Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Steber Rakove špice

nedelja, 19. julij 1931, ob 17:29, Boris Štupar, ogledov: 1970

Na današnji dan, 19. julija 1931, so Pavla Jesihova, Mirko Kajzelj in Jože Lipovec preplezali prvo smer v severozahodni steni

Paula Jesih: Po Gruntovnici in desno po grapi proti Rakovi Špici (steber z desne) po levem bregu grape (hudourniki, rušje), nato desno na skalnat pomol v grapi (bivak-šotor). Po obraslem terenu na desni, nato levo v hudournik. Po njem in skozi rušje levo v grapo in po njenem desnem bregu po žlebu navkreber. Povprek čez grapo pod steber, ki se vleče vzporedno v steno, višje pa zavije v pravokotno smer in izgubi svojo izrazitost.

Vstop v drnasto steno in po njej na stebrov rob. Po drnastih pečeh, deloma skozi kamine po stebru navzgor. Desno proti visoki rdeči votlini, visoki ca. 100m (tipično), ter levo nazaj na rob. Levo okoli roba prečnica. Po ca. 35 m visoki poklini preko plati navpično, izredno izpostavljeno, levo in spodaj strme in gladke plati, dobro vidne iz doline, skoraj nič prijemov. Poklino zaključujejo neprehodne prevese, zato desno eksponirana prečnica na mali pomol (možic). Nato prečnica desno okoli roba (brez stopov) do navpičnega, razdrtega in plitvega žleba. Vstop v zavihljaju levo pod preveso in v prevesni vrzeli med prevesno žmulo na desni in gladko navpično platjo na levi. Po žlebu z dvema prevesnima žmulama (deloma gvozdenje) navzgor na stojišče. Dalje v navpični poklini z žmulami (podaljšek žleba), nato težaven prestop v levo traverzo (višina žleba s poklino vred ca. 30 m). Traverza v levo, izredno težaven in izpostavljen prestop na izredno ozko sipasto poličko, pokrito s prevesno žmulo (odbija v prepad, plazenje, klini). Levo okoli roba in navzgor po položnejšem pečevju do male gredine (bivak - možic). Čisti čas plezanja 8½ ure.

Po gredini desno in po strmem kaminastem žlebu v desni bok stebra. Nadaljnji prehod nemogoč zaradi navpičnih plati in preves - nazaj do bivaka, prečnica levo v malo zaprodeno kadunjo. Po navpičnem kaminu (7~8 m) na razdrto in zametano ozko polico sredi navpičnih gladkih plati (izredna izpostavljenost, možic). Po navpični poklini (izredno težavno, gvozdenje samo s kolenom, zgoraj prevesa, klini) na malo visečo gredino. Desno po stopničastem kaminu (ca. 40 m) navzgor. Nato skrajno težavno čez preveso na razčlenjen in razdrt teren nad sistemom gladkih plati, v spodnjih 2/3 stene (možic). Po desni razdrti, kaminasti grapi (tik levo ob vrhu) do mokrih preves (voda). Levo na mejno rebro grape in po kaminu cca. 10 m navzgor. Desno traverza (izpostavljena, klini) na malo prodišče v grapi v podaljšku spodnje grape. Ko se ta razcepi, v desni rokav in zelo krušljivo na glavni greben v prvo škrbino levo (severno) vrha Rakove Špice, ca. 25m nižje vrha (izstopna piramida).

Čas 18.-19. julij 1931.
Plezalci: P. Jesih, J. Lipovec, M. Kajzelj.
Čisti čas plezanja (brez zaplezanja): 6 ur. Skupaj 14½ ure.
Značilnost stene: strme, gladke plati brez opor.
Sestop po zaprodenih plateh v Zadnji Dolek.
 

Oznake: ALP, PV
eXTReMe Tracker