Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorsko kolesarstvo

Kolesarska zveza Slovenije: ... v Sloveniji

Predstavitev
Gorsko kolesarstvo je vožnja kolesa izven urejenih poti, po navadi po gozdnih poteh. Za tak način vožnje je poleg gorskega kolesa potrebna vztrajnost, samostojnost in tehnično obvladovanje kolesa.

Gorsko kolesarjenje se lahko izvaja povsod, po poteh za hišo ali na makadamskih cestah. Med najbolj priljubljene oblike spada vožnja po singlcah oz. enoslednicah. To so ozke poti, ki se vijejo čez polja in gozdove in predstavljajo najvišjo obliko gorskega kolesarjenja.

V Sloveniji imamo krovno organizacijo (Kolesarsko zvezo Slovenije), v katero so vključeni klubi in društva (preko 30), ki se ukvarjajo z gorskim kolesarstvom. Na leto organizirajo okoli 20 – 30 tekmovanj, ki so v koledarju zveze in se točkujejo za Pokal Slovenije. Gorsko kolesarska reprezentanca se vsako udeleži evropskih in svetovnih prvenstev, na katerih so naši kolesarji že posegli po najvišjih mestih.

1.1 Razvoj gorskega kolesarstva
Kolesarjenje izven urejenih poti ni novodobna pogruntavščina, vendar za moderno gorsko kolesarstvo velja, da se je kot športno rekreativna dejavnost pričelo v poznih 60-ih iz zgodnjih 70-ih letih 20.stoletja v ZDA. Med začetnike tega športa uvrščajo več različnih skupin, glavno vlogo ima po mnenju mnogih kalifornijska skupina iz okrožja Marin, ki so jo med drugim sestavljali Joe Breeze, Otis Guy, Gary Fisher in Keith Bontrager. Začeli so z dirkanjem po požarnih poteh in odkrivanjem brezpotij na starih predelanih 'biciklih' z boljšimi zavorami in širšimi gumami. Joe Breeze je kasneje leta 1977 sestavil prvo namensko gorsko kolo, medtem ko je Tom Ritchey izdelal prvi pravi gorsko kolesarski okvir, ki ga je prodajalo podjetje MountainBikes (kasneje se je preimenovalo v Gary Fisher Bicycle Company). Masovna produkcija gorskih koles se je pričela leta 1981 s serijo Specialized Stumpjumper in Univega Alpina Pro leta 1982. Prvo tekmovanje je leta 1980 potekalo v kraju Marin County v Kaliforniji. Zaradi svoje atraktivne narave in velike mere adrenalina, ki je prisoten tako na strani tekmovalcev, kot gledalcev, se je ta veja kolesarstva zelo hitro razširila po celem svetu. Prvo državno prvenstvo v gorsko kolesarskem dirkanju na katerem je zmagal Ned Overend, so organizirali leta 1985 v Ameriki. Gorsko kolesarstvo - disciplina kros je olimpijski šport od leta 2000, BMX pa od leta 2008.

Kako pa pri nas?
Prve članke o gorskem kolesarstvu je v letih 1983 in 1984 objavljal Avto Magazin. BG (Bajkerski glasnik) je prvo in edino internetno kolesarsko glasilo, ki od leta 1999 nastaja izpod rok Andreja Dekleve, ki je med drugim ustanovil prvi slovenski mtb klub in organiziral mariborski svetovni pokal v spustu (1999-2002).

K razvoju gorskega kolesarstva na Slovenskem je veliko pripomogel Marko Paternu, avtor vodnika Strme Kolesnice iz leta 1997, v katerem je temeljito obdelal 105 zahtevnih gorskokolesarskih tur, ki jih je s svojo ekipo prevozil v prvi polovici 90-ih let. (kmalu sledi dopolnitev)

1.2 Tekmovalne discipline
Olimpijski kros (cross country) ...

Dalje:  Gorsko kolesarstvo v Sloveniji >>>

Spust (Downhill - DH) ...

4kros (4X) ...

Maraton (marathon - MX) ...

Trial je pri nas manj razvit ...

BMX je v Sloveniji priključen družini gorskega kolesarstva v Odboru ...

......20..

 


www.ocistimogore.si, 25.07.2011

Gorsko kolesarstvo v Sloveniji
Med pohodniki in rekreativnimi športniki, ki se v gore podajo na kolesu, velikokrat prihaja do nesoglasij. Urejena zakonodaja, upoštevanje pravil in "zdrava pamet" pa so gotovo dejavniki, ki pomagajo, da lahko v prelepi gorski naravi uživamo vsi.

Kaj pravzaprav sodi med gorsko kolesarstvo? Gorsko kolesarstvo je vožnja kolesa izven urejenih poti, po navadi po gozdnih poteh. Gorsko kolesarjenje se lahko izvaja povsod - v okolici doma, na makadamskih cestah ali na kakršnihkoli planinskih poteh.

V Sloveniji je na čelu Kolesarska zveza Slovenije, v katero je vključenih več kot 30 klubov in društev, ki se ukvarjajo z gorskim kolesarstvom. Na leto organizirajo med 20 in 30 tekmovanj, ki so v koledarju zveze in se točkujejo za Pokal Slovenije. Gorsko kolesarska reprezentanca se vsako udeleži evropskih in svetovnih prvenstev, na katerih so naši kolesarji že posegli po najvišjih mestih.

A razvoj kolesarskega turizma ovirajo strogi predpisi, zlasti uredba o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju, ki gorske kolesarje meče v isti koš z motoristi in vozniki štirikolesnikov. Vsi skupaj pa z veseljem pričakujemo nov zakon, ki bo uredil vožnjo v naravnem okolju.

Zavedati se moramo, da vse planinske poti niso primerne za to dejavnost. Visokogorske, ki so izpostavljene eroziji, za to niso najbolj ustrezne, medtem ko s srednjegorskimi ne bi smelo biti težav. Ne glede na vse, pa se moramo zavedati, da je pomembno, da gorski kolesar z vožnjo ne uničuje poti in ne vozi zunaj nje.

(Vir 1, Vir 2)

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave
Značke:
KOL novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti