Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Peterica omahnila v smrt

četrtek, 12. junij 1997, ob 05:29, Boris Štupar, ogledov: 1399

Naš čas (1997): LOGARSKA DOLINA - Vse je bilo kot velikokrat prej v življenju 52 gorskih reševalcev - ljudi, ki jih druži to, da tudi v najbolj nemogočih razmerah hitijo reševati tuja življenja: gora, skala, vrvi, klini v skali in helikopter.

A se je redna vaja slovenskih gorskih reševalcev v severni steni Turške gore nad Okrešljem v torek spremenila v tragedijo, kakršne v slovenskih gorah pri reševanju ali usposabljanju še ni bilo. Pet izjemno izkušenih gorskih reševalcev je dobesedno pred očmi prijateljev omahnilo iz stene 300 metrov globoko na melišče. Prijatelji reševalci jim niso mogli pomagati. Umrli so 34 - letni Rado Markič in 41 - letni Luka Karničar, oba člana GRS Jezersko, 42 - letni dr. Janez Kokalj, član GRS Kranjska Gora, 43 - letni Mitja Brajnik, član GRS Kranj, in 45 - letni Boris Mlekuž, član GRS Tolmin.

Reševalci so vadili reševanje ponesrečenca iz stene ob pomoči helikopterja letalske policijske enote. Peterica reševalcev je bila pripeta na sidrišče v steni in po doslej znanih podatkih je med vajo eden izmed njih dal znak mehaniku helikopterja, da se lahko dvigne. Ko se je ta dvignil za približno meter in pol, je pilot začutil močan sunek in helikopterju so odpovedali vsi instrumenti. Preiskovalci domnevajo, da je bil eden od reševalcev še pripet na varnostno žico, ki je vseh pet reševalcev potegnila v globino. Preiskavo so nadaljevali včeraj.

 

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker