Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

»Velik uspeh kamniških plezalcev«

Jutro (1937): K včerajšnji notici pod zgornjim naslovom smo prejeli in objavljamo: Dne 31. oktobra sta prenočevala pod severozahodno steno Rzenika M. Gregorin in Fr. Ogrin.

V zgodnjih jutranjih urah sta opazila družbo treh ljudi, ki je šla v smeri stene. Te družbe pa pozneje ni bilo več opaziti, čeprav je bila severozahodna stena pregledana od tal do vrha. Rušeče se kamenje v grapi med Konjem in Rzenikom pa je ovajalo, da se ta družba mudi nekje v skrajnem vzhodnem obrobju Rzenika za severovzhodnim grebenom, tako da je sploh ni bilo možno opaziti.
Družba Tarter-Režek, ki je ta dan plezala v vstopnem delu severozahodnega grebena, je čula glasove treh ljudi v isti smoli. Zaradi tega ugotavljata obe družbi opazovalcev, da je družba kamniških plezalcev zavedla javnost v zmoto, ko je proglasila rešitev problema severozahodne stene Rzenika, čeprav je plezala daleč od nje po skrotju in gams jih pašnikih in ni niti vstopila v severozahodno steno.
Ker navaja poročilo razne naskoke, ugotavljamo, da je bila severna stena Rzenika preplezana L 1933. po družbi Modec- Režek, v severozahodni steni pa so bili izvršeni poskusi do višine 120 in 60 m v dveh različnih smereh, dočim o kakih naskokih kamniških plezalcev ni ničesar znanega. Ker sta imeli gornji družbi v Kamniški Bistrici priliko ogledati opremo kamniških plezalcev, sta videli, da je en član te družbe plezal v nogavicah, drugi pa s klobukom na eni in s plezalnikom na drugi nogi. Ne glede na to pa nam je dolžnost opozoriti javnost, da ne bi v bodoče morda nasedala sličnim podvigom, ki bi hoteli zanesti šarlatanske metode v resni plezalni šport.

Jutro, 10. november 1937

 

«

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Jutro novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti