Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Veliki alpski trio

Nejc Kuhar: Že nekaj let je v meni vrela želja povezati Grintovec, Stol in Triglav samo z lastnim pogonom, se pravi peš in s kolesom. 

Zakaj ravno te tri vrhove?
Prvič, ker so to najvišji vrhovi treh največjih gorskih skupin pri nas in drugič, ker so to tudi trije najbolj obiskani dvatisočaki pri nas.

Celotna objava: Nejc-Kuhar.si >>>  

Osnovni cilj je bil preprost, štart nekje v dolini po Grintovcem in vrh Triglava povezati v manj kot dvanajstih (12) urah. To je pomenilo potrebo po popolni oskrbi spremstva na progi, kar je bil osnovni pogoj za izvedbo cilja. Ko smo z družino, ki me je oskrbovala, dorekli vse podrobnosti, je bil čas za štart.

Suhadolnik - 5.55
Za izhodišče sem si izbral kmetijo Suhadolnik, nad mojim domačim krajem Kokro. Zaradi logistike in podpore je bila to samoumevna izbira. Mimo Cojzove koče sem se nato povzpel na vrh Grintovca.

Grintovec - 7.30
Z Grintovca sem se nato hitro spustil nazaj v Suhi dol (travnik nad Suhadolnikom), kjer me je čakalo gorsko kolo za spust proti glavni cesti v Kokri. Na tem delu sem pridobil velik del prednosti pred 12 urno planirano časovnico.

Suhi dol - 8.20
Pri glavni cesti v Kokri sem gorsko kolo zamenjal za cestno in se pod gorami prek Tržiča in Begunj odpeljal do Završnice.

Završnica - 10.12
V Završnici sem se na predlog očeta v zadnjem trenutku odločil, da proti Valvasorjevem domu nadaljujem peš in ne z gorski kolesom, kar se je kasneje izkazalo za dobro odločitev. Letos sem na kolesu naredil zelo malo kilometrov in sem v hoji in teku precej močnejši.

Valvasorjev dom - 10.43
Tu sem si privoščil postanek za kosilo, nato pa nadaljeval proti Stolu.

Stol - 12.03
Vreme se je tu začelo kvariti, v Julijcih so se začele pojavljati plohe in nevihte in nekoliko sem začel dvomiti o vzponu na Triglav. K sreči se je pozneje stabiliziralo in tura je minila praktično v idealnih pogojih, predvsem brez vročine.

Valvasorjev dom - 12.50
Na Valvasorjevem domu sem sedel nazaj na gorsko kolo in se spustil proti Završnici. Na Jesenicah, ko me je spremstvo dohitelo, sem kolo zopet zamenjal za cestno in nadaljeval proti Mojstrani ter naprej v Radovno.
Na začetku makedama v Radovni sem moral ponovno sesti na gorsko kolo, s katerem sem se nato pripeljal do konca ceste pri nekdanji konjušnici v Krmi. Menjavanje gorskega in cestnega kolesa mi je zagotovo na koncu prineslo kar nekaj bonus časa in prihranjene energije.

Krma - 14.20
V Krmi sem se na hitro okrepčal in opremil za vzopon na Triglav. Tudi ta del sem opravil 'lahek', saj me je s toplimi oblačili na vrhu že čakal oče. Noge so bile od štarta precej trde, vendar sem kljub temu lahko ohranil kar visok tempo.

Planika - 16.13
Na celotni turi nisem imel kakšne krize in težav s krči, kar me je presenetilo. Le na zadnjem delu proti vrhu Triglava, sem začel čutiti kar precejšnjo utrujenost, vendar mi je na Malem Triglavu spodbuda očeta dala še potrebnih moči za skok na vrh. Od Planike do vrhu je bilo še nekaj snega od zadnjega sneženja, vendar me le ta ni bistveno oviral pri mojem vzponu.

Triglav - 16.51 - po 10 h 56' 

Kljub temu, da sem bil na vrhu sam, sem začutil veliko srečo, ponos in olajšanje hkrati. Za trenutek sem se usedel k stolpu in ob pogledu na v oblake ovita Grintovec ter Stol pojedel sendvič.
Nekaj metrov pod vrhom me je čakal oče.
Sledil je previden spust proti z očetom proti Planiki, kratek postanek za golaž s polento in nadaljevanje proti Krmi.

V Krmi pa še prijetno presenečenje zaradi 'sprejema', ki so mi ga pripravili domači. Hvala še enkrat vsem za podporo na progi in v mislih.



Trasa proge: s številkami so označene vmesne točke
Garmin je zabeležil nalednje podatke:
Skupni čas: 10 h 56' 40'' (kolo 3 h 30', tek 7 h 26')
Skupni kilometri: 113,9 km (kolo 82,45 km, tek 31,45 km)
Skupni vzponi: 6328 m (kolo 1080 m, tek 5248 m)

  27.07.2011

 

 

 

 

 





Kategorije:
Novosti SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti