Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Projekt 8800+

Kamničan.si: Pred pol leta se je jadralnemu padalcu Klemenu Hančiču porodila ideja, da bi se lotil podviga, v katerem bi v enem dnevu naredil 8848 m višinske razlike, toliko kot je visok Everest.

Proučeval je možnosti, kje, kako in kdaj bi se lotil tega podviga in prišel do zaključka, da bo to Velika planina. Zamisel je izvedel, v sredo 27. julija 2011.

Klemen Hančič je o tem povedal: »Zamislil sem si tako, da mi štejejo samo vzponi, spuste pa opravim po liniji najmanjšega napora. Ker sem jadralni padalec sem se odločil, da spuste opravim s padalom in pa druga daljša možnost z drugim prevoznim sredstvom nazaj na izhodišče. V mislih sem imel tudi pot od Konca do vrha Grintovca, kar bi moral opraviti 4x in potem še do Kokrskega sedla. To možnost sem pozneje opustil.
Na ta podvig sem se začel pripravljati že pozimi. Vsak torek, četrtek in nedeljo sem se podal po poti od Stahovice mimo Sv. Primoža čez Pasje peči do Jarškega doma na Mali planini. Tu sem srečal tudi skupino pohodnikov, ki to omenjeno pot hodijo že 10 let in imajo povprečno 150 -170 obiskov na Mali planini. Med njimi je tudi Dušan Papež, ki se je kljub svojim težavam z nogo podal od doma do Jarškega v vetru in mrazu skupaj s svojo soprogo. Prav oni so mi dajali motivacijo, da treniram, in da projekt tudi uspešno zaključim.

Projekta sem se lotil v sredo 27. julija 2011 ob četrti uri zjutraj od Calcita. Imel sem ekipo, ki mi je vso padalsko opremo že pripravila na vzletišču na Poljanskem robu. Tudi pri hoji sem imel skoraj vedno spremstvo in največkrat se mi je pridružil jadralni padalec Kamničan - Damjan Čibej.

Povprečni čas hoje navzgor od Calcita do Poljanskega robu je bil eno uro in 28 min. Opravil sem osem vzponov. Kot že omenjeno sem začel ob četri uri in končal ob 20.22. Skupni čas 16 ur 22 min.
Ker so se vremenske razmere za letenje spreminjale sem za spust do izhodišča uporabil osebni avtomobil, kar je en cikel podaljšalo za 20 minut. Tako sem v 16. urah in 22 minutah končal celoten projekt in tako po GPS napravi prehodil 8922 metrov višinske razlike.

Celoten projekt posvečam vsem bolnim, ki bi radi hodili v gore pa tega zaradi zdravstvenih težav ne morejo početi. Hvala vsem ki ste mi pomagali pri projektu in ste me podpirali pri tem". Klemen Hančič

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti