Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Visoko nad dolinami!

MotoRevija, Potopisi: Solčavska panoramska cesta

Vas mika raziskovanje manj znanih delov Slovenije? Vas ni strah zapeljati na makadamsko cesto? Želite doživeti tišino gozdov? Vas mika spoznati življenje ljudi, ki živijo na samotnih kmetijah več kot tisoč metrov nad morjem?

Vse to ponuja vožnja po solčavski panoramski cesti, ki pod Olševo povezuje Solčavo z Matkovim kotom in se povsem približa mejnemu prehodu Pavličevo sedlo (Pavličev vrh) med Slovenijo in Avstrijo.

V Luče lahko pridemo po več poteh, iz Ljubljane pa je najbolj slikovita prek Kamnika po cesti na Črnivec, pa prek Kranjskega Raka navzdol v Podvolovjek do Luč in nato do Solčave. V Solčavi Center Rinka ponuja stalno razstavo Solčavsko – sprehod v naročje Alp, ki prikazuje življenje v teh krajih. Sredi vasi pri tabli za Črno zavijete v desno strmo v hrib in že ste na solčavski panoramski cesti, ki se kmalu razcepi na dva dela: desno cesta zavije proti Črni, levo proti Pavličevemu sedlu. Cesta še kar naprej leze v hrib mimo pašnikov in osamelih kmetij, nadmorska višina je že krepko čez tisoč metrov. Nato se skrije v gozd in ko se nam pogled spet razkrije, v daljavi zagledamo cerkev Svetega duha. Prijetno urejeno počivališče vabi, da se ustavimo, usedemo za mizo ali sprehodimo po gozdu in uživamo v tišini.

Pri cerkvi, ki je znana po reliefu, na katerem Sveti duh ni upodobljen kot golob, temveč kot mladenič z zemeljsko kroglo, se greben prevesi navzdol. Ob cerkvi domuje domačija Strevc – Selišnik, kjer se ukvarjajo s turizmom, nabiranjem zelišč in gob. Tu je tudi izhodišče za izlet do Potočke zijalke – uro hoda – ali do vrha Olševe – dve uri in pol. Komur ni do hoje, lahko pot nadaljuje mimo izvira kisle vode do Na Kremenči. Tam se šele zavemo, zakaj se solčavska panoramska cesta tako imenuje: razkrije se namreč idiličen pogled na Logarsko dolino in Kamniško Savinske Alpe. Po nekaj ovinkih se panoramska cesta priključi na glavno cesto, po kateri se lahko vrnemo v Solčavo, lahko pa zavijemo na Pavličevo sedlo, se spustimo v dolino Bele in po ovinkasti, a zelo razgledni cesti pripeljemo do ceste, ki vodi iz Železne Kaple na Jezersko in se čez Jezersko in po dolini Kokre zapeljemo proti Kranju.

Obisk solčavske panoramske ceste bo lepo doživetje tudi jeseni, ko se narava odene v slikovite jesenske barve.

Več informacij na spletni strani www.solcavsko.info.

...08.2011 




Matk.si/G-L - Solčavska panoramska cesta
Klemen Matk: Doline, ki se odpirajo na vse strani Solčave, vsaka zase pričujejo o ljudeh, o moči in lepoti narave.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti