Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Posočju turisti uživajo v vodi, zraku in na tleh

Dnevnik - : Zgornje Posočje privablja v poletnih mesecih vsako leto več obiskovalcev, kar niti ne čudi, saj je tudi ponudba iz leta v leto bolj pestra.

Poleg kulturnih znamenitosti in raznolikih naravnih danosti, katerih zastavonoša je brez dvoma bistra hči planin - reka Soča, trume obiskovalcev privabljajo najrazličnejše dejavnosti. Tisti, ki imajo radi, da se jim požene kri po žilah, se že leta vračajo in uživajo v raftanju, kajakaštvu, rečnem bobu, soteskanju, zmajarstvu, jadralnem padalstvu in številnih drugih avanturah. Zadnja leta pravo ekspanzijo doživlja kolesarstvo, vse več zanimanja pa je tudi za urejene pohodniške poti in ogled čarobnih visokogorskih kraških jam, ki se skrivajo v Kaninskem pogorju. Najvišji vrh tega pogorja je Visoki Kanin, ki je od morja višji za 2587 metrov. Do konca avgusta se lahko z najdaljšo slovensko žičnico zapeljete do našega edinega visokogorskega smučišča na višini 2200 metrov, kjer se odpre povsem novo okno v svet. Žičnica vozi vsak dan vsako polno uro od 7. ure zjutraj, zadnji povratek pa je mogoč ob 17. uri. Cena za odraslega je 15 evrov.

Od zgornje postaje se je mogoče podati na najrazličnejše ture: med obiskovalci je med najbolj priljubljenimi vzpon do 45 minut oddaljenega Prestreljeniškega okna ali do planinske koče na Konjškem sedlu, nekateri pa se radi podajo tudi prek Sedla in Prevale na italijansko stran. Do planinske koče, ki nosi ime po borcu Ferdu Kravanji - Petru Skalarju je od restavracije Prestreljenik le dobre pol ure hoda in velja za lažjo. Koča je postavljena na višini 2260 metrov, ponuja pa prekrasen razgled po Julijcih in vse tja do Tržaškega zaliva. Tisti bolj izkušeni radi obiščejo tudi Visoki Kanin, vendar je vzpon zahteven in poteka po varovani poti. Markirana pot vodi tudi na 2499 metrov visoki Prestreljenik. Bovški turistični delavci opozarjajo, da sta za obisk Kanina potrebna primerna obutev in oprema, saj se nemalokrat zgodi, da nevedni pridejo kar v natikačih ali sandalih.

Čaroben jamski svet Kaninskega pogorja

Kaninsko pogorje skriva tudi številna brezna, ki so posebno mamljiva za jamarje in tudi za običajne obiskovalce. V širnem svetu so kaninski in rombonski podi celo bolj kot po "nadzemnih" lepotah znani po svojem podzemnem bogastvu. Erozija in tektonski premiki so namreč v preteklosti ustvarili veliko zelo globokih jam, ki jih vsako leto prihajajo raziskovat jamarske ekspedicije od vsepovsod. Na tem delu naše dežele se odvija tudi tekma za nov svetovni globinski rekord. Najgloblja jama v Sloveniji, hkrati pa sedma na svetovni globinski lestvici, je jama Čehi 2 z globino 1533 metrov.

V Šport centru Bovec organizirajo izlete v jamo Mala Boka, ki je od Bovca oddeljena šest kilometrov in je s 1319 metri globine najgloblja do zdaj raziskana jama v Sloveniji. "Do Male Boke pridemo s parkirišča pri mostu čez Boko v pol ure. Vhod v Golobjo jamo, ki je nekakšna predsoba Male Boke, je viden že s ceste. Postavljen je v strmino nad suho strugo, ki jo ob nalivih napolni voda, ki bruha iz jame. Iz tega naravnega amfiteatra, iz katerega se nam odpira prekrasen razgled po dolini, vstopimo v Malo Boko, ki skriva 1336 metrov dolg splet za obiskovalce primernih jamskih rovov," je pojasnil šef Šport centra Bovec Filip Hrovat.

Adrenalinski spusti s skiroji in tricikli

Med rekreativnimi športi, ki jih ponujajo pobočja Kanina, je vodilno takšno in drugačno kolesarstvo. Gorski kolesarski park Kanin, ki deluje od leta 2003, letos sicer ni v celoti prevozen, ker ga obnavljajo, so pa zato v polnem zagonu ponovno spusti s skiroji in tricikli (monster rollerji). Lani so s tem poskusno začeli pri ATC Kanin, letos pa to adrenalinsko doživetje ponuja tudi Šport center Bovec.

Skiroji so podobni kolesom, le da so brez nožnega pogona, podobno pa so izdelani tudi tricikli. Oboje se lahko do postaje Čela pripelje s krožno kabinsko žičnico, od tam pa sledi osemkilometrski nepozabni spust po gozdni cesti do spodnje postaje kaninske žičnice, kjer je mogoče tudi najeti vozila. "Zaščiteni s čelado, komolčnimi in kolenskimi ščitniki se lahko gostje spustijo s Kanina. V klanec ni treba riniti, saj do postaje Čela (B-postaja) pelje kabinska žičnica, nazaj grede pa se vijuga po makadamski cesti. To je razvedrilo, primerno za otroke, starše, dedke in babice, adrenalina željne in nekoliko previdnejše," je pojasnil Filip Hrovat iz Šport centra Bovec in dodal, da je cena za tovrstno dogodivščino, ki vključuje izposojo tricikla, zaščitno opremo in enosmerno vozovnico za krožno-kabinsko žičnico, za odrasle 18 evrov, za otroke do 14. leta starosti pa 16 evrov. V Hrovatovem centru ponujajo tudi širok izbor vodnih športov, med katerimi velja kot posebnost izpostaviti napihljivi kajak (vsi preostali imajo plastične), ki je bolj stabilen in zato primernejši za učenje.

Raftanje je (še) vedno aktualno

Magnet bovškega turizma pa so še vedno tudi organizirani spusti raftarjev, kajak in soteskanje. V podjetju Soča Rafting, ki je specializirano za poletni in zimski športni turizem in ima od vseh najdaljšo tradicijo, pravijo, da je Bovec sinonim za aktivni oddih. "Reka Soča je en izmed desetih najbolj pomembnih središč vodnih športov v svetu. Trenutno je največ zanimanja za raftanje. Ker je fizično nezahtevno in ne zahteva posebnega predznanja, je primerno za družine in tudi starejše," je povedal direktor Goran Kavs in dodal, da so imeli na začetku sezone kar nekaj težav zaradi nizkega vodostaja: "Pretok Soče je padel na deset kubičnih metrov na sekundo, zdaj pa je spet normalen, tako da omogoča kar prijetno vožnjo."

Poleg raftanja je največ povpraševanja za kajak in soteskanje. "Zdaj ko je soteskanje prepovedano po vseh kanjonih na območju Triglavskega narodnega parka, je najbolj popularno v kanjonu potoka Sušec. Soteskanje po Predilnici, kjer je bil pred leti zloglasni plaz, zdaj ni več zanimivo za komercialne spuste, zato turiste vozimo še na Fratrco v Log pod Mangartom, je pojasnil Kavs in dodal, da poleg vodnih športov ponujajo tudi vodene pohodniške izlete, predvsem lažje ture. Po njegovih besedah je vse več zanimanja tudi za vodene kolesarske izlete - od lažjih tur v okolici Bovca pa do bolj zahtevnih do B-postaje krožne-kabinske žičnice na Kanin ter na Stol s spustom na kobariško stran.

Da se aktivnosti poletnim obiskovalcem zgornjega Posočja ne bi vsako leto ponavljale, so v družbi Alpin Action, ki ima s sedež v Trnovem ob Soči, poleg stalne ponudbe raftanja, kajakaštva, soteskanja in jahanja uvedli še tri nove aktivnosti, povezane s plovili na vodi. Kot edini v Posočju od lanskega leta namreč ponujajo odprti kajak (sit-on-top), rečnega hrošča (riverbug) in rečno desko (stand up paddel board - SUP).

Jadranje v tandemu tudi za otroke

Na Bovškem pa lahko uživate tudi v zraku, kjer lahko s padalom v družbi planinskih ujed občudujete prepadne stene in smaragdno reko ter zelene gozdove v globini. Goran Komac z agencije Alpe Vančar Šport, ki se z jadralnim padalstvom ukvarja že od leta 1988, je v tem času v tandemu (pilot in potnik na padalu) prepeljal več kot 20.000 potnikov. Zanimanje za polete je največje julija in avgusta, s Kanina pa letajo tudi pozimi. "Poleti opravljamo polete z Mangarta, Stola, Kuka, Mrzlega vrha, Kobale in tudi z Osojščice v Avstriji. Največje zanimanje je za polete z Mangarta in Stola. Med potniki je največ Ircev, Angležev, Avstralcev, Američanov in tudi Slovencev. V vseh letih pa smo prepeljali največ Angležev, ki pa jih zadnja leta ni toliko v Posočju," je povedal Komac in poudaril, da je polet v tandemu primeren za vse starostne skupine.

"Vozimo tako 75-letnike kot tudi otroke, vendar ne smejo biti prelahki. Tisti, ki želijo poleteti, morajo imeti pohodniško obutev ali copate, dolge hlače in jopico, fotoaparat na vrvici in veliko dobre volje. Vse drugo naredi pilot. Pri vzletu in pristanku pa morata z malo teka sodelovati oba. Z nami so se peljali tudi paraplegiki," je dodal Komac. Cena poleta je 115 evrov, letenje pa traja od 20 do 30 minut. Odvisno od vremenskih pogojev.


Legenda o tem, kako je nastalo Prestreljeniško okno

Po dolgem času sta se na Trbižu zopet srečala sveta Marija in hudič. Beseda je dala besedo in ker sta bila oba namenjena na Staro goro, sta sklenila, da bosta potovala skupaj. A kaj, ko sta jo ubrala vsak na svojo stran. Hudič je trdil, da je njegova pot krajša, Marija pa je modro odvrnila, da je najbolje, če preverita tako, da jo vsak po svoji poti mahneta na proti Stari gori.

Hudič ne bi bil hudič, če Marije ne bi prepričeval. Na koncu jo je celo prepričal, da sta stavila, kdo bo prej na cilju. Marija je zajahala svojega osliča in se odpravila s Trbiža po cesti, hudič pa je zdirjal čez hribe, kolikor so ga nesle noge.

A Kanin je bil previsok. Treščil je vanj z vso silo in skozenj naredil veliko luknjo. Preden se je spet spravil v red in čez Stol, Mijo in Matajur prisopihal na Staro goro, je Marija že zdavnaj prispela in ga za kazen, ker je stavo izgubil, vklenila ter ga zaprla v klet.


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti