Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinsko sezono prekinilo vreme

Gorenjski glas - Jasna Paladin: Letošnja planinska sezona je porazna, so si enotni oskrbniki planinski koč. Še največ zapravljajo tujci, ki so bili julija tudi najpogostejši obiskovalci Julijskih Alp. Glavna planinska sezona sicer traja do 15. septembra.

Planinska zveza Slovenije konkretnih številk o obisku naših planinskih koč v letošnji planinski sezoni, ki je prav te dni na vrhuncu, sicer še nima, a za zdaj kaže bolj slabo.

»Že lanski obisk v gorah je bil zelo slab, saj smo imeli deževno vreme skoraj vse poletne vikende, in čeprav je letos v primerjavi z lani predvsem junija in v prvi polovici julija že kazalo precej bolje, so to žal pokvarile zadnje ohladitve in vremensko slabši vikendi, ki so praktično prekinili sezono v visokogorju,« je povedal generalni sekretar PZS Matej Planko in dodal, da si vsi skupaj želijo lepšega vremena, ki bi obisk gora do sredine septembra lahko še popravilo.

Po podatkih PZS največji obisk sicer beležijo planinske postojanke v Triglavskem pogorju. Med njimi je najbolj obiskan Triglavski dom na Kredarici, sledita mu Dom Planika pod Triglavom in Koča pri Triglavskih jezerih, precej so obiskani tudi Kriški podi in tamkajšnji Pogačnikov dom pa Zavetišče pod Špičkom idr. Če bodo avgusta že tradicionalno v gorah prevladovali Slovenci, pa so julija predvsem v nekaterih predelih Julijskih Alp najbolj pogosti planinci tujci. »Tuji obiskovalci naših gora prihajajo sicer iz zelo različnih koncev Evrope in drugih dežel, veliko jih prihaja iz Češke, Avstrije, Nemčije, Nizozemske, Velike Britanije in Hrvaške; vsekakor pa je gostov iz vzhodne Evrope več kot lani,« je še povedal Planko.

Prav tujci bodo, kot kaže, še najbolj pripomogli k zaslužku v slovenskem planinskem turizmu. Čeprav se osebje v kočah ob podpori številnih projektov PZS trudi za prijaznost, dobro hrano, kakovostno ponudbo, čistočo in varovanje okolja, planinci v samih kočah v zadnjih letih zapravijo precej manj denarja. »Če ne bi bilo tujcev, bi marsikatero planinsko kočo lahko že kar zaprli. Slovenci smo namreč postali le gorski dirkači, pomembno nam je le to, da osvojimo vrh in to najhitreje, v gorah ne znamo več uživati, zato se tudi v planinskih kočah vse manj ustavljamo. Sama v gore hodim že vse od malega in zadnja leta sem prav zgrožena, kako Slovenci hodimo v hribe. Kot kaže, nam nič več ne pomenijo. Je pa letošnja sezona res porazna, in če avgusta vreme ne bo lepše, bomo končali v rdečih številkah,« nam je jasno povedala Marica Okršlar, dolgoletna vodja gospodarskega odbora PD Gorje, ki skrbi za Dom Planika pod Triglavom in Kočo na Doliču.

Ta konec tedna se sicer obeta lepo vreme, zato v kočah spet pričakujejo večji obisk. PZS pa planince opozarja, da se v gore odpravijo primerno opremljeni in da ture prilagodijo svojim psihofizičnim sposobnostim.

Jasna Paladin
foto: Matjaž Švab

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Planinsko sezono prekinilo vreme"

Andrej Lavrenčič,

Tri točke:

1. Za slab "zaslužek" (profit) planinskih koč so krivi SLO planinci!

2. Planinske koče = gostilne.

3. Zakaj "jodlarski" oskrbniki ne jamrajo?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti