Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plezalno potepanje po Kanadi

Miha Zupan: Od 2. do 31. avgusta sva se z Majo Duh (oba AO Tržič) potikala po Kanadi. Spoznavala deželo, gore, stene, ljudi in živali. In čisto vse od naštetega naju je popolnoma navdušilo!

Po pristanku v Calgaryju sva prevzela rentacar in se odpravila proti Skalnemu gorovju. Avgust je ravno mesec, ko dozori jagodičje v gozdu in, ko medvedi pričnejo polniti zaloge za zimo. Tako so bila številna plezalno zanimiva območja zaprta, spala pa sva le v urejenih kampih, ki jih v okolici ne manjka.

Prva dva tedna sva plezala v apnenčastih stenah nad Canmorom in Banffom in v stolpu iz gnajsa nad Lake Louisom. Večina smeri ima urejena stojišča, vmesno varovanje pa si večinoma urejaš sproti z metulji in zatiči. Tudi kakšen klin se najde, kjer ga rabiš.

Glede na vremensko napoved sva se odločila da je čas, da obiščeva Bugabooje. Šele kasneje sva izvedela, da se vremenska napoved za to območje spremeni tudi do 15-krat na dan. Do koče sva dostopila v soncu, šotor postavila v oblakih in večerjala v dežju, ki je vztrajal še cel naslednji dan. Ponoči zapade na vrhovih nekaj snega. Zjutraj se odpraviva po klasični smeri (Kain Route, 5.6) na vrh 3200 m visokega Bugaboo Spire. Naslednji dan z Američanom Markom opravim še vzpon na Snowpatch po Buckingham Route (5.8).  Dan za počitek bi bil nujen, zaloge hrane so nama pošle, vreme pa za naslednje dni ni obetalo najbolje, zato zapustiva Bugabooje.
V naslednjih dneh plezava neopremljene hribovske smeri v Skalnem gorovju, nekaj ultra klasik na Yamnusko in Mount Roundle, krajše smeri v Kid Goat Mountain in frikava v plezališčih.


Na vrhu Bugaboo Spire

Pri najini odpravi so nama pomagali:

Kozolci Kranj (www.kozolci-kranj.si ), DAMO Catering Podljubelj, AO Tržič, Kibuba d.o.o., MG Metal, trgovina Annapurna, Casa Latino, Frizerstvo Kod'r, Občina Tržič, Tomaž Hribar tehnično svetovanje s.p. ter domači. Za pomoč se vsem iskreno zahvaljujeva.

Miha Zupan, AO Tržič

07.09.2011


Znak, ki te prepriča.


Izstopna zajeda v steni Ha Ling.


Najtežji raztežaj v Tower of Babel.


Z Markom na vrhu Snowpatcha.

 
Direttisima v steni Yamnuske.

Kategorije:
Novosti ALP VTG SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Plezalno potepanje po Kanadi "

Tomaž Ogrin,

Lepo. Tudi pri nas bi lahko pisalo "Dežela medvedov in volkov. Ne ponujajte domačih živali zverem."

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti