Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

2 X vodniški Mont Blanc

Rekreacija.si - Matej Kovačič: Sredi avgusta sem se za 14 dni odpravil v Chamonix. Kot gorskega vodnika ...

... me je spet vključila v posel angleška agencija Mountain Tracks.
 

Pridružil sem se kar nekaj slovenskim vodnikom, ki so celo poletno sezono v meki evropskega alpinizma. Tako sem nekaj noči, ki sem jih prebil v dolini prespal pri prijateljih v “slovenski vodniški hiši” v Saint Gervaisu. Sicer sem delal dva Mont Blanc kursa.
Program izgleda tako, da kliente najprej seznanimo s posebnostmi ledeniških hribov, z uporabo ustrezne opreme, plezanjem skalnih in lednih odstavkov ter jih peljemo na aklimatizacijsko turo. 4., 5. in 6. dan pa so namenjeni plezanju na Mont Blanc in sestopu v dolino.

V desetih dneh sem tako dvakrat stal na vrhu Mont Blanca in po dveh različnih smereh pripeljal štiri kliente na vrh. Tu prenekatera moška duša spusti solzico ali dve, na sestopu pa spozna, da je v telesu dosti več energije, kot si predstavljamo ob vsakodnevnih opravilih. Oče in sin, ki sem ju skupaj spravil na vrh se bosta tega dneva spominjala do konca svojega življenja. Bilo mi je v veselje!
 


Kraljica Dolomitov - Marmolada

Desetega avgusta smo se zložili v mini akademsko odpravico in se odpravili v Dolomite. Naš cilj je bila južna stena Marmolade. To je res pravi Zid in plezanje v taki steni je res izredno doživetje. Tisoč metrov plezanja v dobri skali in odlični družbi je res plezalni presežek. Splezali smo eno od klasik v steni: Via Gogna, 800 m, TD+, VII. Plezala sva z Miho Habjanom, ne daleč stran pa sta bila še dva “gamsa” Nejc Breščak in Matic Kozina.
Predvečer vzpona smo preživeli na planinski bajti, spili par poličev vina in bili sila neustrašni.
Naslednji dan je postregel z mrzlim jutrom, resno plezarijo in dolgim sestopom. Uspešen vzpon smo proslavili s pizzo in pirčkom. Dolomiti so zakon!

29.08.2011


 

 

 

 


  13.08.2011

Marmolada - Miha Habjan

Kategorije:
Novosti Tuje ALP TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti