Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Reševalci se bojijo še hujših posledic adrenalinskih športov

Dnevnik - Miran Šubic: Gorska reševalna služba v Sloveniji vsako poletje s čez 500 aktivnimi reševalci (vseh članov je 655) rešuje življenja tistih, ki odhajajo v gore. A v zadnjih letih so vse hujše tudi posledice tako imenovanih adrenalinskih športov.

Letos je tako v gorah umrlo šest ljudi, kar petkrat pa je šlo za smrt padalcev in drugih ponesrečenih, ki so jim priskočili na pomoč reševalci.

"Letos smo imeli že 34 nesreč, kjer prevladujejo adrenalinski športi. Pa se glavna sezona šele začenja in zlasti na Tolminskem se nesreče kar vrstijo. Res je, da je prav ta statistika povečala skupno število nesreč, zato pa v prvi polovici leta beležimo manj mrtvih gornikov. Sicer pa je že 40-krat poletel helikopter za reševanje, zabeležili smo 122 reševalnih akcij, 8 iskanj…" je dejal Dušan Polajnar, izkušeni reševalec.

Sedež službe je že nekaj časa v Kranju, prav na Triglavu pa smo priklicali predsednika Gorske reševalne zveze Igorja Potočnika.

"Opozarjam kar takoj na posledice zime, ki je visoko v gorah še kako prisotna. Tudi pri vzponu na Triglav to velja. Danes je tu gori kar lepo vreme, na vrh pa smo reševalci pomagali paraplegiku," je dejal Potočnik in opozoril, da je bilo lani v gorah veliko število mrtvih, kar 29.

"To je pet več kot prejšnje leto, upamo, da bo statistika boljša in da bo manj nesreč. Gorski reševalci pa kot vedno opozarjamo na previdnost pred odhodom v gore (primerna oprema, preučitev poti) in med potjo, kjer ne gre precenjevati sposobnosti. Vremenske razmere je tudi dobro poznati in se nanje pripraviti z dodatno obleko, opremo," je dejal predsednik zveze, ki združuje ljudi, ki že leta nesebično pomagajo v gorah.

Lani so posredovali v 356 nesrečah, letos pa se res presenetljivo izenačuje razmerje med mrtvimi gorniki in drugimi, ki jim reševalci skušajo pomagati.

S 1. julijem se glavna sezona začenja, vsa opozorila so enaka kot vedno, a mnogih to ne izuči. Zanesljivo pa bo treba začeti tudi s primerno akcijo med jadralnimi padalci, da ne bi bilo nesreč vsako leto več.

Miran Šubic

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti