Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Športno plezanje kmalu na OI

sport-tv.si: Športno plezanje v zadnjih nekaj letih doživlja velik napredek in priljubljenost po vsem svetu.

Šport, ki združuje veliko družino tekmovalnih športnikov in ljubiteljskih plezalcev, je dobil novo, veliko priznanje. Športno plezanje je v ožjem izboru za vključitev v program poletnih olimpijskih iger, ki bodo leta 2020.

Uspešno izpeljane tekme svetovnega pokala ter svetovna, evropska, celinska in nacionalna prvenstva so vodilne predstavnike Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) vodile k edinemu logičnemu zaključku - športno plezanje uvrstiti v krog olimpijskih športov. Zveza, ki je bila uradno ustanovljena leta 2007 ter kmalu priznana s strani Mednarodnega olimpijskega komiteja, z njo pa tudi šport ter vsi športni plezalci, so na zadnjem zasedanju olimpijskega gibanja v Durbanu dobili priznanje z uvrstitvijo na seznam športnih panog, ki se poteguje za prosto mesto v že tako zapolnjenem olimpijskem programu poletnih olimpijskih iger čez devet let.

Zasedanje IFSC v MilanuIzvršilni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja bo o zapolnitvi edinega prostega mesta v programu olimpijskih iger odločal predvidoma leta 2013 v Buenos Airesu, pomemben mejnik pa bodo predstavljale že prihodnje poletne olimpijske igre v Londonu naslednje leto, po katerih bi morda lahko še zožili seznam športov.

Na njem je poleg športnega plezanja še sedem športnih disciplin: dva borilna športa karate in wushu, svoj prostor v olimpijski družini športov pa si želijo zagotoviti tudi v squashu, rolanju, baseballu in softballu ter novem športu wakeboardu. S seznama pa so doslej že odpadli ples, surfanje, kegljanje in netball.

Ob robu svetovnega prvenstva v športnem plezanju v Arcu so vodilni predstavniki mednarodne zveze predstavili dejavnosti pred ključnim odločanjem o udeležencu iger. "Športno plezanje sodi med osnovno človekovo gibanje in dejansko človeka spremlja od zibelke naprej. Gre za šport, ki je več od športa. Je življenjski slog ter način preživljanja prostega časa, tekmovalci v tekmovalnem športnem plezanju pa so na tekmah, ki so organizirane na najvišji možni ravni, do zdaj večkrat dokazali, da so športniki v pravem pomenu besede, da ne podlegajo dopingu ter da so tekme prava paša za oči tudi za navadne ljudi," je bil optimističen predsednik IFSC Marco Scolaris, ki ne dvomi v uspeh olimpijskega projekta.

"Velik napredek je že bil narejen, seveda pa moramo nadaljevati pri razvoju tega športa in zlasti k njegovi večji prepoznavnosti. Prav s tem namenom bomo prekinili pravilo ter prihodnje leto znova septembra pripravili svetovno prvenstvo v Parizu, kjer upamo, da se bomo lahko dotaknili še večjega števila ljudi," je še dejal Scolaris. Zveza se bo tudi zavzemala, da se v olimpijski program vključijo vse tri discipline tekmovalnega športnega plezanja hitrost (speed), težavnost (lead) in balvani (boulder), saj po mnenju Scolarisa zelo nazorno izražajo geslo olimpizma "citius, altius, fortius" (hitreje, višje, močneje).

V IFSC so že oblikovali posebno skupino, ki se bo ukvarjala samo s projektom olimpijskih iger. Športno plezanje je letos doseglo še en mejnik. Prav v Arcu, od leta 1986 prizorišče tekem najboljših športnih plezalcev in legend tega športa na "rock mastru" ter meki ljubiteljev športnega plezanja, se je odvilo prvo svetovno prvenstvo športnih plezalcev invalidov (paraclimbing). V dveh dnevih tekmovanja, ki je potekalo med članskim svetovnim prvenstvom, se je marsikateri udeleženec para prvenstva postavil po robu meji mogočega. Tako je bilo mogoče videti plezalce, ki visoke stene in smeri v njih premagujejo brez okončin ali brez zmožnosti vida.

Kaže, da bo občina Log - Dragomer prihodnje leto spet gostila najboljše balvanske plezalce z vsega sveta. Po odlično letos maja izpeljanem tekmovanju so se vendarle odločili, da skupaj s Planinsko zvezo Slovenije še enkrat oddajo vlogo za organizacijo tekmovanja za svetovni pokal. In čeprav je bila ta oddana z zamudo je bila kandidatura sprejeta. Tekmovanje bo predvidoma potekalo 21. in 22. aprila 2012.

Na programu v naslednjem letu ostaja tudi Kranj kot tradicionalna postaja karavane svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Kranjska tekma bo predvidoma 17. in 18. novembra 2012.


MM/STA
foto: Sportida

 


  23.
07.2011
09:06

 
 

IFSCSport Climbing is in for 2020

PlanetMountain.com, 05.07.2011
Sport climbing shortlisted for the 2020 Olympic Games

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave
Značke:
PLE novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti