Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.06.11

Vplezavanje ob še zmeraj raznolikem vremenu.

V naših stenah
Nestabilno vreme je še zmeraj razlog majhnemu številu vzponov tako, da se nas večina še vplezava v standardnih smereh ali pa nabira kilometrino v plezališčih. Kljub temu se je vseeno našlo nekaj vzponov v preteklem tednu.

Vežica, Geršak Grčar
Vežica, Geršak Grčar

V soboto sta Nejc Marčič in Jurij Hladnik (oba AO Radovljica) kljub slabši napovedi plezala Parižanko (VI+/V, 400 m) v severni steni Debele peči. Prav tako je bil zaslediti vzpone nad Vršičem, v steni Nad Šitom glave; Jeseniška smer, Stoletje, Smer Boba Marleya so trenutno najbolj popularne. Na drugi strani prelaza Vršič v južni steni Prisojnika je bilo zaslediti tudi vzpon v Tapeti (V+/IV, 250 m).
Še skok v Kamniško-Savinjske Alpe, kjer sta Monika Weingerl in Blaž Tehovnik (oba ŠD Freeapproved) v odmaknjeni steni Vežice plezala klasiko Geršak-Grčar (V+, 390 m). V smeri jima je delala družbo še ena naveza. Na Kamniškem sedlu je imela AO Rašica skupno turo, kjer so kljub slabemu vremenu opravili nekaj vzponov v stenah Brane in Planjave. Na drugi strani glavnega grebena je bilo nekaj navez zaslediti tudi v suhi vzhodni steni Male Rinke, v Igličevi smeri ter njeni lažji sosedi Vzhodni smeri

Xuelian Feng
Čez dva tedna se na pot odpravlja tričlanska slovenska odprava: vodja Aleš Holc (AO Kamnik), Peter Juvan in Igor Kremser (oba AAO). Odpravljajo se na Kitajsko v provinco Xinjiang, na precej neobdelano območje skupine Xuelian. V načrtu sta predvsem dva cilja: prvi pristop na Xuelian Northeast (6231 m) po eni od njegovih nepreplezanih sten ter opraviti prvi vzpon na Xuelian Feng (6627 m) s severa in drugi na njegov vrh. Novice bodo člani odprave sporočali na: Xuelian Feng 2011.

Na območje, kamor se odpravljajo fantje, je odprave v preteklih letih mogoče prešteti na prste ene roke. Najbolj odmevna je pa seveda odprava iz leta 2009, ko je Bruce Normand z ekipo preplezal nekaj prvenstvenih smeri, od katerih najbolj izstopa vzpon po severni steni Xuelian West, za katero so bili nagrajeni s prestižnim priznanjem za dosežke v alpinizmu Zlati cepin. Galerijo s fantastičnimi slikami z njihove odprave si lahko ogledate tukaj, ter še galerijo slik z vzpona na Xuelian West pa tukaj.

Fantom želimo vso srečo!

Bor Šumrada

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice


 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti