Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planinski praznik na Peci

ponedeljek, 6. julij 1931, ob 05:29, Boris Štupar, ogledov: 1104

Slovenski list - Mežica, 5. julija 1931

Izmed številnih planinskih organizacij v Sloveniji je v zadnjem času pokazala posebno delavnost podružnica SPD v Mežici. Ustanovljena jedva pred petimi leti, si je že v začetku postavila za glavno nalogo, pokazati čim lepše in čim ugodnejše naš severni Triglav, obmejno Peco. Ta svoj program je izrazila že v imenu ob ustanovitvi, ko si je nadela ime »Mežiška podružnica SPD Peca«.
Danes je agilna podružnica praznovala svoj prvi skromni jubilej: petlelnico obstoja in delovanja. Zbrali so se ob tej priliki na Peci številni planinci iz vseh krajev Slovenije, največ seveda iz bližnje Mežiške doline ter iz območja mariborskega planinskega sveta.
Snoči so na Peci zažareli mogočni kresovi, v nebo so švigale svetle rakete, vmes pa je pridno igrala rudniška godba iz Mežice. Ob kresu so peli tudi številni cerkveni pevci iz Koprivne, ki so bili v ta namen prišli na Peco. Istočasno je po vseh gričih v okolici, tudi v Avstriji, zažarel plamen v nebo! Našteli so 34 kresov.
Danes dopoldne je bila pred Uletovo kočo pod Peco sveta maša, ki jo je daroval član Aljaževega kluba iz Maribora, g. prof. dr. Jehart. Med mašo, kateri je prisostvoval ves številni planinski zbor, okrog 300 ljudi, je pridno igrala mežiška rudniška godba pod vodstvom kapelnika g. Skačeja Toneta.
Omenjamo, da spada v petletno delovanje podružnice zgraditev Uletove koče na Peci, dalje naprava vozne poti d o koče, v načrtu pa je še zgradba depandance poleg koče ter planinske kapelice na slemenu vrh koče ped Peco. Vseh pet let načeluje agilni podružnici nje glavni inicijator ter ustanovitelj g. Ude, poslovodja bratovske skladnice v Možici, tajnikuje pa tudi vseh pet let isti g. Pogorevčnik Franc. Prav iskreno želimo podružnici tudi v bodoče kar največ in najlepših uspehov.
 

eXTReMe Tracker