let. Del vodnikov PZS ima veljavno mednarodno licenco za vodenje v okviru svoje usposobljenosti: - 638 vodnikov PZS ima mednarodno licenco vodnika za planinstvo (mountain walking leader) in - 21 vodnikov mednarodno licenco za vodnika turnega smučanja (mountain ski-touring leader).

Vodnikov PZS je 1281, vsako leto se jim pridruži okrog 60 novih vodnic in vodnikov.
Vodniki PZS so del gorniškega sistema, ki ima neposreden vpliv na varnost v gorah. Če je bil vsak od aktivnih vodnikov PZS (v letu 2011 je 1281 registriranih vodnikov PZS) vsaj enkrat na mesec v gorah, je opravil 12 vodniških tur, kar znese za vse vodnike PZS skupaj 15.372 prostovoljnih vodniških tur. In če je vsaka tura trajala osem ur (skupaj 122.976 ur oz. 14 let), in če je vsaka ura vredna 10 €, je vrednost njihovega prostovoljnega dela ocenjena na 1.229.760 €.

Vrednost prostovoljnega dela vodnikov PZS letno ocenjujemo na skoraj 1.230.000 €.
Na primeru usposabljanja vodnika PZS lahko vidimo, da se vložek v aktivno preventivo večkratno obrestuje: če primerjamo strošek tečaja za vodnika Planinske zveze Slovenije kategorije A (lahke kopne ture), ki znaša 324 € na udeleženca (v povprečju med leti 2002-2007) s celotnim stroškom Gorske reševalne službe Slovenije (3.416.136 € skupaj v letih 2009 in 2010) preračunanim na posamezno gorsko nesrečo, je to razmerje 1 : 14,3. Ali povedano drugače: preventivno delovanje je več kot štirinajstkrat cenejše od reševanja.

Usposabljanje enega vodnika PZS stane 324 €, ena gorska nesreča stane 4.635 €. Aktivno preventivno delovanje je štirinajstkrat cenejše od reševanja.
Vodenje je vznemirljivo, saj ima vodnik PZS moč, da ponudi roko (dobesedno ali v prenesenem pomenu besede) in vodenim pokaže, kar ne morejo videti ali doživeti v dolini. Vodenje je radovednost, ustvarjalnost, ljubezen in strast. Ob hoji pred drugimi v premikajoči se skupini je vodnik pozoren na drobne stvari in jih začuti. Hkrati ima pregled nad dogajanjem v gorski pokrajini in zna razložiti njene oblike, procese in pojave. Vodniki PZS smo terenska izpostava planinskega društva, ki zna izrabiti gorniško kulturo za dvig razpoloženja. Osupljivo pri tem je, da vse to počne sam, s svojim slogom, osebnostjo in pristnim odnosom do gora.

Besedilo in fotografije Borut Peršolja

24.09.2011



Vodniška kolona


Z grmičevjem omejena pot. 
Kdo vodi v tem primeru
?


Užitek


Hoja po Doberdobskem krasu

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti