Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pri Cojzovi koči

Irena Mušič Habjan: ... na Kokrskem sedlu se je v nedeljo, 26. junija 2011, ob 11. uri odvijala prireditev Planinskega društva Kamnik - Dan kamniških planin.

Tradicionalno srečanje, namenjeno kamniškim in vsem ostalim planincem, ki radi zahajajo v gore nad Kamnikom, je bilo tokrat devetindvajseto po vrsti.

Spremenljivo vreme z vetrom in vmesno rahlo pršenje z neba nista odvrnila planincev, ki so se do koče povzpeli iz dolin Kokre ali Kamniške Bistrice, od vzpona na Grintovec ali Kalško goro. Nekaj minut čez enajsto uro smo bili vsi tisti, ki nas pot ni zanesla višje od koče, zbrani na prireditvenem mestu. Navzoče in prijatelje iz pobratenega Trofaiacha v Avstriji je najprej pozdravil predsednik planinskega društva Kamnik Ivan Resnik in v govoru opozoril na požrtvovalno in prostovoljno delo članov društva, ki so v preteklih mesecih močno prispevali k temeljiti obnovi koče na Kamniškem sedlu in se jim tudi uradno zahvalil. Opozoril je na vzorno obnovljeno pot do Kokrskega sedla in se kamniškim markacistom zahvalil za opravljeno delo. Letos je društvo prireditev izvedlo v začetku poletne sezone in sicer mesec prej kot običajno, da bi na tak način povabili člane društva, ostale planince in tiste, ki to še bodo, v gore ali kot je zapisal Reinhold Stecher, v molčeče gore.

Pozdravil nas je tudi podpredsednik Planinske zveze Slovenije Tone Tomše, ki je na kratko povzel načrte PZS v prihodnosti, ki se tičejo koč in ohranjanja okolja: navodila za posodobitev planinskih koč, podelitev certifikata za okolju prijazno kočo in znaka za družinam prijazno kočo. Pohvalil je domače markaciste za njihovo delo, ki ga v kamniških gorah ni malo. Zahvalo za gostoljubje planinskemu društvu in povabilo v Trofaiach je v slovenščini povedala stara znanka kamniških planincev Helga Pongratz iz Trofaiacha.

Na prireditvi sta predsednik PD Kamnik Ivan Resnik in podpredsednik PZS Tone Tomše podelila Knafelčeva priznanja markacistom: Zdravku Bodlaju iz PD Kamnik, Rudiju Vašlu iz PD Ruše in Dragu Pokleki iz PD Lisca Sevnica. Zdravko Bodlaj se je v imenu dobitnikov zahvalil za priznanje, njegova zahvala je veljala tudi vsem, ki sodelujejo pri obnavljanju poti ter obljubil, da bodo s tem delom nadaljevali tudi v bodoče.

Tudi letos smo na osnovne šole v kamniški občini poslali povabilo k literarnemu razpis z naslovom: "Kaj bi povedal moj gojzar, če bi znal govoriti". Rezultate je predstavila Irena Mušič Habjan. Trem enakovrednim "zmagovalcem": Eriki Tonin, Mateju Travnu in Nejcu Hribarju pripada nagrada, knjiga Jane Remic, Zgodbe za male planince. Ostali sodelujoči si seveda zaslužijo vso pohvalo za sodelovanje.

Med govori so za pesem in glasbo poskrbeli: Prvo slovensko pevsko društvo Lira pod vodstvom Primoža Krta, harmonikar Denis Kregar in duet vokalne skupine Veronika, prireditev pa je z odlomki iz knjige Reinholda Stecherja Sporočilo gora, vodila Vladka Vremšak.

Letošnji Dan kamniških planin smo popestrili z uvodnim delom, sobotnim predavanjem v Cojzovi koči, vsem poznanega kamniškega alpinista, gorskega reševalca in slikarja Ceneta Griljca. S sliko in besedo nas je popeljal v Himalajo z odpravo na Lotse Šar, v Francijo na Mont Blanc, na Aljasko na McKinley, v Španijo, v Južno Ameriko ...

Druženje je kot vedno prehitro minilo, in lahko se samo še zahvalim marljivemu osebju v koči z oskrbnico Vido in tistim, ki so pomagali, da je prireditev lepo uspela.

Irena Mušič Habjan

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti