Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na navišje gore le z ustrezno opremo

GRZS/KINFO - Igor Zlodej: V zadnjih dneh se je zgodilo več nesreč zaradi zdrsa pri prečenju snežišč ali pa so zaradi neustrezne opreme obtičali na gori in jih je bilo potrebno reševati. Na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje smo lahko prebrali:

Ob 10.41 se je na pobočju Jalovca nad dolino Zadnje Trente v občini Bovec zaradi zdrsa na snežišču poškodoval planinec. Aktivirani so bili reševalci Postaje GRS Bovec in helikopter Slovenske vojske z ekipo za reševanje v gorah. Ponesrečenca s poškodbami glave so oskrbeli in s pomočjo vitla dvignili v helikopter, ki ga je prepeljal v jeseniško bolnišnico.

Ob 17.50 se je pričela iskalna akcija pogrešane pet članske družine na območju Mangarta v občini Bovec. Posredovali so gorski reševalci postaje GRS Bovec, ki so okoli 21. ure na višini 2300 metrov našli pogrešane ter jih pospremili do planinske koče na Mangartu.

Ob 15.01 se je na Kriških podih, občina Bovec, pri zdrsu na zasneženem pobočju Stenarja poškodovala madžarska planinka. Na pomoč so ji odhiteli gorski reševalci iz Bovca in reševalci ter posadka s helikopterjem Slovenske vojske. Odpeljali so jo v jeseniško bolnišnico.

Ob 15.35 sta na pobočju Mangarta, na višini približno 2500 metrov v občini Bovec, obtičala nemška planinca. Po prvi prejeti informaciji nista bila poškodovana, pomanjkljivo sta bila opremljena in se zaradi snega nista upala sestopiti. Posredovali so reševalci postaje GRS Bovec in posadka helikopterja Slovenske vojske, ki je psihofizično obnemogla planinca prepeljala v dolino.

V vseh primerih je šlo za pomankljivo opremo za vzpone, brez ustrezne priprave na turo, neupoštevanja opozoril oskrbnikov in za slabo psihofizično pripravljenost, ter pomanjaknje izkušenj.

Za vzpone na gore, kot so Jalovec, Mangart, Triglav in druge, kjer še leži sneg in se predvideva, da bo potrebno prečiti snežišča, je potrebna ustrezna oprema, to pa so dereze, cepin, čelada, seveda je vse navedeno potrebno znati tudi uporabljati. Pohodne palice niso zimska oprema in ne morejo nadomestiti cepina, saj se z njimi ni mogoče ustavljati ob morebitnem zdrsu, prav tako pohodne palice ne sodijo na zavarovane planinske poti, kjer je potrebna uporaba rok za napredovanje.

GRS svetuje uporabo ustrezne opreme, prav tako svetuje obiskovalcem navišjih gora, da se pred vzponom pri oskrbnikih pozanimajo za razmere na gori, morebitna snežišča, stanje varoval in podobno. Tisti, ki ustrezne opreme nimajo, naj počakajo, da sneg skopni, kajti tudi gora bo počakala. Srečno in varen korak.

Igor Zlodej,
KINFO GRZS


Gorska reševalna zveza Slovenije 30.06.2011
 


Je to primerna obutev za visokogorje?



Pravilno opremljen ...


z derezami in cepinom ...


... varno čez snežišče

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
GRZS novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti