Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

O počitku in prehrani v gorah

Večer, Vrt, narava, gore - Sanja Verovnik: Na vsako uro hoje si privoščimo petminutni počitek. Daljše počitke izbiramo na krajih, ki so varni in udobni.

Redne malice in pogosto pitje preprečujejo izčrpanost in dehidracijo.

Ko se odpravljate v gore, začnite počasi, da se ogrejete in pripravite telo za več ur hoje. Izberite tako imenovani pogovorni tempo hoje, prilagodite se najšibkejšemu iz skupine, posebno, če so to otroci, opozori Zdenka Mihelič iz Planinske zveze Slovenije.

Med vsakim korakom iztegnite zadnjo nogo do konca in pri prenosu sprostite mišice. Uskladite dihanje s koraki.

Pri hoji v gore sta izrednega pomena počitek in prehrana. "Pravilna prehrana mora zagotoviti ustrezne količine energetskih snovi, tekočine, anorganskih snovi (mineralov in soli) ter vitaminov. Na turah jejmo hranljivo mešanico lahko prebavIjive hrane. Če se v gore odpravljamo za več dni, upoštevajmo, da nam največ energije dajejo ogljikovi hidrati (kruh, čokolada, posušeno sadje, lešniki ...). S seboj imejmo vedno tudi železno rezervo (hrano, ki ima visoko energijsko vrednost in dolg rok obstojnosti, je lahka in ima majhen volumen)."

Nepogrešljiv topel obrok

Ob naporih, ki jih doživljamo pri vzponih, izgubljamo zelo veliko tekočine, ki jo moramo nadomestiti. "Večino pijače moramo nositi s seboj, del tekočine pa lahko nadomestimo tudi v planinskih kočah. Za žejo so najboljši kombinirani napitki (energijski, vitaminski in mineralni), ali topel čaj, ki ga nosimo v čutari. Priročne so tudi plastenke, saj tako najbolje nadzorujemo porabo pijače, ki jo moramo imeti za celotno turo. Pijmo kar se da pogosto, vendar ne alkoholnih pijač. Jejmo in pijmo, tudi če ne čutimo potrebe po hrani in pijači," svetuje Matjaž Šarkezi.

Postanek v planinski koči izkoristimo za topli obrok, ki nam obnovi moči in za pogovor z oskrbnikom. Poskrbimo, da vse, kar prinesemo s seboj v gore, tudi odnesemo v dolino. Za smeti imamo zato v nahrbtniku vedno posebno vrečko, ki jo odvržemo v smetnjak v dolini. Če želimo v planinski koči prenočiti, se predhodno pozanimajmo glede odprtosti in prenočišče rezervirajmo.

Sanja Verovnik

Vecer.si 23.06.2011

Pri hoji v gore sta izrednega pomena počitek in prehrana.

Pri hoji v gore sta izrednega pomena počitek in prehrana (Hermann.de)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

8 komentarjev na članku "O počitku in prehrani v gorah"

Boris Kumer,

Zlatorogova transverzala ponosa (http://www.gremovhribe.si/) je zanimiv primer vzgojnega sodelovanja ... mar ne?!

Na omenjeni spletni strani je opaziti tole objavo: "Za vsakega udeleženca bo Pivovarna Laško namenila 1 € lokalnemu planinskemu društvu za nadaljnje uspešno delovanje." Tudi nekaj o zdravem načinu uživanja alkoholnih pijač je tam prebrati, pa o slovenski planinski tradiciji in prijetnem druženju (dogajalo se bo v ducatu planinskih koč, v miru neokrnjene narave). Niti na vOdo niso pozabili. Opaziti je tudi znak PZS ob katerem o-glasno piše: "Zlatorogovo transverzalo ponosa podpira Planinska zveza Slovenije."

Da se ve, kam na PZS odslej pes taco moli!


Dejan Inkret,

Če uvedejo v kočah prohibicijo, se bodo te spremenile v neoskrbovane bivake, ker ne bo niti za pokritje osnovnih stroškov. Realnost je da se na deset pirov proda en ričet brez mesa in pol razglednice.


Filip Vidmar,

Citiram g. Fazarinca: "Kljub vsem priporočilom PZS, da naj v gorah ne bi uživali alkoholnih pijač ..."

Dvomim, da bi bilo uradno stališče PZS popolna opustitev alkohola v gorah.


Filip Vidmar,

V_rjetno res.


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Tomaž Ogrin,

PZS naj bi raziskal in predstavil ekonomijo gorskih in malo nižjih koč. Včasih je veljalo, da se je pri pijači največ zaslužilo z alkoholom. Morda se zdaj s čajem? Kaj pa pri hrani? Zakaj ne bi odkrito obravnavali strukture dohodkov in stroškov planinskih koč?


Matevž Fazarinc,

Kljub vsem priporočilom PZS, da naj v gorah ne bi uživali alkoholnih pijač, lahko stavim, da se v planinskih kočah proda prav največ teh. Vrjetno je postalo že kar preveč pregovorno, da se po dolgi turi prileže pivo, pa ljudje pozabijo, da je potrebno še v dolino po "osvojenem" vrhu.

Torej, vprašanje za predstavnike PZS: Zakaj PZS ne omeji prodaje alkoholnih pijač (predvsem žganih...) v planinskih kočah? Resnično si želim poštenega odgovora. Morda bi morala pobuda o zmanjšanju porabe priti ravno z vaše strani, ne s strani uporabnikov (podobno kot kadilski zakon).


Matevž Fazarinc,

g. Vidmar: Takole se da prebrati v zgornjem sestavku: "Pijmo kar se da pogosto, vendar ne alkoholnih pijač." svetuje Matjaž Šarkezi.

Vrjetno res ni uradno stališče, glede na vse zgoraj napisano bi bilo pa res lepo, če bi ga zavzeli. Vem, da se vedno najdejo tisti, ki brez piva na vrhovih ne morejo. Vendar pa bi lahko PZS vsaj začela s kampanijo proti. Vrjetno pa ima še najbolj prav g. Inkret, ko pravi, da se belega kruha pač ne meče stran. Tudi če je ta še tako škodljiv.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti