Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Opozorilo

torek, 30. avgust 2011, ob 12:59, Uroš Žvokelj, ogledov: 2220

Uroš Žvokelj: ... na problematiko planinske poti na območju Krvavca, občina Cerklje na Gorenjskem

Nedavno sem pri vzponu po omenjeni poti doživel štiri srečanja z gorskimi kolesarji, tako imenovanimi spustaši, od tega mi je šel eden mimo manj kot pol metra pri ocenjeni hitrosti vsaj 40 km/h; v primeru trčenja jo prav gotovo ne bi ušel brez posledic. Je tudi velika nevarnost naleta z avtomobili na spodnjem delu poti pri stiku z makadamsko vzdrževalno cesto in cesto mimo spodnje postaje žičnice.

Zadeva je takšna, da se v zadnjem času vse bolj pogosto po pravilno označeni planinski poti na Krvavec odvijajo gorsko kolesarski spusti, ki v večji meri potekajo direktno po omenjeni poti. Poleg tega so na njej postavili skakalnice, katerih pristanek je direktno na pot in to večkrat na zoženem delu, kjer je umik pri teh hitrostih tako kolesarju kot planincu močno otežen in pomeni v spletu nesrečnih okoliščin lahko hudo nesrečo.

Opozarjam na to dejstvo ravno iz strahu, da ne bo do česa podobnega prišlo, kajti problem je najbolj pereč ravno ob koncih tedna, ko se pogostost in količina obiskovalcev Krvavca močno poveča, tako kolesarjev kot planincev, s tem pa tudi tveganje za nesreče. Na podobna srečanja so me opozorili tudi že drugi planinci, prav tako prestrašeni zaradi podobnih srečanj, ki pa so se do sedaj očitno srečno iztekla. Obiskovalci te peš poti pa so tudi družine z otroci, psi, starejši planinci, ki nimajo tako hitrih refleksov za umik.
In porodi se vprašanje odgovornosti v primeru, da pride do nesreče.!?

Dejstvo je, da je odgovornost na strani kolesarja, kajti zakon o planinskih poteh jasno pravi, da je kolesarjenje po označenih planinskih poteh prepovedano in se kaznuje. Vendar tu ni nikogar, ki bi ta zakon uveljavljal, vendar pa v primeru nesreče vsekakor pride v veljavo.
Naslednji krivec bi bil lahko RTC Krvavec, ker posredno sodeluje pri tem s prodajo namenskih gondolskih kart za te kolesarje in jih nezadostno opozarja, da je vožnja s kolesi po tej poti prepovedana.

Tretji krivec pa je v tem primeru planinsko društvo Onger, vsaj po moji informaciji so oni skrbniki te poti, ker so nepravilno in nepopolno postavili opozorilne table!?
Spodaj na začetku poti so namreč postavili opozorilno tablo Nevarnost naleta kolesarjev, v vednost planincem, ki pravilno hodijo po za njih narejeni in označeni poti in ne ravno nasprotno, da bi zgoraj na vrhu poti postavili opozorilno tablo kolesarjem, da je spust po poti prepovedan.
Poleg tega se uničuje pot in se ji to na velikih delih že pošteno pozna, kar prav gotovo ni v veselje vzdrževalcem in oskrbovalcem poti, ki so v njeno izgradnjo vložili veliko truda in gotovo ne z namenom, da postane pot poligon za kolesarje. Prav tako pa se uničuje tudi teren izven poti, vožnja po pašnikih na planini Davovec po travi, novonastale bližnjice po gozdu, potrgane žice okrog pašnika, itd.

Vsekakor se mora zadeva urediti iz strani odgovornih, v tem primeru PZS, PD Onger in RTC Krvavec, preden pride do še kaj hujšega, kot je uničena planinska pot in teren ob njej.
Ker sam nimam nič proti kolesarjem, ki si želijo tovrstnih dejavnosti, je moj predlog za rešitev, da se organizira skupina ljudi in naredijo urejeno progo za spust ob poti, vendar ločeno od nje, le tako bomo lahko tako planinci kot kolesarji skupaj varno uživali vsak v svoji aktivnosti.

Z gorskimi pozdravi

Uroš Žvokelj

Oznake: KOL

Komentiraj (1):

Primož Auersperger, torek, 30. avgust 2011, ob 15:38

Za zgled take ločitve kolesarskih in pohodniških poti je lahko po mojem videnju proga za spust od Belevua do spodnje postaje pohorske vzpenjače. Seveda brez nekaj bontona tudi tam ne bi šlo.

http://www.termemb.si/si/sport-in-rekreacija/kolesarjenje

eXTReMe Tracker