Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Najtežja ferata ima oceno F

29.06.2011

Razlika med stopnjo E in F je očitno … v klinih:


Ferata Postalm (F)


Ferata
v Dachsteinu (E)

sreda, 29. junij 2011, ob 05:30, Srečo Rehberger, ogledov: 10363

ProMontana: Najtežja ferata na svetu je visoka 15 metrov in je pravzaprav jeklenica, napeta čez previs. Oceno F imata le dve ferati.

Kot navaja avstrijski Bergsteigen je v steni Gamslecken v soteski Postalmklamm na Salzburškem pred dvema tednoma nastala najtežja ferata v Evropi (torej na svetu). Visoka je 15 metrov in precej previsna, stopov je malo. Pravzaprav gre za jeklenico napeto čez previs. Gre za potrditev nove stopnje F, s katero je že ocenjena ferata Bürgeralm na Štajerskem. Vodilni akterji so mnenja, da je vsekakor čas za novo stopnjo. Situacijo primerjajo z obdobjem v prostem plezanju, ko se je (pre)dolgo čakalo na VII. stopnjo in se je vse tlačilo v VI. stopnjo, kot dolgo časa skrajno zgornjo mejo težav. Pri nadelavi obeh ferat so sodelovali izkušeni gorniki, tudi Stefan Gatt, ki se je kot prvi s snowboardom spustil z Everesta.

Kaj naj si človek misli ob tem? Za plezalce in alpiniste verjetno nekaj, kar je povsem "mimo", za ljubitelje ferat verjetno zgolj stopnja več ...

bergsteigen.at

Komentiraj (8):

Franc Lah, sreda, 29. junij 2011, ob 08:23

Če smem dopolniti, v Avstriji je uradna lestvica bila razširjena do F/G že predlani. S to oceno so nato ocenili Bürgeralm.

Franc

Srečo Rehberger, sreda, 29. junij 2011, ob 11:39

Ja, Bürgeralm je bil nadelan junija 2009, Postalm pa pred kratkim, obe ferati sta ocenjeni z F, pri čemer je zadnja očitno nekoliko zahtevnejša. Lestvica navzgor je odprta, G še ni ...

Blaž Belhar, sreda, 29. junij 2011, ob 18:59

Sramota, tako kot vse takšne ''posiljene'' ferate. Ne razumem pa ''uglednih'' imen ki za take traparije še posodijo svoje ime.

Darko Podkoritnik, sreda, 29. junij 2011, ob 20:08

Zaplankanost ni greh, na glas oznanjati je pa tudi ni treba!
Enim je nekaj pač posiljevanje, drugim zapeljevanje a, o tem presoja vsak zase ne pa samooklicani vsevedi, ki morajo ostalim na vsak način soliti pamet. Naj se raje ukvarjajo sami s seboj - in ne bo jim dolgčas do konca življenja

Marko Kern, četrtek, 30. junij 2011, ob 15:04

Darko: "Naj se raje ukvarjajo sami s seboj - in ne bo jim dolgčas do konca življenja"

Zakaj potem sam ne uporabljaš tega recepta, ki ga drugim predpisuješ?

Darko Podkoritnik, četrtek, 30. junij 2011, ob 18:07

Zanimivo, da si se ravno ti oglasil Marko. V drugem od mojih treh stavkov bi pač lahko prepoznal da podpiram svobodo samoodločbe, skoraj eksplicitno tudi tvojega terenskega bicikliranja, ki striže zakone in splošno miselnost na več koncih.

Klemen Šuligoj, ponedeljek, 3. avgust 2015, ob 13:20

da se ne bo širilo neresnic.

najtežja ferrata na svetu (trenutno še) je La Extraplomix
http://www.naprostem.si/novice/11118/la_extraplomix_verjetno_najtezja_ferata_na_svetu.html

Darko Podkoritnik, ponedeljek, 3. avgust 2015, ob 13:35

Ta objava je iz leta 2011, ko je bila LaExtraplomix šele skica na papirju!

eXTReMe Tracker