Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Prvič po severni steni na Matterhorn


Toni Schmid * 22. avgust 1909 Frankfurt - Main; † 16. maj 1932 - Großen Wiesbachhorn, Avstrija

Franz  Schmid * 17. januar 1905 Garmisch-Partenkirchen; † 18. september 1992


V borbi z goro Janez Gregorin / Planinska matica 1937
G-L: Čemu alpinizem

Henry Hoek: ... Lov za senzacijo? Nikakor ne. Ne jemlješ nase pomanjkanja in trpljenja zavoljo veselja na senzaciji. Noben človek me ne prepriča, da sta brata Schmida preplezala severno steno Matterhorna, »da bi postala slavna«. Napravila sta to, ker sta morala - ker jih je gnala neka nuja.
In v tem je globoka uganka. Kaj ju je gnalo? Zakaj sta morala? ...
 

nedelja, 6. september 1931, ob 05:29, Boris Štupar, ogledov: 2488

Življenje in svet (1931): Dva monakovska dijaka, 26-letni Franc in 22-letni Anton Schmid, sta letos prvič preplezala severno steno Matterhorna (4505 m), ...

... najdrznejšega špika v Peninskih Alpah, ki mu pravijo Francozi Mont Cervin, Italijani pa Monte Cervino.

Pripeljala sta se 28. julija s kolesom in se ušotorila pod vznožjem skalnega stožca, da bi najprej natanko premotrila severno plat. Pri tem sta rabila tudi povečane fotografije, napravljene z letala. Po zelenem snegu sta se v sredo dokopala na "Bergschrund" (robno zev) in si zaznamovala pot.
V četrtek, ko je bilo vreme prijetno, sta počivala. Šele v petek hitro po polnoči sta se poprijela napornega posla. Ob dveh sta bila pri koči C.A.S. (švicarskega planinskega društva) in zarana sta se lotila strme ledene stene bergschrundske, nagnjene 60 do 70 stopinj, ki sta jo zmagala edino s krampeži.
Ko sta po dolgem trudu prelezla poševno razpoko, sta čez dan za trenutek sedla. Ko se je znočilo, sta bila 4100 m visoko. Tam sta po sreči našla poličico 1 m² in sklenila prebiti na njej do zore. Seveda zaspati nista mogla, čeprav sta zabila v steno nekaj klinov in se z vrvmi privezala zanje, nakar sta zlezla vsak v svojo spalno vrečo, vsa utrujena po 14-urnem plezanju. Tik njiju je zeval 1000 m globok prepad.

V soboto zjutraj sta, ogreta v solncu, dala slovo svojemu omotičnemu počivalniku in se pririnila gorostasu na pleča. Zadnjih 300 m pred vrhuncem je bila groza: planil je silovit vihar in sneg. Okoli poldne sta dosegla sijajni vrh in se skrila za več ur v pripravno dolbino, preden sta se jela vračati po običajni stezi (severovzhodni greben). Ponoči sta prispela v kočo Solvay, kjer sta izdelana ostala do ponedeljka in pojedla ostanek svojih zalog.

Težko, da bi dobila kaj obilo posnemalcev, tako menijo gorski vodniki.

Življenje in svet, 6. september 1931


Zmagovalec severne stene Matterhorna mrtev

Mladi (23-letni) tehnik Toni Schmidt, ki se mu je lansko leto posrečilo, da je preplezal doslej nepremagano severno steno Matterhorna, se je na binkoštni ponedeljek smrtno ponesrečil na Wiesbachhornu. Z veleplanincem Ernestom Krebsom iz Monakovega se je lotil severozahodne stene Wiesbachhorna. A izpodletelo jima je, padla sta v steni več sto metrov; Schmidt je bil na mestu mrtev, Krebs pa težko poškodovan. Padec so videli planinci s svojih vzponov v bližini; povzpeli so se na mesto nesreče. - Tragika mladeniške samozavesti!

Planinski vestnik 1932/6
 

 

Oznake: ZGO
eXTReMe Tracker