Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prenovljena Koča pri Triglavskih jezerih

Gorenjski glas - Jasna Paladin: Člani Planinskega društva Ljubljana - Matica so v koči namestili biološko čistilno napravo in z obnovo bistveno zmanjšali negativne vplive na okolje. Cilj: naziv okolju prijazna koča.

   
  Biološka čistilna naprava je nameščena na mestu nekdanje greznice, zato je bila načrtovana in izdelana po naročilu tako, da se v prostor povsem prilega. Gradbena dela so začeli že lani poleti, pred dvema tednoma pa je prenovljena koča spet odprla svoja vrata.  

Koča pri Triglavskih jezerih, za katero skrbi naše največje Planinsko društvo Ljubljana – Matica, novo planinsko sezona začenja temeljito prenovljena in planincem bolj prijazna. Člani društva so lani jeseni namreč izvedli skoraj 250 tisoč evrov vredno investicijo, s kateri želijo povečati kakovost storitev in zmanjšati vpliv na okolje. Uspešni so bili na razpisu ministrstva za gospodarstvo, ki je k obnovi prispevalo 95 tisoč evrov.

»Za temeljito prenovo dotrajane triprekatne greznice in kanalizacijskega sistema ter namestitev biološke čistilne naprave smo se odločili pred dvema letoma, in to čeprav so analize takrat pokazale, da za pojav alg v Triglavskih jezerih ni bila kriva naša koča. Nova čistilna naprava je povsem vodotesna in zagotavlja neoporečen izpust vode v naravo, saj jo prečisti kar 98-odstotno. Trdno snov bomo enkrat letno vozili v dolino in s tem dosegli dolgotrajne pozitivne učinke na okolje,« je povedal predsednik društva Tomaž Willenpart in dodal, da biološka čistilna naprava deluje na bazi aktivnega mulja.

Obnovili so tudi sanitarije, ki imajo zdaj pipe in kotličke za zmanjšano porabo vode, namestitveni del za osebje, prostore za strežbo pijač ter dotrajano kuhinjo, kjer so uredili tudi lovilce olj. Zamenjali so dotrajane elektroinštalacije, izvedli hidroizolacijo, obnovili tlake, zamenjali keramične ploščice, vrata in opaže. Kot poudarjajo člani društva, z obnovo koče kapacitet niso povečali, saj je zdaj ležišč celo nekoliko manj (210), so pa dvignili raven bivanja v koči ob hkratnem zmanjšanju negativnih vplivov na okolje, kar zagotavlja trajnostni razvoj te koče. V prihodnosti si želijo s to kočo doseči naziv okolju prijazna koča.

Jasna Paladin

  27.06.2011

 

Foto: PD Ljubljana - Matica

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti